Vrtni cvijet nasturtiumNasturtium se pojavio u voćnjacima i vrtovima gotovo istovremeno s krumpirom, suncokretima i kukuruzom. Poput ovih kultura dolazi iz južnoameričke džungle.

Značajke brojnih roda Tropaeolum

U prirodi, ima oko devet vrsta svinjskih vrsta. A uz svu raznolikost, da li multimetar stelyaschiesya ili kovrčava loze, grmlja ili biljke skromna visina ne više od 30 cm, potočarka svi imaju zajedničke karakteristike koje čine i dobiti svoje generičko ime tropaeolum.

Prilikom opisivanja biljaka opaženo je da su gusti listovi na dugim peteljicama vrlo slični štitovima, a oblik corollas nalikuje kapricioznim kacigama. Budući da su cvjetovi bili stranci, pojavila se njihova usporedba s “trofovima”, mali trofej. Čujete da je nasturtium zvan kapucin, bolno svijetle, ukrašene športskim čašicama cvijeća poput dubokih samostanskih kapuljača.

Juicy stalks of nasturtiumU svim vrstama, bez obzira da li je curling nasturtium ili erektilna:

  • vrlo sočan, mesnat stabljika;
  • jedinstveno cvijeće na izlaznim lišćem dugih pedunki;
  • naizmjence smještene štitnjače ili okrugle mesnati lišće;
  • dugačke elastične peteljke, kao i lišće, često prekrivene premazom od voska;
  • Prefabricirani voće, koji se dijeli nakon sazrijevanja u tri zaobljena, naborana sjemena.

U zemljama Južne i Srednje Amerike, gdje klima omogućuje, nasturtium je višegodišnja biljka. U srednjem pojasu to se ne može postići, ali nije teško dobiti biljku koja cvjeta učinkovito tijekom ljeta na mjestu uz pomoć sjemena. Dospijevaju u sezoni i ostati izvediv za do pet godina, plodovi Nasturtium dva tjedna dati jake mladice od kojih se dobivaju ne samo ukrasne vrste, potočarke, nasturtiums ali daje jestive lišće, voće, cvijeće, pa čak i gomolje.

Stoga, kada se sadi i brine za nasturtium, važno je razmotriti svrhu i karakteristike kultivirane vrste i sorte.

Curly nasturtium stranih (T. peregrinum)

Curly nasturtium stranNasturtium stran, u usporedbi s drugim sortama, vjerojatno ima najizvorniji i nezaboravan izgled.

U stranim nasturtiumima, mala, sedmorica lišća svijetlo zelene i žute boje, s laticama na rubu, cvijeće. Cvatnje curling nasturtium na otvorenom terenu počinje usred ljeta i završava samo dolaskom mraza. Pod povoljnim uvjetima za ljeto, liana uspijeva osigurati penjanje do 3,5 metra visine.

Takav volumen zelene mase ne može bez pouzdane podrške, dovoljno sunca i obilnog zalijevanja. Najbolje mjesto za biljke je zid, terasa, vrtna ograda ili snažna ograda koja štiti nasturtium od vjetra. Kako bi približili procvat i poboljšali kvalitetu sjemena, strano nasturtium najbolje je saditi u sadnicama.

Nasturtium mali (T. minus)

Nasturtium maliProizlazi u obliku minijaturnog Nasturtium tanke, vrlo razgranat i dostizanje duljine 25-35 cm. Plet raznih srednjih listova zaokruženim na Beaux dugim peteljkama. Postajući i žuta s mjesta na laticama cvijeća potočarke mala, s promjerom od 3 cm. Mamuza od ove vrste su kratke i blago zaobljen.

Related  Vrste plave vrbe, njihove osobine i pravila biljne skrbi

Ovo je jedan od najpretenciznijih nasturtiuma, sadnja i briga za koji neće biti teško čak i za vrtlara s malo iskustva. Biljka se uspješno uzgaja iu kontejnerima i na otvorenom terenu. Cvatnja započinje u lipnju, a sjemenke dobro sazrijevaju u srednjem pojasu.

Višegodišnji nasturtium sclerotic (T. peltophorum)

Višegodišnji nasturtium sklerotičanU Ekvadoru i Kolumbiji, gdje je biljka u početku otkrivena, ova vrsta nasturcija poznata je kao nepretenciozna višegodišnja. Na primjer, u uvjetima europske blage zime, primjerice, u Velikoj Britaniji, četverokrilni grmovi nestrelia skorbuta ne zamrzavaju, nego samo suspendiraju cvjetanje.

U Rusiji, mesnati rizoz ove fotofilne kulture ne podnosi zamrzavanje tla, stoga, kao i ostali mutani, posadi se u proljeće sjemenkama ili sadnicama. Za sadnju štitova koji sadrže štitove, odabiru se područja zaštićena od skica:

  • s labavom plodno tlo, koje ima slabu alkalnu reakciju;
  • Osvijetljeni u gornjoj etaži i zasjenjeni na razini korijena.

Četiri metra biljka s puzanje stabljike se može koristiti kao groundcover ili uzgajati na polovima, stvarajući zahvaljujući tamno zeleno lišće i velikih, 6 cm cvijeća velikih živih ukrasa za vrt.

Nasturtium je velik (T. majus)

Nasturtium velikVeliki pupak ima oblik grmova do visine od 60 cm, a također u obliku ampelijanske biljke s dužinom stabljike do 2,5 metra. Južne stabljike imaju jaku grančicu i dovoljno su krhke. Zaobljeni, štitnjače, ostavlja u promjeru do 8 cm, a na donjoj strani prekriveni su primjetnim plavkastim cvjetanjem.

Nasturtium velika bijelaDanas su jednostavni i nasturtiumi ove vrste dobro poznati vrtlara s spektakularnim aromatičnim bojama žute, kremaste, narančaste i crvene boje. Postoje sorte s raznobojnim cvjetovima u crveno narančasto ili žuto područje. Obilježje ove vrste je rano i dugo cvjetanje, kao i bogata sjetva na kraju sezone. Ova biljka oštećuje bogata hrana. Nasturtium masti, stvarajući gusto zelenilo, ali smanjujući cvjetanje.

Jednostavna i kultivirana štrukli (T. cultorum)

Terry nasturtium kultiviranNa osnovi nasturtium velikih i štitnjače, danas se izvode mnogi izvorni hibridi, sjedinjeni pod zajedničkim nazivom Tropaeolum cultorum. Biljke u rasponu visine od 40 cm do 3 m u Rusiji se uzgajaju kao godišnja. Leševi štitnjače ove vrste mogu imati ne samo uobičajenu zelenu boju, već i gustu ljubičastu boju. Cvjetovi tipični za nasturtijsku ljestvicu dolaze iz sinusa listova, promjera do 5 cm, jednostavni su i dvostruki.

Related  Bougainvillea kultiviranje i skrb u različitim regijama u zemlji

Misa cvjetnice i sitni oblici ne više od 30 cm, a ogromni curling nasturtiums traju od lipnja do kasne jeseni. Za to vrijeme sjemenke su dobro sazrele i mogu se koristiti za sjetvu sljedećeg proljeća.

Sadnja i briga za nasturtium tuberosum (T. tuberosum)

Gumeni guska pupkaJednobrasta biljka za penjanje s izbojcima dugačak tri do četiri metra prekrivena je malim lišćem s pet prstiju. U srpnju su otvoreni cvjetovi u obliku lijevka s narančastim ili ružičastim sepalsima, a njihov broj se ne smanjuje do listopada.

Tuberous nasturtium ili Mashua tisućama godina dio je prehrane lokalnog stanovništva Kolumbije, Ekvadora i Perua. Međutim, u Europi je odavno poznata samo kao ukrasna biljka s snažnim stabljama sposobnim za penjanje do velikih visina, pričvršćenih na zidove s peteljkama lišća i bočnih izbojaka.

Gomolji gomolastih nasturtiumaOva vrsta gadanog, kao kod kuće, u gorju Anda, voli hladnoću i obilje vlage. Dužina u tlu sjajne kože gomolja s voskom oko 20 cm. Štoviše, osim bijele, neke vrste nasturtiums dati ružičasto, žuto i lavanda žetve do 1,5 kg po grmu.

Svi dijelovi biljke su jestivi. Gombe kuhaju, zamrzavaju, peče ili jedu sirovo. I lišće i cvijeće idu za salate i marinade. Sadnja i briga za nasturtium ove vrste malo se razlikuje od uzgoja krumpira. Sjemenje je moguće, ali najbolji rezultat je proljeće sadnja sjemena gomolja.

Nasturtium pet leaved (T. pentaphyllum)

Nasturtium triaksialnaVišegodišnji herbaceous winding nasturtium formira lianas oko 6 metara dug, sjedeći s osjetljivim zelenim lišćem, kao palerate kao djetelina. Snimke se lako penju na planinske padine, stjenovite ograde, pa čak i zidove zgrada.

Za nevjerojatan oblik, kao na fotografiji, boje nasturtium u zemljama engleskog govornog područja, biljka je nazvana “gospođom papučicom” ili “gospođom nogom”. Doista, ružičasto-crveno osamljeno cvijeće, veličine malo više od centimetara, zadivljuje milošću. Kad se cvjetanje dovrši, svijetlo plavo zaobljeno sjeme se pojavljuje na mjestu sićušnih vijenaca.

Nasturtium multifoliate (T. polyphyllum)

Nasturtium multifoliatePosut zrakast ostavlja malo srebrno zelene nijanse penjač do 3 metra u dužinu sposobni su za formiranje velike podzemne gomolje, koje u povoljnom terenu uspješno zime u tlu.

Related  Što učiniti nakon izlučivanja hippeastruma?

Novi izbojci i svijetlo žuti cvjetovi nasturtium daju tijekom cijele sezone, a s početkom hladnog vremena, cijeli nadzemni dio umire. Nakon blage zime, gomolji koji ostaju pod zemljom daju život novoj biljci. U Rusiji je lakše množiti i uzgojiti ovu vrstu pomoću sjemena.

Nasturtium je lijep (T. speciosum)

Nasturtium je lijepVišegodišnji nasturtium s trupama-lianama dugačak tri metra. Listovi su svijetlozeleni s pet režnja i dobro označenim uzdužnim venama. Kada se cvjetovi na otvorenom, koji imaju bogatu crvenu boju, izblijede, na njihovom se mjestu pojavljuju plavi voće s malim sjemenkama.

Nasturtium preferira kiselinski lomljivi tlo, gdje tvori sočne mesnati gomolje. Kada se tlo osuši, biljka brzo izgubi svoj dekorativni učinak, tako da je tlo mulched i pruža sjenčanje na korijenje i donji dio stabljike.

Triastrasta Nasturtium (T. tricolorum)

Tri boje NasturtiumVišegodišnja južnoamerička liana s izbojcima od najmanje 2 metra u dužinu je puna malih pet ili sedam prstiju lišća. Cvjetanje traje oko tri mjeseca, a popraćeno je masivnim izgledom narančaste-grimizne crne granice i svijetle žute jezgre cvijeća na duge tanke cvjetne cvjetnice. Ova vrsta navijanja, nažalost, izuzetno slabo podnosi mraz, pa se u srednjem pojasu uzgaja samo u zatvorenom tlu ili uz pomoć sadnica.

Nasturtium Azure (T. azureum)

Azure NasturtiumOvaj višegodišnji nasturtium potječe iz Čilea, ne samo neobično za pogled na lijepu plavu nijansu cvijeća, ali i njihovu iznenađujuće elegantnu formu. Izgled malog cvjetova s ​​pet zaobljenih latica, kratki vrhovi i bijelo-žuti srednji počinje u svibnju i traje mjesec dana. Visina biljke, u domovini koja predstavlja polu-grm, iznosi od 60 do 100 cm. Istovremeno, stabljike su prekrivene 2-centimetrijskim prstima poput blijedo zelene boje.

Nasturtium kratkotrajan (T. brachyceras)

Nasturtium je kratkotrajnaSvijetli žuti cvjetovi s kratkim širokim bijelim ružičastim bojama pojavljuju se na tankim kljunovima i debeli papar curling stablima ove vrste nasturtium. Listovi su sitni, pet prstiju, vrlo nježni.

Da bi ubrzali klijanje i cvjetanje bliže, pribjegli metodi potočarke sadnica sadnju, voditi brigu o kući će imati najviše 2 mjeseca. centimetar do dubine od sjemena su posijane u pijesak, pomiješani s kompost i drži na temperaturi od 15 do 20 stupnjeva. Sadnice se pojavljuju tek nakon 4-6 tjedana ili kasnije. Sadnica distribuira do pojedinih treseta lonce, a kada biljke rastu jači, posadi u sunčanom položaju s dobro drenirano tlo.

Video o nasturtiumu