hårig caterpillar väder prediktorOm den håriga larmen – det kallas också en ullig eller snuskig mask, en björn – det finns en tro på att den kan förutsäga ankomst av vinterns frost. Oavsett om det är ett faktum eller ett fiktivt tecken, kommer vi att berätta om den här berömda larmen och hur man “läser” sin färg.

Legenden säger: Torso av hårig larv består av 13 separata segment av brunt med rött eller svart. Ju bredare de bruna områdena är, desto mjukare kommer den kommande vintern att vara. Om svart dominerar, blir vintern allvarlig.

Hur “björnen” fick sin berömmelse

hårfärg på hårig larvUnder hösten 1948 gick Dr. S. Carran, en insektsexpert vid American Museum of Natural History, tillsammans med sin fru till “Bear Mountain” National Park för att studera håriga larver.

Carran samlade så många larver som möjligt, bestämde det genomsnittliga antalet bruna segment och förutspådde när vinterväder skulle komma. Detta försök var täckt i New York-pressen av sin journalistvän.

granska den håriga larvenHans forskning Dr Carran fortsatte de närmaste 8 åren och försökte vetenskapligt underbygga detta väderstecken, vilket är lika gammalt som bergen runt Bear Mountain. Som ett resultat av bred publicitet blev den håriga larmen den mest kända larven i Nordamerika.

Lite teori

moth björnCaterpillar, som Dr. Karran forskat på, är larvformen av malmen “Pyrrharctia isabella” eller “Dipper Isabella”.

Det är en insekt av medelstorlek med gul-orange vingar med svarta fläckar. Distribueras i norra delen av Mexiko, USA och södra Kanada. I modets scen skiljer sig det inte från de andra, men en ovecklad larva, kallad ullbjörn, är en av de få larver som människor kan identifiera.

Faktum är att larverna inte är täckta med hår, men med en kort stubb av hårt hår. De sover i hålrum inom trädstammar och under barken, så på hösten kan man ofta se en husvagn som korsar vägar och trottoarer.

Related  Välj ljusa vackra växter för höstgården

På våren är björnen inslagna i kokonger och vrida in dem i moths. Som regel är målarna på larmen svart målade och mitt i brunt. Detta är deras särpräglade färg.

Kan håriga larver förutse vinterväder?

vintern blir kallFrån 1948 till 1956 fann Carran att det genomsnittliga antalet bruna segment varierade från 5,3 till 5,6 av totalt 13. Således tog den bruna remsan mer än en tredjedel av hela kroppsområdet. Vintrarna som hände under denna period var mjuka, och Karran kom till slutsatsen att det i antiken finns logik, och det kan visa sig vara sant.

Men forskaren hade inga illusioner om detta. Han visste att hans experiment var för obetydlig. Och trots att många trodde på hans teori, var det bara en ursäkt för förlöjlignad bland majoriteten. Carran och hans fru och en grupp vänner lämnade staden varje höst för att samla nya larver. De grundade den så kallade “Friends of the Hairy Worm”.

Efter 30 år från samhällets sista möte återupptogs forskningen av Naturmuseet i nationalparken “Bear Mountain”. Sedan dess har inställningen till beräkningar och prognoser blivit mer allvarlig än tidigare.

rasen larverUnder de senaste 10 åren har den årliga hösten Furry Worm Festival hållits i Banner Elk, North Carolina. Kulminationen av evenemanget är loppet av larver. Den tidigare borgmästaren undersöker vinnaren och gör en prognos för nästa vinter: ju mer bruna segment, ju mjukare vintern. Om svarta råder, kommer vintern att vara svår.

De flesta forskare underskattar ullens larver, med tanke på det bara en fördom. De tror att det är helt oförskämt att titta på de häftiga massorna av larver på samma plats i åratal, försök att bevisa folksaga.

Related  Bygga ett hus för ensamma bin

Entomologen Mike Peters vid University of Massachusetts stöder inte den allmänna opinionen. Enligt honom är det faktiskt en koppling mellan vinterens allvar och björnens bruna färg. Det finns bevis på att antalet bruna band indikerar larvens ålder. Följaktligen kan man döma en långvarig vinter, eller en tidig vår. Bara detta hänför sig till den senaste perioden, och inte till det kommande nästa året.

Varje år ser håriga maskar annorlunda ut. Det beror på regionen där de bor. Om du plötsligt stöter på en ullsvans, inspekterar du färgningen och gör din egen prognos om den kommande vintern.