jordnötsskördAlla från barndomen känner smaken av doftande, lite söta jordnötter, som läggs till kakor och choklad, gör snacks baserade på dem och det berömda jordnötssmöret, särskilt i USA. Men som jordnötter växer vet inte alla.

Idag är jordnötter en värdefull jordbruksgrödor, lejonens andel av växtrotationen i många länder i Asien och Afrika. En otroligt viktig plats i ekonomin och förbrukningen av jordnötter är i USA. Men om alla vet om den här kulturen i länder där jordnötter växer, är det bara i Ryssland och Europa som “jordnöts” som en produkt. Och som en representant för växtvärlden orsakar det många frågor.

jordnötsfrukter i en bönaI synnerhet finns det en åsikt att jordnötter, liknar hazel eller valnöt, mognar på buskar eller till och med på träd. Anledningen till den utbredda missuppfattningen är det välkända namnet, som framträdde i 1600-talet som en “jordnöts”. I själva verket är jordnötter närmare regelbundna ärter, linser eller bönor.

Nöt eller böna: Hur ser jordnötter ut och växer?

Gräsig, en höjd på 20 till 70 cm växt kan inte kallas en buske eller fruktträd. Och jordnötternas frukter i bönorna är inte nötter, men fröna gömda inuti bönspannan.

Växten, som odlades i många århundraden av den lokala befolkningen i Sydamerika, under européernas utveckling av kontinenten, sågs och omedelbart utvärderades som en lovande jordbruksgrödor. Idag planteras miljontals hektar över hela världen, och odlingszonen växer stadigt.

gräva ut jordnötterVarför jordnöts jordnötter ta sådan vård? Anledningen ligger i näringsvärdet och sammansättningen av jordnötter, dess anspråkslöshet och snabb återgång av grödan.

Kultur utan problem växer där andra växter lider av brist på näring och fukt, är inte rädda för solen och kan även göra utan pollinatorer. Dessutom, liksom andra årliga baljväxter, kan jordnötter inte bara mata sin jord, men också berika den med kväve.

Starkt förgrenande växthusiga buskar eller försvagningsväxter har en kraftig stamrot, som växer till 1,5 meter lång. Stammar med väl markerade fasetter är täckta med parodermorösa blad, uppdelade i flera ovala, litet spetsiga blad. Båda skotten och bladplattorna är täckta med mjuk hög. Blommor med en backad segelklot och en tunn läpp är målade gula.Process för utveckling av jordnötsfrön

Medan växten inte blommar är det svårt att märka dess huvuddrag – Förekomsten och utvecklingen av fostret uppträder inte över marknivån, men under dess yta.

Ripening bönor för hösten har ett starkt, skalliknande skal, gömmer sig från en till sju ovala frön. Detta var anledningen till utseendet på den kända jordnötsnamn “jordnöts”.

Jordnötter är en av de få plantorna på jorden som använder självbestämda cleistogamous blommor för reproduktion. Efter en dagblommande och äggstocksformning rusar utväxtgynofor till marken och gräver in i den, vilket ger en underjordisk utveckling av bonen.

Related  Det bästa utbudet av körsbär för Moskva regionen

skörda från en mutterPå en växt, från juni till sen höst, bildas flera dussin pods. Du kan bara upptäcka dem genom att gräva en buske och för att se hur jordnötterna växer uppifrån kan du bara med det ökande antalet skott som lämnar marken.

Var växer jordnötter?

Jordnötter blommar

Jordnötter älskar värme och för mogning av bönorna dolda under jorden tar det en lång torr sommar och samma höst. Från plantering bönor till skörd tar 120-160 dagar. Sådana villkor är inte överallt.

Ancestral habitat, kulturens födelseplats anses vara Sydamerika. När kontinenten upptäcktes av européer skickades många intressanta växter till metropolen och andra spanska, portugisiska och brittiska kolonier. Spanjorerna försökte förstås ovanliga bönor, fann dem välsmakande och mycket användbara vid långa resor. I den gamla världen kom också jordnötter till smak. Som en exotisk tillsats till tallrikar och liknande av kakaobönor, användes den i matlagning.

För att möta den växande efterfrågan hade erövrarna på den amerikanska kontinenten få sällsynta och instabila leveranser av bönor från nya länder. Därför, portugisiska, som utvärderade näringsmässiga egenskaper och utbyte av jordnötter, intresserade av hur jordnötter växer i afrikanska förhållanden.

Jordnötter i Afrika

kvinnor plockar upp jordnötterEuropeiska kolonierna på den svarta kontinenten gav metropolen trä, kryddor, mineraler, bomull och slavar. På grund av fattiga länder var det dock mycket svårt att utveckla jordbruket här. Jordnötter hjälpte till att lösa detta viktiga problem.

Han gav inte bara bönorna önskade av européerna, utan också matade lokalbefolkningen, såväl som boskap. I vissa länder har kulturen blivit huvudintäkten.

Även om mycket tid har gått sedan erövringen av Amerika och utseendet på en valnöt på Afrikas territorium, är ingen överraskad än, varför Senegal kallas en jordnötsrepublik. Sedan XVII-talet, här först Portugisiska, och sedan de franska markägarna plöjde aktivt mark under jordnötter. Under det senaste århundradet, som växer mer än en miljon ton bönor per år, har landet blivit världens största leverantör av jordnötter.

Related  Varför är det inte krusbär?

Hasselnötter i Asien

växande jordnötter i AsienTack vare den rika sammansättningen av jordnötter och närvaron i värdefull vegetabilisk olja, som används för mat för tekniska ändamål, erkändes kulturen i andra delar av världen.

Stora plantager av denna typ av baljväxter är brutna i Asien. Sedan XVI-talet är växten känd i Indien, lite senare uppkom grödorna på Filippinerna, i Macao och Kina. Det var det himmelska riket som valde palmen från Senegal, där den överväldigande majoriteten av landets befolkning fortfarande arbetar med bearbetning, plantering och skörd av grödor.

Amerikansk jordnöts framgångshistoria

en jordnötsskörd i AmerikaSedan XIX-talet har plantioner av jordnötter eller jordnötter dykt upp på den nordamerikanska kontinenten. De som upplevde svårigheter att mata trupperna på de motsatta sidorna under inbördeskriget tack vare jordnötter kunde stödja krafterna.

Men när kriget var över blev denna benkötskörd ansåg ogynnsam på grund av manuell odling, och bönorna själva klassificerades som mat för de fattiga.

Bara en lycklig omständighet tillåter jordnötter i USA att återvända till podiet hedrade honom. Bomull, som vid sekelskiftet anlitade de flesta bönderna, sugde alla saft ur jorden. Antalet åkermark minskade, agrarians förföljde grödor och skadedjur. Urgent var det nödvändigt att vidta aktiva åtgärder för övergången till andra kulturer och underhåll av jordbruket.

skördeprocessenKänd i USA forskaren D. Carver, undersöka hur mycket av proteinet i jordnötter, oljor, aminosyror och andra nyttiga för människokroppen leder, eldas upp popularisering av tanken på denna intressanta kultur. Enligt agrokemisten var det inte möjligt att överge växten, vars bönor är 50% olja och en tredjedel av det värdefulla lättfördelbara proteinet. Tack vare utvecklingen av hundratals mat och tekniska produkter baserade på bönor, automatisering av odling och försiktigt inflytande på jorden, blev jordnötter från USA en kultanläggning.

Related  Hur och i vilken tid att plantera basilika på plantor hemma

Lejonparten av lokala grödor bönor används för att göra din favorit amerikansk jordnötssmör, teknisk och matolja, liksom att mata djuren, vilket gör tvål och andra behov.

Var växer jordnötter i Ryssland?

växande jordnötter i RysslandIdag försvagas inte intresset för fabriken. Under sovjettiden var inte jordnötter uppmärksammade, och erfarenheten av att odla den gjordes endast i södra republikerna. Var växer jordnötter i Ryssland? Det finns inga stora odlingar av denna typ av baljväxter, men entusiaster av de södra delarna av Chernozem region, södra Ural, och även mellersta bandet gör lyckade försök att få bönor gröda på sina jordbruksmarker.

Även de som på grund av klimatförhållanden inte kan behandla sig med jordnötter från trädgården, ge inte upp denna kultur. Original jordnötsbuskar är lätta att växa i en kruka.

Och mer att lära sig om kulturens kulturteknik, för att förstå dess funktioner och behov kommer att hjälpa en video om hur jordnötter växer:

Video om plantering och skörd av jordnötter