Vilda vattenmeloner i södra AfrikaSöta vattenmeloner, rikligt odlade runt om i världen, på latin som heter Citrullus lanatus. Denna stora växt, som bildar en längd på upp till 3 meter, anses vara en pumpa-familj. De närmaste vilda släktingarna finns fortfarande idag i södra Afrika, och vattenmelons historia som kulturanläggning har mer än ett tusen år.

Vanliga egenskaper för alla sorter av vattenmeloner är närvaron av långa, kraftfulla ögonfransar, täckta med pubescerande cirrusbladblad med en märkbar blåaktig kant. För att ankar på de horisontella och vertikala ytorna av vattenmeloner används tendrar som grov och vissnar under växtens utveckling.

Ljusgula ensamma blommor ligger i bladens axlar. När pollinering uppstår bildar en stor frukt på blommans plats. Det är på grund av detta falska bär med ett hårt ytskikt och en saftig kärna som vattenmelon odlas. I de tidiga stadierna av utvecklingsfrukter, som stammar och lövverk, är de täckta av hårda hår som försvinner när de växer och anses vara en av tecknen på modenhet av vattenmelon.

Mogna, saftiga, söta vattenmelonEn mogen och avlång, med en diameter av 60 cm vattenmeloner har:

 • slät hård hud, vanligtvis med mörkgrön eller randig färg, men det finns skal av vit, gul, marmor och prickade färger;
 • saftig, sött kött av rosa, mörkröd, orange, gul eller vit nyans med många bruna eller mörka bruna frön.

Vattenmeloner är termofila och växer bekvämt endast vid temperaturer inte under 20-25 ° C.

Samtidigt har urvalsarbetet i många årtionden genomförts för att erhålla sorter, både torka resistenta och resistenta mot sjukdom, och tidigt mogna.

Därför har de norra gränserna för odling av kultur under de senaste hundra åren förändrats allvarligt. Fler och fler människor vet om vattenmeloner inte bara av hearsay, men slipper också regelbundet söta bär. Och på sängarna fanns frukter, mogning efter 65-75 dagar efter utseendet av de första skotten.

Ursprung och historia av vattenmeloner

Odla vattenmeloner i öknenMan tror, ​​arkeologer och paleobotanists, odlade sorter av vattenmeloner har gemensamma rötter med små vilda medlemmar av släktet Citrullus, fortfarande rikligt i ökenområden i Sydafrika, Moçambique och Zambia, Namibia och Botswana. Det var i dessa länder att det största antalet genetiska former av vattenmeloner uppenbarades, vilket gav frukt med bittert, friskt och lite sött kött.

I antiken var de vilda förfäderna av moderna vattenmeloner nästan den enda källan till fukt för djur, och för lokala stammar och för resenärer i öknen.

Det var då som vattenmelons historia började, som en kultur som används i mat. Om de bittera, högglykosidväxterna ignorerades kom de mer ätbara arterna för 4 tusen år sedan till norra Afrika och intresserade de folk som bebodde Nilen. Därför sprider kulturen, som vattenmelons historia, sig till Medelhavet, till Mellanöstern och vidare, upp till Indien och Kina.

Sådana vattenmeloner odlades i EgyptenOm odling av vattenmeloner i Egypten, berättar tidiga kungarikets tider den brittiska encyklopedin. Det nämns också närvaron av fresker, som berättar om insamlingen av dessa igenkännliga frukter på Nilens strand.

Frön av vattenmelon eller dess avlägsna förfader hittades i gravarna av faraonerna i XII-dynastin.

Det finns skriftliga bevis på odling av en av de arter av vildväxande vattenmelon i Indien i 7th century AD. Till och med idag hittar små frukter av Citrus lanatus-fistulosusarter i Indien applicering som vegetabilisk gröda.

Sådana vattenmeloner odlades i EgyptenPå 10-talet kom vattenmeloner till Kina, landet idag, som är den främsta leverantören av denna typ av meloner till världsmarknaden. Och på Europas territorium, eller snarare på den iberiska halvön, kom vattenmeloner med moriska krigare.

Related  Röda vinbär – plantering och vård

Under X-XII århundraden odlas växten i Cordoba och i Sevilla, varifrån vattenmeloner enligt medeltida historia kommer till andra hörn av kontinenten. Men på grund av klimatbegränsningar var det inte möjligt att få stabila utbyten någonstans utom i södra Europa, och vattenmeloner användes som exotiska växter i trädgårdar och växthus.

Vattenmeloner odlade i växthusIntressant, meloner acklimatiserat mycket snabbt vid stranden av den nya världen, där vattenmeloner var en gång på två sätt: med de europeiska kolonisatörerna och slavar, privozimymi från den afrikanska kontinenten.

Det är välkänt att historien om vattenmeloner i Amerika började år 1576. I denna avlägsna sommar i Florida har vattenmeloner, som planterats av spanska invandrare, redan fruktat.

Lite senare uppträdde melonplantagen i Sydamerika. Vattenmeloner var till smaken av de indiska stammarna i Mississippi Valley, liksom den lokala befolkningen i Stilla havet, inklusive Hawaii.

I Ryssland den importerades meloner, uppenbarligen, längs Sidenvägen, men på grund av komplexiteten i klimat till mitten av förra århundradet, var kulturen distribueras endast i de södra regionerna, till exempel i Ukraina, Kuban och Volga stäppområden. Lär dig om vattenmelons historia, alla kommer inte att fungera, så mycket tid växten bor intill en person. Idag är inte ens kulturerna av de kulturella arterna som odlas i många regioner i Ryssland i stugor, för vissa.

Stora bär odlas i Rysslands södra regionerMen detta hindrar inte människor från att arbeta för att förbättra växten och få nya sorter. För närvarande finns det flera hundra sorter och hybrider av odlade vattenmeloner i världen. Tack vare detta och utvecklingen av växthusstekniken blev det möjligt att odla söta frukter även där folk aldrig hade hört talas om en jättebär tidigare.

Med hjälp av modern teknik odlas bär av olika formerSamtidigt är uppfödarna inte längre begränsade till att uppfödja nya sorter med traditionellt grön bark och skarlet kött.

Vattenmeloner mognar i sängarna, där den vita, svarta, prickiga eller gula huden inte bara är röd eller rosa utan också vitt och gult kött.

Det är omöjligt att överraska den vita eller gula massan av vattenmelon idagOch för de mest sofistikerade gourmerna, bönderna i den japanska provinsen Zenzudzi, placerade äggstocken i ett speciellt fall, förstod odlingen av första kubik, och nu räknade även vattenmeloner.

Kemisk sammansättning av vattenmelon

En stor bär är värdefull inte bara för saftig massaVad gör människor över hela världen så älskar vattenmeloner? Det mest uppenbara svaret är den söta uppfriskande smaken av mogna frukter. Men vad är vattenmelons fullständiga energi och kemiska sammansättning, och vilka ämnen kan ha en positiv effekt på människors hälsa?

Related  Hur man planterar en ros från en bukett – metoderna för odling och de grundläggande reglerna för att bry sig om sticklingar

I 100 gram färsk crimson massa av vattenmelon innehåller:

 • 0,61 gram protein;
 • 0,15 gram fett;
 • 7,55 gram kolhydrater, 6,2 gram varav socker;
 • 0,4 gram dietfibrer;
 • 91,45 gram vatten.

Med en sådan komposition överskrider kaloriinnehållet i vattenmelon inte 30 kcal, men detta slutar inte med användning av frukter. Den 100-grams skiva av massan av vitaminer, bland vilka 10% av det dagliga värdet av askorbinsyra förbrukning, och åtminstone 4% av det erforderliga antalet humant beta-karoten, vitamin B1, B2, B3, B5 och B6, kolin och väsentlig mikro- och makronäringsämnen. De är kalcium, magnesium och järn, kalium och fosfor, mangan, natrium och zink.

En viktig plats i massans kemiska sammansättning är lykopen, som i 100 gram innehåller upp till 4,530 μg. Och i barken av vattenmelon finns en sådan värdefull aminosyra som citrullin.

Hur länge ska jag lagra vattenmelon?

Klipp vattenmelon är inte föremål för långvarig förvaringFör att maximera fördelarna med vattenmelon måste du äta mogna odlade frukter som odlas i enlighet med agrotekniska regler. Och som förråd förlorar vattenmeloner också några av vitaminer, fukt och socker. Och det betyder att frågan om hur länge man ska lagra vattenmelon är av största vikt. Svaret på det beror på typ och lagringsmetod.

Om köttet av vattenmelon sorter Spark och Crimson passar ett par veckor efter avlägsnande från fransarna förlorar saftighet och blir korniga, kyla saftiga färsk frukt sorter lagras upp till 5 månader kan vara en trevlig överraskning på nyår bord.

Vid rumstemperatur, bort från apparater, värme, solljus och fukt, lagras vattenmelon inte så länge, upp till en månad. Under förhållanden i en ventilerad sval källare eller källare förbli hela vattenmelonerna välsmakande i genomsnitt från 2 till 4 månader.

 • Om du vill hålla vattenmelonen längre kan massan eller saften frysas.
 • Skivor av vattenmelon torkas, får de ursprungliga marker. Från jerky juice göra naturliga chewing sötsaker.
 • Och också vattenmelonen marineras, saltas och sugas, gör deras saft och bitar av frukt sylt, sylt och doftande candied frukter.

Vid användning av dessa metoder förlängs vattenmelons hållbarhet till ett år. Men en skuren vattenmelon kan inte lagras under lång tid. Även i kylskåpet för en dag på den söta våtmassan utvecklas en patogen flora och sedimenterar de fermenterande bakterierna. I värmen börjar denna process om ett par timmar.

Tecken på en mogen vattenmelon

Du behöver veta hur man väljer rätt mogna vattenmelonFör att kunna känna igen en mogen, färdig att äta vattenmelon är inte bara viktig för köparen vid disken, utan också för sommaren ägaren, som fick en rik skörd. Ur valets korrekthet beror på hur länge vattenmelonen är lagrad, och vilka användbara ämnen har ackumulerats i sin massa. Utan att klippa frukten kan man bestämma modningen genom utseendet av vattenmelonen och den piska som den ligger på.

Related  Instruktioner för användning av kopparsulfat i olika sfärer

Det finns flera tecken på en mogen vattenmelon:

 1. Skallen i en mogen vattenmelon har en hård, jämn yta, det är svårt att skada den med en fingernagel, från vilken endast en skrapa kvarstår på skalen. Om den gröna barkmattan är mattad, är den mogna vattenmelonen täckt med en vaxartad beläggning.Skörd av vattenmeloner
 2. Platsen som ligger på den nedre ytan som rör marken bör ha en varm gulaktig tipp. Om vattenmelonen är mogen på fläcken finns inga remsor eller annat mönster, barken är tät, torr och utan skada. Man tror att den ljusare och mer mättade färgen på platsen, sötare och mogna frukten.
 3. Ett tecken på mogna vattenmelon kan tjäna som en torr stam och tendril, som är utformad i närheten av sinus, från vilken en stam av frukten.Urval av mogna bär
 4. Det kommer inte vara överflödigt att knacka på barken av vattenmelon. En mogen frukt kommer att reagera med ett djupt, blomstrande ljud. Och även mogna, färdiga frukter när flytande i vatten flyter upp.

Normen för nitrater i vattenmelon

Innan du äter kontrolleras vattenmelon för nitrathaltenLiksom andra växter kan vattenmeloner ackumulera inte bara användbara ämnen, men också föreningar som negativt påverkar människors hälsa. Det är känt att normen för nitrater i vattenmelon kan överträffas på allvar om, under växtperioden av vattenmelon, växten:

 • brist på värme, vilket manifesterade sig i avvecklingen av utvecklingsprocessen;
 • mottog en för stor mängd kvävegödselmedel;
 • var under påverkan av bekämpningsmedel som leder till ackumulering av skadliga ämnen;
 • led av brist på fukt i mark och luft;
 • var bristfällig i jorden av molybden, svavel, kobolt eller kalium;
 • var i marken med hög surhetsgrad eller salthalt.

Ett sätt att testa för modenhet

Den högsta tillåtna norm för nitrater i vattenmelon är 60 mg / kg. Och här är det viktigt att komma ihåg att den största mängd skadliga ämnen är koncentrerad närmare ytan, och speciellt i skorpan.

För en vuxen bestäms den tillåtna mängd nitrater som kommer in i kroppen från beräkningen av 5 mg per kg vikt. Den begränsande mängden nitrit är ännu mindre och bör inte överstiga 0,2 mg per kg kroppsvikt.

Ripe vattenmelon skiljer juiciness, arom och sötmaVid överskridande av en person nitrat standarder vattenmelon dessa ämnen orsakar störning av metaboliska processer, och vid regelbundet intag av överdrivna mängder av farliga föreningar kan utveckla cancer, cyanos, svåra skador i nervsystemet och matsmältningssystemet, hjärta och kärl patologier. Extremt negativa nitrater och nitriter påverkar fostrets utveckling under graviditeten.

Att veta allt om vattenmelon, avsedda för livsmedel, och vara säker på att det är säkert, är det viktigt att hålla sig till reglerna för jordbruksmetoder för odling och användning av snabba medel för analys.

Hur man väljer en söt och mogen vattenmelon – video