ribnjak ispred kućeUmjetni rezervoari u krajoliku dizajna prigradskog prostora stvaraju zadivljujuću atmosferu koja pogoduje udobnom odmoru. Ribnjak daje osjećaj svježine i služi kao nezamjenjiv ukrasni element stranice.

Što je ribnjak?

Ribnjak je umjetni spremnik statičkog tipa, element krajobraznog uređenja parka, zemljišta, vrt. Smatra se najčešćim i optimalnim izborom za mjesto bilo koje veličine i konfiguracije.

Ribnjak kamena

Može se postaviti odvojeno ili kombinirati u skladnu kompoziciju s umjetnim vodenim rezervoarima dinamičkog tipa: potocima, vodopadima, fontanama.

ribnjak s fontanom

Ribnjak je obvezatan element stranice japanskog stila, rock vrt. Voda je umjetno obrađena, dno i banke ukrašene biljkama i kamenjem. Ponekad u umjetnom ribnjaku u zemlji uzgajaju ribu.

kameni ribnjak s ribom

Vrste ribnjaka

Umjetne ribnjake u vrtu mogu biti izrađene u prirodnim ili formalnim stilovima. Svaki od njih može biti strukturno dubok ili povišen. Izrađeni su od raznih materijala, koji se koriste za hidroizolaciju dna – betona, gline, posebnog čvrstog oblika, cigle, posebnog filma.

ribnjak

Kriterij za klasifikaciju ribnjaka može biti geometrijski oblik. Postoje umjetni ribnjaci redovnog i nepravilnog oblika.

 1. Prva skupina je okrugla, pravokutna, kvadratna, rezervoara u obliku dijamanta.
 2. Druga skupina su ribnjaci, čija je konfiguracija bliska prirodnom. Izbor oblika ovisi o stilu krajolikog dizajna vikendice.

okrugli umjetni ribnjak

Faze izgradnje ribnjaka u zemlji

Za izgradnju ribnjaka u zemlji, trebate riješiti nekoliko organizacijskih pitanja. Za početak, morate odabrati materijale i mjesto za izgradnju ribnjaka.

jamu

Mjesto za ribnjak treba odabrati na temelju specifičnosti dizajna web mjesta – preporučuje se uzeti u obzir njegovu veličinu, oblik i izgled. Bolje je postaviti ribnjak na mjesto zaštićeno od vjetrova i prekomjerne sunčeve svjetlosti – to može naškoditi skladnom razvoju vegetacije. Ribnjak treba osvijetliti od sunca ne više od 10 sati dnevno, ali ne manje od 6 sati.

Ako odlučite napraviti ribnjak s pumpom, trebate razmišljati o pristupu sustavu napajanja. Potrebna je pumpa ako je statično vodeno tijelo povezano s dinamičkim ribnjakom.

Related  Hibiscus sirijski u srednjoj zoni Rusije i Ukrajine

Najpopularnija vrsta ribnjaka je pokopana. Kako bi se osiguralo da je spremnik izdržljiv, potrebno je kvalitativno hidroizoliranje dna.

vodonepropusnost za ribnjak

Razmislite o zajedničkim materijalima za hidroizolaciju:

 • Stakloplastike. Iz nje se izrađuju gotovi razni oblici različitih konfiguracija. Najčešće su iz montažnih oblika izgrađene male ribnjake s površinom do 3-4 m2. Nije preporučljivo koristiti običnu plastiku – neće dugo trajati. Oblici stakloplastike su pouzdani i izdržljivi. Nedostatak je relativno visoki trošak.
 • Film izrađen od PVC-a ili butilne gume. Ovo je dobar materijal za raspored slobodnog oblika ribnjaka. Materijal karakterizira elastičnost, čvrstoća, trajnost, otpornost na agresivne tvari, niske i visoke temperature. PVC film će trajati oko 15 godina, butilna guma – do 50. Koristeći se filmom, moguće je promijeniti oblik dna u budućnosti, s lakoćom popraviti. Stručnjaci upozoravaju da se polietilen ne može koristiti – nije dovoljno jak. Također za zimu potrebno je pumpati vodu iz ribnjaka tako da, kada se smrzne, ne ošteti film.
 • Ojačani beton – pouzdan materijal za izgradnju umjetnog ribnjaka u zemlji sa svojim vlastitim rukama. Glavna prednost armiranog betona je snaga, vrlo je teško oštetiti. Nedostatak je u tome što je teško raditi s ovim materijalom, potrebne su određene vještine. Pri izgradnji kvalitetnog dna za ribnjak s armiranim betonom, potrebno je promatrati tehnologiju, koristiti beton određene marke. Ojačani beton je neophodan ako odlučite graditi skulpturu ili most.

spreman ribnjak

Faze izgradnje ribnjaka u zemlji, primjenjujemo kruti oblik:

 1. Potrebna je jama koja odgovara konfiguraciji odabranog spremnika. Prije svega, morate obrisati konture krutog oblika lopatom.
 2. Jama bi trebala biti malo dublja od same dubine spremnika – oko 4-5 cm.
 3. Na dnu morate pijesak pijeska.
 4. Nakon postavljanja kade u jamu, morate osigurati da nigdje nema praznina – moraju biti popunjena pijeskom. Posebno treba paziti ako je jama složeni oblik – na primjer, terasasti.

Related  Koje biljke najbolje odabrati za zaštitu na mjestu

Izgradnja ribnjaka s filmskom izolacijom:

 1. Najprije morate iskopati jamu. Korištenje filma omogućuje izradu rezervoara svih vrsta konfiguracija. Fotografija prikazuje ribnjak u zemlji, stvoren upotrebom PVC filmova.
  Izbor filma ovisi o planiranom životu ribnjaka: PVC i butilna guma omogućit će stvaranje trajne prevlake dna, polietilen je jeftiniji, trajat će 2-4 godine. Polietilen je izbor onih koji često žele promijeniti izgled vrtnog područja.
  Važan čimbenik izbora je boja filma:
  • Plava, siva: ribnjak će izgledati poput bazena.
  • Krem: dno će biti lagano, i protiv takvih prekrasnih biljaka, izgled egzotične ribe.
  • Smeđa: oponaša prirodno tlo. U kombinaciji s prirodnim oblikom ribnjaka takvo će dno izgledati maksimalno prirodno.
  • Crno: ribnjak će nalikovati zrcalu. Ribnjak izgleda fantastično, nevjerojatno – potrebni su ukrasni elementi.
 1. Pripremite materijale: pijesak, razinu zgrade, užad i klinove za označavanje, lopatu, crijevo.
 2. Kopati temeljnu jamu bez oštrih kutova, banke moraju imati nagib. Izvadite kamenje i korijenje iz iskopa.
 3. Najmanja dubina središnje posude je 60 cm.
 4. Postavite drenažni sloj pijeska.
 5. Na sloju pijeska ležao je geotekstil. To je potrebno za zaštitu filma od mehaničkih oštećenja.
 6. Obala mora biti tretirana. Da biste to učinili, iskopajte vodilicu – potrebno je za ukrašavanje pločicama, ukrasnim kamenjem, ciglama.
 7. Film se slobodno položi na dno jame tako da leži bez napetosti i pričvršćuje se na rubovima kamenjem.
 8. Posljednja faza je ugradnja slijepog područja.

Upute kako napraviti podignuti ribnjak u zemlji:

 • Glavna stvar za postavljanje takvog ribnjaka je temelj. Mora se izlijati i dopustiti da se otvrdne. Možete stvoriti polu-pokopani ribnjak – za to morate kopati malu jamu. Na dnu je ležao jastuk pijeska.
 • Potrebno je graditi zidove za potporu i dopustiti im da se pojačaju.
 • Kada su temelj i zidovi spremni, morate postaviti pouzdanu vodonepropusnost postavljanjem posebnog filma.
 • Postupno napunite spremnik vodom.

Related  Prizemne biljke – vaša revizija daše

Da bi ribnjak u zemlji trebat će nekoliko dana.

ribnjak u zemlji

Kada je ribnjak spreman, potrebna je briga:

 • Uklonite ostatke koji ulaze u ribnjak.
 • Jednom sezonu preporuča se čišćenje dna posebnom mrežom. Za čišćenje vode možete koristiti poseban usisivač.
 • Odaberite odgovarajuće biljke – oni će također “brinuti” za ribnjak. Generatori kisika (na primjer, elodea) pomoći će ispuniti vodu kisikom – to neće postati zeleno ljeti.
 • Jednom godišnje, uglavnom u proljeće, možete koristiti posebna sredstva za čišćenje. Nemojte ih zlostavljati – oni su štetni za ljudsko zdravlje.

umjetni ribnjak ravnog kamena

ribnjak s mostom

Lekcija videa pomoći će vam da razumijete zamršene radove.

Video: kako napraviti ribnjak u zemlji sa svojim vlastitim rukama