Kozje mlekoZačetni živinorejci, ki so se odločili za začetek domačih koz, vedno skrbijo veliko vprašanj. Med njimi je eden od prvih mest problem: “Koliko mleka kozo daje dan?” In ali obstajajo načini za čim daljše mlečne pridelke? “

Pod vplivom spremenjenega hormonskega ozadja pri odraslih kozah, ki so dali potomce, se začne proizvodnja mleka. V svoji sestavi je vse, kar je potrebno za hranjenje mlajše generacije živali, in uporaba kozjega mleka prinaša ne samo otroke, ampak tudi ljudi. Ker je veliko bolj dragocen in lažje prebavljiv kot krava, se zanimanje za mlečne pasme domačih koz vsako leto povečuje.

Koliko mleka daje koza dnevno?

Kozo z otrokomDojenje v kozah se začne takoj po rojstvu dojenčkov in traja od 5 do 9 mesecev. Trajanje tega obdobja in količina mleka, ki jo daje koza dnevno, je odvisna od različnih dejavnikov. Najprej je to živalska pripadnost eni ali drugi pasmi. Koze usmerjanja mleka, na primer, Zaanen, ruska bela ali Toggenburgova pasma dobivajo svoje lastnike z mlekom 8-11 mesecev na leto. In vprašanje: “Koliko mleka kozo daje dan?” Rejci, ki rastejo čistokrvno živino, samozavestno govorijo 5-6 litrov.

Na žalost lastniki večine koz, ki se običajno pasejo v bližini podeželskih domov, se ne morejo pohvaliti z mlekom. Toda njihova priljubljenost s pravim časom daje 2-3 litra mleka dnevno in ne traja več kot šest mesecev.

Poleg koze, ki spada v mlečno pasmo, na mlečni donos vplivajo starost, prehrana, metode molže in število molž.

Kdaj koza začne dajati mleko?

Koze mlečnih pasem začno aktivno mleko takoj po rojstvu otrok. Mlade živali se hranijo ločeno, mleko pa se dodeli iz običajnega mleka. Ta metoda temelji na dejstvu, da mlečni pridelek živali več kot pokriva potrebe otrok, preostalo mleko pa je mogoče takoj poslati na človeško mizo.

Kozo z otrokomPreostale koze živijo z otroki. Kdaj v tem primeru koza začne mleko za človeške potrebe? Za molžo nadaljujemo šele po tem, ko dosežemo kozljatami v starosti od 3-4 mesecev, ko zahteva izguba starševega mleka. In to velja samo za odrasle, dobro hranjene, zdrave matice.

Nekatere pasme koz in kozje koze dajejo tako malo mleka, ki ga imajo samo mladi, zato jih ne molijo.

Koliko krat na dan mleko kozo?

Običajno se koze mleko dvakrat na dan, nato pa, ko se volumen zniža, se izvede samo jutranje molže. Najvišji donos mleka pade na prve 4-5 mesecev laktacije. V tem času nekateri vadijo tri obroke na dan, kar samo poveča količino zbranega mleka. Če je odgovor na pereče vprašanje: “Koliko mleka kozo daje dan?” Ne, prosim, žlahtnitelj ne bi smel odnehati.

Related  Značilnosti krmnih mešanic za prepelice

Glavna stvar, ne smemo pozabiti, da poleg starosti in pasivnih dejavnikov na količino proizvedenega mleka vpliva tudi krmljenje koz, skrb za njih in celo lastnikovo držo. Če sprejmemo vse to v celoti, lahko tudi najpreprostejše koze tekmujejo s tistimi, ki jih najdemo na kmetijah za vzrejo.

Kako hraniti kozo za povečanje mlečnih donosov?

Prva stvar, ki določa donos domače živine, njeno stanje in zdravje, je krmljenje. Kako hraniti kozo za povečanje mlečnih donosov? Med laktacijo je najpomembnejše, da je prehrana polna, uravnotežena in hranljiva. Zato se lahko koze za krave ponudijo v pogojih osebne kmetije:

  • vse rastlinske pridelke, gomolje in korenovke z vrta, ki so predhodno oprani in razrezani za udobje živali;
  • mlade veje in predsušene suhe metle, ko gre za krmljenje živali v hladni sezoni;
  • repa in krmne korenovke, ki povečujejo proizvodnjo mleka;
  • žita, med katerimi so lahko zrna ječmena, pšenice, ovsa;
  • grobo seno z vključitvijo kamilice, detelje in drugih stročnic, ki se razreže med cvetenjem.

Koze morajo nujno dobiti zadostno količino čiste pitne vode, pa tudi mineralne in vitaminske dodatke, ki pokrivajo vse stroške telesa.

Kozje na pašiČe živali trpijo zaradi pomanjkanja vlage in pomanjkanja pomembnih mikro- in makroelementov, ne bo samo padec mleka, ampak bo zdravje živine opazno pretreslo. Če koze dobijo mešano krmo, nekateri rejci, da bi povečali donos mleka, bolj kozo hranijo, s poudarkom na hranilni vrednosti krme in ne na ravnovesju. To lahko vodi do nasprotnega učinka. Koze pridobijo težo in količina mleka pade.

Kako mleko kozo?

Visoka mlečna produktivnost koze ni samo genetska nagnjenost, temveč tudi rezultat težkega dela žlahtnitelja. Živali so pokazale najboljši možni rezultat, na začetku laktacije od squash-a.

Related  Kdaj pobegniti kunce od zajca – nasvete za začetnike

Molže kozo na posebnem strojuKako priti kozo? Pod kupčijo razumeti kombinacijo:

  • popolna prehrana, ki spodbuja proizvodnjo mleka;
  • masaža vimena, ki aktivira krvni obtok v tkivih;
  • molži do 3-4 krat na dan, pripravi kozo za ta postopek.

Kako mleko kozo? Poznavanje pravilnega odgovora na to vprašanje je v veliki meri odvisno od populacije živine in kakovosti mleka. Najprej je treba kozo prilagajati tudi v fazi širitve, da bo prišla hlevnica hkrati.

Ampak koliko krat dnevno jemati kozo? Živali same bodo spodbudile optimalno režim. Za pasme mleka so trije obroki dnevno sprejemljivi in ​​nekaj časa je dovolj, da dajo vse nakopičeno mleko.

Pred začetkom molže je vimenik masiran, tako da postopek ne povzroča skrbi za živali, nato pa se opere s toplo vodo. Ko se vimena posuši s čisto brisačo, lahko začnete delati.

Obstaja več načinov za mlečne koze. Video, kako mleko kozo, bo prinesla neprecenljivo pomoč pri začetku kozarskih kmetov, ki se pripravlja na prvo molžo.

Človek, ki molži kozeVsak vzreditelj izbere primeren način za sebe, vendar se morate spomniti splošnih pravil. Premikanje mlekarice mora biti samozavesten, gladek in mehak. Koza bi se morala počutiti dobro do njenega odnosa. Morate mleko vse mleko, kapljice, v nasprotnem primeru obstaja tveganje ne samo za zmanjšanje proizvodnje mleka, temveč tudi za razvoj mastitisa. Ko je delo končano, mora mlekarica spet masirati vimen, jo obrisati s suho brisačo in zdraviti bradavičke z želatino.

Mleko v kozah – video