Blackberry Bush på trellisUnder senare år blir björnbäret mer populärt, och i många förortsområden har det fått mindre utrymme än en lång och välkänd hallon. Och denna uppmärksamhet är ganska förtjänad, eftersom trädgårdsbjörnbäret, bilder av sorter och beskrivning som förvånar med stora storlekar av bär, är inte bara livsdugliga och välsmakande men också ganska enkla att ta hand om.

Världs lagstiftare “blackberry mode” och ledare i att odla denna bär har länge varit amerikaner. Det är inte förvånande att de flesta av de moderna sorter – skapandet av forskare och entusiaster från USA som använder i avel olika typer av björnbär.

Typer av björnbär: foto och beskrivning

Ripening Berry Blackberry (Rubus Fruticosus)I de flesta delar av Ryssland och Europeiska vilda plantering denna perenn buske bildade blåaktiga björnbär (BLÅHALLON) och buskiga brambles (Rubus fruticosus). Det finns dock flera fler arter, vars bär är ätbara och växterna har gemensamma egenskaper.

Blackberry Giant (Rubus Armeniacus)Så, till exempel, den gigantiska svarta armen från Armenien (Rubus Armeniacus), som ibland kallades Himalaya, avbildades på bilden under lång tid, odlades massivt i USA och Europa. Anledningen till bushens popularitet var enkel – stora, massivt mogna bär med en söt eftersmak. Men arten hade en signifikant fel. Den här kulturen verkade väldigt prickig, och med tillkomsten av björnbärsgräsklippningen (Rubus laciniatus) blev den övergiven.

Blackberry split foto (Rubus laciniatus)Idag växer plantager på den nordamerikanska kontinenten och över hela världen av sorter som skapats på basis av bramble och blackberry syzes, liksom odlade former utan taggar, allmänt kända som Thornless.

När det gäller vildväxande arter av björnbär, ändrar bären färg från grönt till rött eller brunt när de mognar, och sedan till mörkt lila eller nästan svart. I det här fallet är bärens hud, som ses i bilden av björnbäret med en blå, täckt av en blomma som bestämmer artens namn och är frånvarande i andra arter.

Blackberry sizaya (Rubus Caesius)Det finns en skillnad mellan arten i buskens struktur och blöternas utseende. Det är särskilt märkbart när man tittar på BlackBerry-slitsen, som är unik på sin egen väg. Denna art är allvarligt dissekerad längs kanten, bestående av 5-7 delar löv, multifila borstar och skyddade flexibla skott.

Blackberry bushy och sizaya är utbredd arter i Ryssland, som finns på kanten, övervuxen felling, längs raviner och på flodbanker. Men i trädgården berodde växterna bara på uppfödarna som skapade storbär och gav sorter av björnbär.

Varianter av trädgårdsbjörnbär

Växande björnbär på trellisEftersom flera sorter har använts för att odla bärbär, har fleråriga buskar olika strukturer och typer av fruiting. Liksom deras vildväxande förfäder bevarade många sorter den krypande formen. Växter med långa, upp till flera meter skott odlas på trellises, vilket gör att du får det högsta avkastningen från en buske.

Björnbärets bushorter är mer som hallon. Sådana exemplar bär frukt på tvååriga skott som håller en upprätt eller halvformad form. Höjden på växter når 2-2,5 meter och behöver beskärning.

Förenkla vården av planteringar som är tillåtna för att få sorter av binge björnbär. Sådana sorter kan lätt identifieras med det namn som den Thornless attachment har lagts till, det vill säga “utan spikar”.

Björnbäret har en lång vegetationstid. Å ena sidan gör det möjligt för växten att skydda sig från vårfrost och återkommande förkylningar. Men å andra sidan skördar skörden sent, och i de norra regionerna går äggstockarna, som inte fyller sig, under snön. Den renoverade björnbäret, som fruktar hela säsongen, gör det möjligt att lösa problemet.

Idag finns det för många trädgårdsmästare många intressanta sorter av björnbär, vilket ger en stor dessertbär. Det är bara att studera bilder och beskrivningar av björnbärssorter och, baserat på klimatförhållandena i regionen, välj den rätta.

Blackberry Thornless Evergreen

Blackberry Thornless EvergreenDen Blackberry-fri Blackberry Thornless Evergreen erhölls på grund av en noterad naturlig mutation av blackberry dissected. Som ett resultat fick europeiska och amerikanska bönder i början av förra seklet en vintergröna växt med utmärkta utbyten, dessutom har det inte taggar.

Evergreen Thornless Blackberry BlossomÄven om 3 gram bär av sortbärssortet som visas på bilden är mycket mindre och större än de flesta nya sorter, är deras antal på borsten inte lika. I en blomställning kan upp till 70 äggstockar räknas, som efter åldring förvärvar blå-svart färg, en delikat doft och en trevlig söt sour smak.

Det öppna, men täta bladet av den här typen av björnbär lever fortfarande och under snön, så växter växten snabbt igen på våren och blommar.

Växten har många fördelar, bland annat – utbyte, brist på taggar, frostmotstånd och förmåga att transportera bär. Den största nackdelen, förutom en liten massa frukter, är den stora björnbärsfröen Evergreen Thornless.

Blackberry Black Satin

Blackberry Photos Black SatinDen lätta kroppsskotten av björnbär av denna sort har en halvväxande form och bildar en kraftfull buske. Medan Black Satins björnbärsstammar inte når en 2 meter höjd, bibehåller växten ett upprätt utseende. När skott växer, hoppa när fruktan når upp till 4 till 5 meter i längd. Briljanta medelstora bär har en massa av 5 till 8 gram. Mognad av rundade eller ovala frukter är gradvis, så grödan avlägsnas många gånger.

Ripe bär har en sur-söt uppfriskande smak av universell syfte.

Blackberry Natchez

Foto av Blackberry NatchezÅr 2007 introducerade amerikanska forskare från delstaten Arkansas en ny sortiment av Blackberry Natchez. En egenskap hos kulturen är den tidiga mognaden av en stor 8-10 gram bär. Skörden börjar i det första decenniet av juli och fortsätter till september. De svarta svarta bären av denna sort har en avlång form, små frön, en saftig massa av eftersmak och en ljus, karakteristisk för aromodlingen.

Den skördade gröda utan kvalitetsförlust lagras i flera dagar och kan transporteras.

Blackberry Agavam

Borsta blackberry grade AgavamDen avlånga glittrande björnbären från Blackberry Agavam mognar i augusti. Kraftfull, växer upp till 3 meter skjuter bära frukt under det andra levnadsåret och underhålls rikliga skördar. Men på vintern utan skydd är buskar skadade av frost och kräver skydd. För bilder på fotokvalitet kännetecknas av en gradvis, som varar cirka en månad åter avkastning och god smak av den universella destination bär.

Blackberry Ruben (Reuben)

Reparerade björnbär RubenHybriden Blackberry Ruben bär frukt på skotten av både första och andra år av livet. Den första skörden är i juli, då mycket stor, väger 10 till 16 gram bär mogna på sensommaren och samla dem till oktober. Reparationsbjörnbäret präglas inte bara av en tvåfaldig skörd av bär utan också av höga utbyten.

Kraftiga buskar är upprepa, utan stöd och väl tolererade frost.

Blackberry Navajo (Navaho)

Blackberry av Navajo sortenBearless Blackberry Navajo bildar en stor, upprätt busk i höjd från en och en halv till två meter. Växten är opretentiös, kräver minimal underhåll och behöver inte stöd. Skörden av stora, ovala eller runda bär mognar i augusti, och samlingen varar ungefär en månad. Berryens massa är violett-svart nyans är 5-7 gram. Frukten är utsökt, söt med lätt syra.

Fördelarna med denna sort av björnbär – högt utbyte, utmärkt smak och typ av bär.

Blackberry Triple Crown (Triple Crown Thornless)

Fruktbärande blackberry shoot Triple CrownEn annan amerikansk blackberry-sort skapades av Oregon växtförädlare. En växt som ger stabila utbyten bildar en buske med halvväxande stammar upp till en 3 meter lång längd. För att få ut det mesta, skickas Tryples Crowns björnbärsskott till trellises eller starka stöder som tål borstar med stora bär som mognar under andra hälften av sommaren.

Specialiteten av sorten är bärarnas motstånd till höga temperaturer och transporter, den ljusa smaken av frukter och deras stabilt stora storlekar under hela mognadsperioden. I genomsnitt är skörden från busken cirka 10 kg dessertbär som inte ändrar smaken, även när den odlas utan skuggning.

Blackberry Triple Crown, som många amerikanska sorter, har inte hög vinterhårdhet och behöver uppvärmning.

Blackberry Chester (Chester Thornless)

Björnbär bär Chester efter skördTrädbjörnbär skiljer sig positivt från vilda arter av storleken på bär, utbyte. Vissa sorter, som Chester-björnbäret, har dessutom inte taggar, vilket förenklar odlingen och vården av planteringar. Kultur hänvisar till sorter av sen mognad. De första bär som väger 5 till 8 gram är färdiga för insamling i mitten av augusti, de sista svarta doftande frukterna kan ätas närmare i oktober. Frukten är väl bevarade, de behåller form och sötma. Buskar med en bred krona är lätta att rengöra och lätt att dölja för vintern.

Blackberry Karaka Black (Karaka Black)

Stora björnbärbär Karaka BlackGenom att studera Beskrivningen och foto björnbär sorter, är det möjligt att inte bara för att utvärdera fördelarna och svagheter av kulturen, men också att göra fantastiska upptäckter. Till exempel den nya Blackberry Karaka Black – har en infödd i Nya Zeeland och i naturen av anläggningen inte bara hennes närmaste släktingar, men också hybrider från korsningar mellan björnbär och hallon.

Denna metod gör det möjligt för forskare att uppnå de största bären, stärka sin delikata arom och göra frukterna mer lämpliga för transport. Massan av de långsträckta, läckra bär av sortbärssortet som visas på bilden är ca 10 gram. Huden är tät, svart glansig. Massan är saftig, välsmakande.

På grund av den gradvisa mognaden utförs samlingen av ett konsekvent högt utbyte under 1,5-2 månader.

Beskrivning av Blackberry-sorten Loch Ness (Loch Ness)

Bilder av Blackberry brushen Loch NessBright arom, utmärkt smak med en touch av tårta och vacker, fodrad form av bär på en 5 till 10 gram i vikt – karakteristiska drag besshipnoy Blackberry Loch Ness, tack vare där sorten var mycket hyllade av den brittiska Royal Horticultural Society.

Från varje buske i förortsområdet kan du få cirka 15 kg mogna bär, vid intensiv odling ökar utbytet till 25-30 kg. I det här fallet behåller frukterna sitt utseende och smak i några dagar, vilket är viktigt för kommersiell användning av planteringar. Enligt beskrivningen är Loch Ness-sorten klar för skörd i mitten av augusti.

Blackberry Polar (Polar)

Frostbeständig Blackberry PolarPolska uppfödare introducerades björnbär Polar, intressant för ryska odlare på grund av hög frostmotstånd och förmåga att växa buskar utan ytterligare skydd. Starka växter ger stabila utbyten av stora ovala bär med glänsande svart hud och utmärkt söt smak. Frukt kan användas för hembakning och äta färskt.

Blackberry Loch Tay (Loch Tay)

Blackberry Loose sort Loh TeiBessy Blackberry Loch Tay komplex hybrid ursprung ger söta stora bär med tät massa och en slät glansig hud av svart färg. Liknande dessertfrukter börjar mogna under de sista tio dagarna i juli, senare upphör samlingen inte i ungefär en månad. Semistevärdiga buskar bildas av robusta, ljudlösa skott, som bildar en kompakt, lättskött krona.

Beskrivning av Blackberry Thornfree (Thornfree)

Blackberry Thornfrey, foto bärblockEn av de första bezvychnyh sorterna av björnbär, som fortfarande har en välförtjänt popularitet bland sommarboende. Enligt beskrivningen av sorten bildar Blackberry Thornfrey en stor halvfast busk som består av skott upp till 5 meter långa.

Stela stammar stämmer helt och hållet mot ripeningens vikt i augusti-september ovala bär som väger 5 till 8 gram.

Sorten utmärks av dess resistens mot sjukdomar och högt utbyte.

I en borste kan vara 30-120 bär. Den svartfodrade frukosten har en saftig massa och en utmärkt söt och sur smak, men med full mogning rynkar bären snabbt och lagras inte.

Beskrivning av Blackberry Giant (Bedford Giant)

Blackberry Bedford GiantBlackberry plantings Bedford Giant har lika väl beprövad inom industriell och privat trädgårdsarbete. Enligt beskrivningen av sorter, björnbär jätte – en anläggning med krypande, täckt med ryggar groddar, som börjar i juli, mognaden av tät svart frukt som väger upp till 7 gram. Frukten har utmärkt smak, stammarna växer väl och tolererar vintern.

Blackberry Arapaho (Arapaho)

Blackberry ArapahoBlackberry sorter av amerikanska avel är några av de mest populära i världen. Blackberry Arapahoe, som erhållits av forskare från delstaten Arkansas år 1993, kom in i en stor serie växter som namnges efter amerikanska indianers stammar. Bland sorter av bezshipnyh anses denna sort vara den tidigaste.

Bär väger upp till 7 gram mogna i andra hälften av juli. Söta frukter med en svart glansig hud har en bred konisk form och en saftig massa, vars smak praktiskt taget inte påverkas av små frön.

Mycket produktiva buskar är inte rädda för sjukdom och kan stå emot frost ner till -24 ° C.

Blackberry Kiowa

Stor bär av Blackberry KiovaEn annan variation från Arkansas forskare kommer att ge trädgårdsmästare oerhört stora bär, som kan kallas rekord. Kiova-björnbäret producerar frukter som väger upp till 20 gram med medelstora frön, tät hud och utmärkt smak med massa. Bären mognar gradvis, transporterar transportbrunnen och bleknar inte till slutet av säsongen. Buskarna själva, som bildas av upprepar skott upp till 160 cm höga, tålar frost till -23 ° C.

Blackberry Apache (Apache)

Foto av den amerikanska Blackberry-sorten ApacheDen fruktbärande frostbeständiga Apache-sorten från USA introducerades första gången till trädgårdsodlingen 1999. Bessship björnbär med kraftiga upprepa skott ger stora, upp till 10 gram i vikt långsträckta bär av söt smak. Doftande frukter är lika lämpliga för användning i fräsch form och för frysning. Sorten präglas av utmärkt utbyte, jämförbart med de bästa kommersiella sorterna, liksom hög frostbeständighet.

Granskning av fruiting av vissa sorter av björnbär – video