mulberry frukterFör att leva ett helt liv måste en person ständigt fylla på sitt lager av vitamin, särskilt på sommaren. Mulberry Tree är en unik skattkista av användbara element som behövs för kroppen. Nästan över hela världen hittar du växter från den här mystiska familjen. De är i form av buskar, träd, lianor och bara ibland gräs. Huvuddelen av familjen “Mulberry” – förmågan att fördela en vätska, mycket lik mjölk. Dessa omfattar mer än 1500 arter, som föredrar ett relativt varmt klimat. gråtande mullbärsträdFrukt av några av dem tas för mat, andra tar värdefulla råvaror för produktion och trä. Vissa varianter används som inredning i landskapsdesign.

De mest kända företrädarna för mullbärsträd är mulberry, fikon, bröd och gummiträd. Var och en av dem har sina egna egenskaper och värde. Därför försöker människor att plantera sådana träd på sina tomter.

Känna till en mystisk växt

mullbärsträd i trädgårdenNågra trädgårdsmästare undrar: Vad är ett mullbärsträd, som sällan stöter på ett sådant namn. Men när de upptäcker att detta är den vanligaste mulberryen, är de oerhört glada. När allt kommer omkring finns det praktiskt taget ingen person på jorden som skulle vägra att smaka sommarvärmen av saftiga bär. På vissa ställen planteras växten särskilt nära gården, så att förbipasserande inte passerar av attraktiva frukter.

Mulberry träd är ofta förhöjd till kunglig majestät, eftersom det uppskattades av de berömda monarkerna. Detta framgår av träd som är över 100 år gamla och växer i Europas botaniska trädgårdar. Historiker säger att under kyrkans regeringstid utfärdades ett dekret som förbjuder skärning av morbär. Det är därför mulberry är brett fördelat i mittenbältet och södra regionerna i Ryssland.

mogna frukterna av morbärMulberry tree är en lövväxt som tornar över marken i högst 15 meter. Dess breda kompakta krona består av en uppsättning tunna grenar, på vilka är krogblad.

mulberry blommarVarje vår mulberry sätter på en original blommig outfit. Den består av manliga och kvinnliga knoppar, samlade i en elegant örhänge, som graciöst svävar mellan bladen. Efter framgångsrik pollinering utvecklar saftiga bär, kända för sina värdefulla egenskaper över hela världen, istället för blomställningar på grenarna.

Related  Vi systematiserar planteringen av grödor i förortsområdet iakttagande reglerna för växtrotation i trädgården

stora frukter av morbärMulberryfrukten ser ut som en björnbär, men den har en avlång form. Vissa bär kan växa upp till 4 cm i längd. Beroende på växtsortet har frukterna följande färg:

 • svart;
 • röd;
 • rosa;
 • vitt;
 • lila.

Dessutom skiljer sig de i sin specifika lukt och behagliga eftersmak, som varar länge i munnen. Den enda nackdelen – bären är inte transportabla och förlorar sina egenskaper i det långsiktiga lagret.

Många bär mullbär många frukter. I vissa fall samlades ca 350 kg bär från ett träd. Därför är det önskvärt att samla dem i tid, annars faller bären till marken och försvinner.

I en naturlig miljö kan du hitta mullbär med oätliga frukter, som värderas för trä. En växt med små bär hänvisas till ett antal fodervarianter. Hittills har uppfödare tagit ut många sorter av värmeälskande trä. Särskilt populära är vita och svarta versioner:

 1. Den svarta baronen. Frukt förekommer i juni eller juli beroende på klimatzonens tillväxt. Vanligtvis är de stora. De har en delikat arom och tydligt uttryckt sötma. Träet kan motstå frost upp till 25 grader, om de varar i flera dagar.sort Black Baroness
 2. Shelley 150. Sorten togs ut på Ukrainas territorium. Det är ett mullbärsträd med stora löv. Några av dem växer till 0,5 meter. Söta bär, 5,5 cm i storlek, har en speciell smak och användbara egenskaper.Shelley sort 150
 3. “Vit ömhet.” Frukten av denna sort mogna i början av juni. De har snövit färg och söt saftig smak. När vått väder absorberas av fukt, får man en vattnig karaktär. Dekorativa trädvarianter växer inte mer än 5 meter och kännetecknas av fallande grenar. Det är vit mullbär som används för att mata silkesmaskar för att få naturlig silke.grade vit ömhet
 4. “Black Mulberry”. Variety är en av de största arterna. Dess ursprungliga plats för tillväxt är Iran och Afghanistan. Träet kan nå en höjd av ca 15 meter. Det kännetecknas av kronans spridningsform. Tål en kort frost på minst 10 grader.en mängd svart morbär
 5. “Röd morber”. Träet kom till Europas territorium från Nordamerika. Den kan nå 20 m hög och bilda en bred krona. Platsen liknar ofta ett stort tält. Det präglas av stora löv med vassa tips. Söt och sur frukt mognar under det senaste decenniet av juni.röd morbär

Related  Kålkohlrabi – alla hemligheter av växande saftig stjälk

Dekorativa trädslag används för att dekorera parkområden. De planteras oftast på landsbygdens territorium för att regelbundet kunna äta läckra frukter av en mystisk växt. Men hur man framgångsrikt odlar ett mulberryträd och årligen njuter av en riklig skörd? Det finns några enkla regler.

Landmärken för amatör trädgårdsmästare

Mulberry på deras sommarstugaEftersom mulberry refererar till träd med centenarians, är det första att tänka på en lämplig tomt av trädgården. En vuxenväxt kan nå en höjd av 4 meter, så det måste ständigt ha tillgång till ljus, luft och fukt. Det perfekta alternativet är att plantera mulberry träd som ett ensamt träd.

Mullbäret kan växa både på saltlösning och sandigt. Av denna anledning ligger betoningen på att välja rätt landningsplats.

Under hushållsförhållandena kan manliga och kvinnliga träd planteras på ett max avstånd på ca 3,5 m. Gruvan för plantering börjar förberedas på sen höst. plantering av plantorDess optimala dimensioner är 50 cm breda och samma djup. Om det behövs, innan landningen, kan gropen förstoras och justeras till plantans rot.

ungt trädDen utgrävda jorden blandas med mineralgödsel och humus. I hålet försiktigt sätta plantan, räta ut rötterna och sedan somna med det beredda substratet. Ovan är marken vattnas och mulchas. För att göra detta, använd halm, torrt gräs, löv eller humus.

Vid plantering av buskiga mulberryträd är det önskvärt att hålla avståndet mellan plantor minst 0,5 m.

Young mulberry kräver regelbunden vattning under de första 5 åren. Vanligtvis hålls den fram till mitten av sommaren. Under en torka behöver mullbär speciellt fukt, så det bör vattnas oftare. Detta kommer att skydda bären från att torka ut. Vattnet stoppas i slutet av juli, så att trädet kan rippa helt. vattna morbärAnnars kommer unga skott helt enkelt att frysa med en stark temperaturnedgång.

Related  Effektiv, men samtidigt uthållig blåbär: en beskrivning av 8 populära sorter

När trädet är 3 år är det dags att mata det. För detta används organiska och mineraliska gödningsmedel. Förfarandet utförs under vattning. Då är jorden runt stammen mulkad med humus eller halm.

Användbara delar av saftiga bär

saftiga friska bärDelikat söt och sur bär av mulberry träd har ett antal användbara egenskaper. De innehåller:

 • glukosmolekyler;
 • organiska syror;
 • delar av fruktos
 • eteriska oljor;
 • komplex av ett antal vitaminer;
 • en mängd spårämnen;
 • karoten;
 • selen.

På grund av denna komposition påverkar mullbäret positivt huvudkroppssystemen. Läkare använder frukter för att behandla olika sjukdomar (anemi, gastrit, hypertoni). Dekoktioner och tinkturer är beredda för patienter som lider av angina, lunginflammation, långvarig hosta. Barken används som ett botemedel mot maskar. Naturligtvis är de mest användbara friska bär, som noggrant rengör tarmarna och fyller kroppen med ett komplett komplex av värdefulla element.

Användbara egenskaper hos morbär finns inte bara i sina ursprungliga bär. Av tätt mulberry trä, är musikinstrument gjorda. Den är lämplig för att skapa olika handgjorda souvenirer. Den är gjord av fat, som används i hushållet. Och kineserna använde mullbärträ i pappersindustrin.fat morber Som du kan se innehåller mullbärsträdet många skatter som inte bör försummas. Och låt alla invånare på planeten visa sin tacksamhet och skydda denna dyrbara levande skatt av värdefulla ämnen.

Plantering och vård av mulberier – video