tanaman buah pinggang di pinggang tengahPada plot swasta, di kebun, anda boleh menemui pokok-pokok dengan buah-buahan yang menyerupai plum – plum ceri. Ini adalah gudang sebenar bahan berguna, vitamin. Ia mempunyai kesan pembersihan darah dan anti-radang. Buah-buahan digunakan segar, digunakan untuk pemeliharaan, pembekuan, perapian, sos memasak, perasa. Mari kita perangkan secara terperinci bagaimana penanaman dan penjagaan buah cherry di bahagian tengah Rusia dilakukan dengan baik.

Penerangan

berbunga di pinggang tengahAlycha adalah pokok buah, dianggap sebagai pendahulu plum domestik. Boleh berair tunggal atau mempunyai beberapa batang sekali gus. Pokok yang agak tinggi, mencapai ketinggian 3-13 meter. Mempunyai sistem akar yang maju, terletak tidak jauh. Oleh itu, penanaman dan pertumbuhannya lebih baik di mana air bawah tanah terletak pada tahap satu setengah hingga dua meter. Penanaman dan penjagaan plum ceri di pinggang tengah adalah mudah, kerana ia menikmati populariti yang sepatutnya di kalangan tukang kebun amatur.

Alycha mula berbuah awal, setahun selepas menanam pokok pertama muncul di pokok muda. Dan selepas tiga atau empat tahun pokok mula menghasilkan panen yang banyak, sehingga 40 kg dari satu pokok plum. Buah-buahan adalah rasa madu, masam, manis-masam atau madu dalam pelbagai warna. Tulang, sebagai peraturan, kurang dipisahkan.

Menanam plum ceri berlaku pada musim bunga, jika ia dilakukan pada musim gugur, ia boleh membekukan dan mati.

Alycha, yang merupakan budaya selatan, dibezakan oleh rintangan fros yang tinggi, kerana ia tumbuh baik di pinggang tengah dan di kawasan utara. Kelebihan budaya ini ialah:

 • hasil: selepas hanya 2-3 tahun selepas penanaman, 15 kg buah boleh dikeluarkan dari pokok itu;
 • kematangan awal;
 • ketahanan terhadap kemarau, toleransi yang baik terhadap suhu tinggi;
 • rintangan beku yang tinggi, dapat tumbuh di kawasan di mana suhu turun di bawah 30 darjah;
 • tumbuh di mana-mana komposisi tanah;
 • penentangan terhadap penyakit dan perosak;
 • penampilan, dekorasi, terutamanya dalam tempoh berbunga.

Alycha telah masakAntara kekurangan adalah:

 • kebanyakan jenis ceri plum adalah buah-buahan sendiri, yang bermaksud terdapat keperluan untuk menanam varieti tambahan sebagai pendebunga;
 • tempoh rehat yang kecil, menjelang akhir musim sejuk plum kehilangan rintangan fros;
 • tempoh berbunga awal, yang mana terdapat ancaman kegagalan tanaman pada masa depan akibat frosts musim bunga.

tuaian yang banyak dengan penjagaan yang betulCiri khas plum ialah keupayaannya untuk bersambung dengan tanaman yang berbeza, misalnya aprikot, ceri, persik, plum dan ceri. Harta ini membolehkan penternak membiakkan semua jenis plum baru.

Penanaman tukang paip

Dalam usaha untuk menetap pokok itu dan menuai yang banyak, anda perlu tahu cara menanam plum pada musim bunga. Pertama sekali, anda perlu memilih anak benih yang betul, iaitu yang diperolehi oleh penyebaran atau penyebaran oleh pucuk, mereka terbiasa dengan lebih cepat dan lebih baik menyesuaikan diri.

Sekiranya anda memperoleh anak benih pada musim luruh lewat, ia mestilah prikopat di atas bukit di taman.

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan agar penjagaan dan penanaman pokok ceri adalah betul dan tidak menyebabkan kesulitan adalah keperluan menanamnya tidak di dalam tanah berasid. Tanah sedemikian tidak seperti plum ceri, mula sakit dan melemahkan. Biji dua tahun, kira-kira satu meter tinggi dengan sistem akar yang telah berkembang, mula membuahkan hasil yang lebih baik.

peraturan untuk menanam plumPlum plum sepatutnya berada di kawasan yang terang dan cerah, dilindungi dari angin kencang. Walaupun keupayaan untuk tumbuh di tanah dari mana-mana komposisi, tanah yang dikeringkan dengan baik, loam, lebih disukai.

Jika anda menanam beberapa pokok plum sekaligus, perhatikan jarak 2.5 m di antara mereka, jika tidak, kilang itu tidak akan mempunyai tempat untuk berkembang. Selepas menanam pokok ceri pada musim bunga, pokok-pokok muda diikat pada pasak yang dipasang di sebelah antara satu sama lain. Menanam pokok boleh dimakan perlu pada awal musim bunga, sebelum tunas membengkak. Tanah yang terlalu lembab dan lembap sebaiknya dielakkan.

Penanaman plum pada anak benih musim bunga adalah seperti berikut: adalah perlu untuk menggali lubang lebar dan kedalaman tidak kurang dari setengah meter, yang diisi dengan campuran bahagian yang sama turf dan humus.

Penjagaan

tuaian yang kayaAlycha tidak menuntut jururawat. Selepas menanam, pokok itu perlu dipotong, tuangkan pada kadar tiga atau empat baldi untuk setiap satu. Apabila iklim kering dalam tempoh tumbuh-tumbuhan, penyiraman dilakukan setiap sepuluh hari. Sekiranya plum ceri ditanam di kawasan-kawasan yang mempunyai musim sejuk yang teruk dan frosts yang kuat, di akhir musim gugur tempat perlindungan bulatan berhampiran, supaya tidak ada pembekuan sistem akar.

Pernikahan atas dilakukan terutama dari baja nitrogen dan kalium, lebih jarang – baja fosforus. Skim makan adalah seperti berikut:

 • pada musim bunga – nitrogen pertama;
 • dalam tempoh pembentukan ovari – nitrogen kedua;
 • pertengahan bulan Julai: nitrogenous dengan potash.

Di samping itu, anda perlu:

 • kerap merendam tunggul;
 • air;
 • memotong;
 • menjalankan penyemburan pencegahan racun serangga terhadap penyakit dan perosak.

Alycha adalah pokok yang berkembang pesat, secara aktif memperoleh ketinggian, dan selepas permulaan berbuah – saiz mahkota. Oleh itu, pemangkasan plum adalah prosedur yang perlu untuk pembentukannya dan menjaga pokok itu dalam saiz yang betul. Potonglah sedemikian rupa sehingga batang dari tanah ke cawangan pertama tidak mempunyai ranting dan knot, pucuknya sentiasa dikeluarkan. Pucuk muda pada penghujung musim panas perlu digegarkan.

pokok yang dibentuk dengan baikPemangkasan plum juga diperlukan agar bahagian rangka kekal kuat. Memilih ketinggian batang terlalu banyak, cawangan pokok separa skeletal adalah kosong, hasil berkurang.

Menjalankan tindakan yang dijelaskan untuk menanam dan merawat pokok plum di lorong tengah, bahkan seorang tukang kebun amatur yang bercita-cita ingin tumbuh di atas pokok yang sihat, dengan kerap dikehendaki dengan tuaian yang banyak dan lazat.

Alycha berhampiran Nizhny Novgorod – video