Mrkva bez razrjeđivanjaTeško je zamisliti povrtnjak bez mrkve jer je ovo povrće korisno i uključeno u recepte mnogih jela. Ogorodniki se sjećaju da je rastući mrkva problematično, jer zahtijeva pažljivu brigu, temeljenu na stanjivanju, zalijevanju i redovitom uklanjanju. Međutim, iskusni poljoprivrednici znaju kako uzgajati ovo povrće kako bi se dobila dobra žetva bez puno poteškoća.

Sadnja mrkve bez razrjeđivanja je moguće, glavna stvar je odabrati za sebe zgodan način sjetve sjemena. Posijati mrkve ryadochkami nije poželjno, jer će klijati previše guste. Nema smisla kupiti skupo sjeme i posebne granule, jer to ne jamči dobre prinose.

Sadnja mrkve bez nijansiranja

Vintage iz jednog krevetaOva metoda je jednostavna i poznata našim baka. Za to se pribjegao, kada nije bilo modernih varijanti sadnje mrkve bez stanjivanja. Nekoliko sjemenki povrća uzimaju se u štipaljke i posijano, poput rotkvica, promatrajući razmak između svake rupice (oko 10 centimetara).

Mrkice mrvica bit će snopovi. Ova metoda sadnje daje više jamstava od drugih. Čak i ako su sjemenke stare, postoji veća vjerojatnost da će barem jedan korijen rasti. Sjemenke dobre kvalitete daju više voća, ali čak ni tada ne treba naučiti sijati mrkve, ne izmaći, tražiti videozapise i druge informacije. Dovoljno je rastrgati veće mrkve kad odrastu, ostavljajući mjesta preostalim usjevima korijena. Uzgojeno povrće može se jesti ili koristiti za zelenu salatu. Preostali plodovi i dalje rastu, ne miješaju jedni s drugima. Zbog nedostatka razrjeđivanja, njihovi korijeni ostaju netaknuti i neoštećeni.

Ova metoda sjetve zahtijeva puno prostora na krevetu, budući da se grm pojavljuje prilično velik i širi se. Za veću kompaktnost može se povezati.

Kako posaditi mrkve na traku

Sadnja sjemena na vrpciPrednosti civilizacije mogu značajno olakšati život kamiona. Sadnja mrkve na vrpci je sjajan način za uzgoj ovog povrća bez mnogo problema. U trgovinama se prodaju posebne vrpce za sijanje, na kojima su već zalijepljene sjemenke mrkve. Tehnologija sadnje je vrlo jednostavna: nabavljena traka se proteže duž pripremljene brazde, a onda su posuta zemlje. Ovo je sve što trebate znati kako saditi mrkvu na vrpci. Ostaje samo čekati prve izbojke i redovito ih koroviti i voditi.

Related  Kako ispravno posaditi i skrbiti za Irga

Sami možete napraviti sličnu traku. Da biste to učinili, potreban vam je papir koji je labav u teksturi. Najčešće se odabire toaletni papir, već ima obliku vrpce i može se koristiti za utore bilo koje duljine. U pitanju kako biljka mrkve staviti na toaletni papir, nema posebnih poteškoća. Trebamo odgovarajuću vrstu sjemena, toaletni papir i tijesto. Papir treba rezati trakama, širokim dva centimetra. Priprema se tijesto iz čaše vode i žličice škroba. Ako je papir dvoslojni, može se slojeviti, a sjeme se može staviti unutar njega bez korištenja paste.

Priprema sjemena za sadnjuZadatak sadnje mrkve na vrpci nije osobito težak, iako naporan. Kapljice paste treba staviti na papir s intervalom od 2,5 cm, a kapljica sjemena stavlja se na vrh kapljice. Kada je traka za sjetvu spremna, može se poslati u vrt. Iskusni ljetni stanovnici znaju kako saditi mrkvu na toaletni papir tako da donosi veliku žetvu. Za to su mineralna gnojiva dodana u vodu iz koje je napravljena pasta. Priprema se unaprijed: u litru vode razrijedite žlicu gnojiva, a zatim podignite pravi iznos za pripremu paste. Kako bi se uštedjelo vrijeme, toaletni papir ne može se rezati na trake, već postavljati kapljice na obje strane.

Vrste sjemenki mrkve od velike su važnosti za uspjeh ove metode sadnje. Potrebno je dati prednost visokokvalitetnim sortnim sjemenkama, ali je najbolje isušiti. Potonja sorta je sjeme, smještena u posebnu dragee hranjivih tvari. Također se mogu koristiti za uobičajeno zasijavanje mrkve, jednostavno polaganjem tableta u dubini od dva centimetra. Jabuke se mogu oblikovati pomoću štapića sa šiljastim krajem, promjera od jednog i pol centimetara. Ovo je također dobar izbor, kako sijati mrkve bez razrjeđivanja, video se može naći na internetu.

Related  Upute za uporabu pripreme insekticida Borey

Krevet bez razrjeđivanjaSadržaj mrkve na vrpci je koristan jer metoda ima mnoge prednosti:

 • priprema za sjetvu odvija se kod kuće, a ne na terenu, a to uvelike olakšava proces sjetve;
 • zbog činjenice da su sjemenke mrkve raspoređene na papiru na ravnomjernoj udaljenosti jedna od druge, u tlu su također posađene ravnomjerno;
 • budući da su svi sjemenki zalijepljeni na jednoj vrpci, u tlu su na istoj dubini;
 • za razliku od uobičajene metode sjetve, sjeme se konzumira 20 puta manje, a prinos je mnogo veći;
 • zahvaljujući materijalu za pokrivanje, mrkva je zaštićena od mrkve, što pogađa plod.

Planera i sjemenki mrkve

Sjemenik za mrkvuTi se uređaji koriste za sjetvu sjemena. Sjemenik mrkve je dizajn s dva kotača i spremnik za sjeme. Također je sjajno za sadnju lukova i repe.

Sjemenska bušilica radi kako slijedi:

 • na prednjem kotaču postoje bodlje, ponekad oštrice koje tvore utor odgovarajuće dubine;
 • u donjem dijelu spremnika sjemena postoji rupa kroz koju se potrebna količina sjetve ulazi u utor;
 • Pomoću glatkog kotača krevet se izravnava i lagano gazi.

Sjemenke mrkve i drugog povrća mogu se razlikovati ovisno o funkcionalnosti:

 • izračunata za veći broj redaka;
 • Imaju regulator dubine i širine utora;
 • opremljen s dodatnim spremnikom za gnojiva.

Sastavljača mrkvePlaner mrkve je primitivnija konstrukcija. To je plastični spremnik cilindričnog oblika, gdje sjeme zaspi. Donji dio plantaže ima rupu s regulatorom, kroz koji se sjeme šalje na tlo. Na vrhu uređaja je klip na opruzi. Pritiskom na klip, otvaranje otvora, a sjeme ispadne. Da se ne rasprše, spremnik treba držati pet centimetara od tla.

Umjesto sadnje mrkve, možete uzeti običnu špricu, ali ne daje uvijek uniformne izbojke, jer nije moguće pritisnuti klip s jednakom silom.

Sjetvu mrkve s jajima

Ladica za jaje mrkveOva metoda sjetve može se nazvati najjednostavnijim, jer ne zahtijeva nikakve pripreme i ozbiljne prilagodbe. Sjetvu mrkve uz pomoć stanica za jaja provodi se na sljedeći način:

 1. Uzmite dvije papirne stanice ispod jaja, dizajnirane za tri desetine.
 2. Stavite jedan u drugu kako bi struktura bila jača.
 3. Pritisnite je na tlo, formirajući uzorke luneta, gdje se stavlja sjeme.

Related  Vrste tikvica za dugotrajnu pohranu s fotografijom i opisom

Zahvaljujući sjetvu mrkve uz pomoć jajašaca, moguće je postići optimalnu udaljenost između sjemena, a tada neće biti potrebno stanjivanje.

Jednostavan i originalan način sjetve mrkve postat će pravi trag za svakog ljetnog stanovnika. No, kako bi žetva bila dobra, biljka treba redovito oploditi, isušiti i zalijevati.

Stavljanje mrkve sjemena – video