zaštita trešnje od pticaNakon što se u vrtu dozrijevaju trešnje, ne samo ljudi, već i pernati gurmani gledaju nestrpljivo. Kako zaštititi trešnja od ptica, zaštititi žetvu i zdravlje stabala na privatnim parcelama? Ova su pitanja briga mnogim ljetnim stanovnicima i vlasnicima ruralnih farme.

Kulturno sadnja voća i bobičastog bilja za mnoge, a posebice školske ptice u toploj sezoni postaju omiljeni uvodnik. Međutim, posjeti ptica nisu uvijek zabavni. Izvrsno je kada paket pomaže u borbi s insektnim štetnicima. I sasvim druga stvar – ptice, željne dobitka vrtnih jagoda, navodnjavanja, lososa i, naravno, trešanja.

Tihi neprijatelji slatke trešnje: tko su oni i koliko je opasno?

ljubitelj slatkih plodovaNajčešće na voćkama i grmovima “ispaše” vrapci i tits, waxed i jays. Dulje od drugih kamenih voćnih trešanja jako privlači zvijezde.

Kakva je šteta od ptica, i kako zaštititi trešnja od ptica, bilo da su zvijezde ili drugi od njihovih krilatih rođaka? Osim toga, da stado u samo nekoliko sati praktično čisti grane zrele plodine, ptice:

  • razbiti mlade vijesti o rastama i buketima, na kojima bi se trebala pojaviti žetva iduće godine;
  • ostavite oštećene plodove koji privlače insekte i bolesti koje uzrokuju gljive.

Što je veća ptica i veća stada, to je veća šteta. Ali ptice nisu prirodna katastrofa! Čak i uz male troškove ili kod kuće znači, moguće je osigurati izvrsnu zaštitu od trešanja ptica.

Mjere usmjerene na spremanje usjeva spadaju u dvije kategorije. Neke metode štite cijelo stablo i spriječavaju ptice da se približe dragocjenim bobicama. Ostale aktivnosti osmišljene su kako bi uplašile krilate gurmane.

Kako preplašiti ptice od slatke trešnje?

diskovi protiv pticaPtice u paketu ponašaju se puno hrabrije od samotnjaka. Ipak, nitko od najhrabrijih čvorak neće moći pokrenuti obrok, ako je zbunjujući dosadne zvukove, jako svjetlo ili neprekinuti treperi sjajne predmete.

Ove su tehnike korištene za zastrašivanje zvijezda iz slatke trešnje, kao kod pojedinačnih sadnica voćaka i velikih vrtova. Najjednostavniji u izvedbi i dostupne opcije su:

  • Vješanje u škrinjavanje kruna ili šuškanje, na primjer, vrećice za kućanstvo, krpe za ambalažu mike ili film;
  • labavo vezani, kretanje artikala iz reflektirajuće, sjajne, svijetle materijala kao što su fragmenti, božićno šljokice nepotrebnih računalne diskove, volumen komadića folije hrane, obješen između grana;
  • domaće okretnice i ratchets, napravljeni prema načelu dječjih igračaka, ali imaju uporni i zastrašujući učinak na ptice.

Ove su metode dobre u tome što pomažu, kako štititi trešnja od zvijezda i odbiti potrošiti dodatni novac na skupe uređaje i uređaje.

No, iskusni vrtlari znaju da su ptice na kraju prilagoditi najviše okretan načina za plašenje daleko, tako da veliki učinak je bolje kombinirati nekoliko tehnika te s vremena na vrijeme promijeniti položaj zastrašujućih stvari ptica.

Kako zaštititi trešnja od zvijezda uz pomoć skloništa?

prekrivamo trešnje od pticaDrugi uobičajeni način zaštite – sklonište za krunu, što ne bi spriječili prodiranje u sunce, zrak i vodu, ali to nije dao pernate sjediti na grani s sočne bobice.

Kako zaštititi trešnja od ove metode ptica? U novije vrijeme takav događaj teško je izvedivo, ali danas trgovina nudi mnogo zanimljivih i prilično povoljnih mogućnosti:

  1. Netkani materijal niske gustoće je, na primjer, koristi za pokrivanje kulture uzgoja, a ne kažnjen biljaka disanja, potpuno prolazi kišnice i navodnjavanje vlagu i sunčevu svjetlost. Lagana platna neće oštetiti grane, već će se pretvoriti u pouzdanu zaštitu od ptica za slatku trešnju s malom kompaktnom krunom.
  2. Na većim stablima prikladno je koristiti posebne mrežaste rešetke od plastike. Crohnova pod takvim pokrovom nije oštećen, i ptice, i sjede na stablu, ne može prodrijeti duboko u grane gdje najslađe bobice objesiti. Osim toga, zelena mreža gotovo je nevidljiva sa strane i ne pokvarila je pogled na vrt.

Ostali načini za zaštitu trešnje od ptica

Starlings, oštećen starlings

Ljetni stanovnici koji vjeruju više od domaćih zanata i inovativne metode zaštite bilja mogu kupiti ultrazvučne elektroničke uređaje za odbijanje ptica.

Uređaji smješteni u vrtu proizvode nečuvene ljudske vibracije koje pernate percipiraju kao nedvosmislene alarmne signale. To vam omogućuje da plijenite ptice iz slatke trešnje, kako u malim ljetnim kućicama tako i na masovnim sadnicama. Raspon djelovanja ovisi o snazi ​​i drugim tehničkim značajkama uređaja.

U nekim slučajevima, vrtlari koriste mirisne biljne infuzije na bazi češnjaka, vruće paprike, citrusa i drugih usjeva s oštrim okusom i aromom za ptice. Metoda se ne može nazvati pouzdanim, jer prva kiša obriše zaštitu, a na suhom vremenu prirodna eterična ulja brzo se raspršuju.

Detaljan videozapis o zaštiti trešnje od ptica, predstavit će vrtlar svim dostupnim prilikama. Dostupni materijal će vam pomoći odabrati najučinkovitiju i istovremeno dostupnu metodu. I bobica sačuvana od pernate guske zasigurno će ugoditi ljetnom stanovniku i članovima njegove obitelji.

Jedan od načina borbe protiv ptice na stablu trešnje – video