smreka lime glou u pejzažnom dizajnuBrojne vrste horizontalnih smreka aktivno se koriste u dizajnu krajolika. Juniper Lime Glow – nije iznimka. Patuljasti grm s ukrasnim iglicama i kapriciozna priroda izvrsno je za ukrašavanje alpskih brda, niskih rubnjaka.

Dugovječni zimsko-jednogodišnja biljka će pomoći u jačanju padine i dati mjestu jedinstven izgled.

Opis smreke Lime Glow

boja iglica smreke limete glouJuniperus horizontalis Lime Glow je američkog podrijetla. Uzimajući kao osnovu divljih uzoraka horizontalnog smrada, 1984. uzgajivači su dobivali nisku, puzavsku vrstu s gustom krunom i žutim iglicama od limuna. Zahvaljujući njoj, smreke Lime Glou i primili njegovo sortično ime.

Sadržan na mjestu, dekorativni grm polako raste, samo dostizanje 10-15 godina, do visine od 40 cm i promjera 1,5-2 metara. Kosturaste grane biljke se odvajaju od centa paralelne s tlom, ravnomjerno prekrivene šljunčanim borovim iglicama, a njihovi krajevi nagnuti se tako da oblikuju kompaktnu krunu u obliku polumjeseca. S dobi, nadzemni dio grma ima oblik širokog lijevka, ali istodobno zadržava kompaktnost i atraktivnost.

Ako su mlade sadnice igala obojene zelenim tonovima, tijekom godina možete vidjeti da u ljetnim mjesecima grane dobivaju sve svjetliju žutu boju. Zima opet mijenja lice biljke. Igle od smreka horizontalni Lime Glow postaje narančasta-brončana.

Plodovi smreka koji daju zrelost za dvije godine, poput onih divljih primjeraka, su sferni i plavo-crni u boji. Površina borovnice je prekrivena gustim plavkastim cvjetanjem.

Dekorativna mješavina Lime Glow čini sortu jedan od najpopularnijih. Mali godišnji porast i nepretencioznost smreke privlače atrakciju.

Uvjeti za uzgoj smreke Lime Glow

kultiviranje smreke lime glouBiljka je nepretenciozna, ali ako stvorite uvjete blizu prirodnog za borovicu, grm će odgovoriti dobrim rastom i svijetlom bojom krune.

Prema opisu, smreka Lime Glow je višegodišnja kultura otporna na sušu, preferirajući lagano tlo, sunčane površine ili prozirnu polubrinu.

Ako je grmlja u sjeni, njezina se izgleda može promijeniti. Prekrasna žuta boja iglica pretvara se u redovnu – zelenu boju.

U prirodi, horizontalni junipers postali su zastarjeli na istočnoj obali SAD-a i Kanade, na pješčanim laganim tlima, koji su tipični za obale jezera i rijeke. Biljka ne treba posebnu nutrijentu tla, ali ako je smreka posadena u gustu podlogu s lošim pristupom vodi i zraku, rast usporava, sadnica izgleda potlačena. Blizina podzemnih voda, kao i stagnacija taline ili kišnice, dovodi do istog rezultata, a ponekad do smrti postrojenja.

smreka sadnica Lime GlowSa svojim niskim krune i guste smreke iglice Lime Glow, na slici, dobro podnosi:

  • jaki vjetrovi;
  • zimski srednji pojas;
  • suha razdoblja;
  • svijetlo proljetno sunce, koje na mnogim vrstama grmlja ostavlja ružne smeđe tragove paljenja.

Ako u zimi ima malo snijega, grmlje, osobito mlade, moraju biti prekrivene debelim slojem treseta, drvenih strugala ili drugog prekrivača. U vrućem ljetu biljka dobro reagira na navodnjavanje s toplom mekom vodom i zalijevanjem.

Igle od gljiva lime glou zimiJuniper Lime Glou izvrsno je pored ostalih ukrasnih biljaka, bilo da se radi o travnatim pokrovnim vrstama, većim od grmova žitarica i četinjača drugih vrsta.

Related  Primjena u medicini borovnice obične

Sadnja boja od smreke horizontalna Lime Glow i briga za grm

smreka lime glou u vrtićuNije dovoljno odabrati prikladno mjesto za grm. Sadnja horizontalnu smreka vapna sjaj i njegu – ključne točke na putu do uspjeha.

Sadnja grmlja provodi se u jamama ili rovovima s dubinom od najmanje 60 cm. Dimenzije ovise o veličini korijenskog sustava i starosti sadnica. Ako se smreka postane dio žive rubnice ili zelenog tepiha, između grmlja ostavlja razmak od 50 cm do metra. Udaljenost između zasebno rastućih biljaka bi trebala biti barem jedan i pol metara. Dno slijetne jame pokriveno je s drenažnim slojem od 20 cm, čime će korijene zaštititi od propadanja i ostati u vodi.

Tlo za punjenje, ako je potrebno, je deoksidirano i za opuštenu konzistenciju obogaćeno:

  • 2 dijela treseta;
  • 1 dio kopnenog zemljišta;
  • 1 dio ispranog pijeska.

Da bi se razbila pravilno, korijenski ovratnik mora biti ostavljen na zemljištu ili nešto veći tijekom punjenja jame.

Neposredno nakon sadnje, sadnica se zalijeva, a zalijevanje, kao i prskanje na vrućim danima, trebalo bi biti redovito. Vrhunska obrada smreke Lime Glow zauzima istaknuto mjesto u dizajnu vrtnoga smreke, kao na fotografiji, jednom godišnje, u proljeće, kada se biljke probude i počnu aktivni rast.

Poznavanje s borovinom Lime Glow – video