kluster krysantemumHela våren och sommaren gömmer hon osynlig buske i blomsterträdgården, vilket implicit prioriterar piloterna. Du kommer att passera det och du kommer inte att se. Bakom den frodiga blomman av rosor, dahlior, aquileges, kamomiler, mallow och gillyflowers, döljer en blygsam prinsessan i sin obekväma klänning. Men med början på hösten, när sommarens färger bleknade, blommorna i blomsterbädden visnade, visnade och bleka, kom höstens drottning, krysantemumet, in i sin egen. Ljusa fläckar av färger spridda här och där, hon lockar nu ögat och glädjer oss till de mycket frosten.

Krysantemumets hemland är Fjärran Östern, där folk från oldtiden odlade den. Kineserna har sedan antiken började dekorera sina trädgårdar med krysantemum. Emellertid föredrogs storablommiga sorter av krysantemum odlade i krukor. Denna växt var ett universellt verktyg för att dekorera blommar trädgårdar och bostäder.

Senare, under VI-talet, migrerade krysantemumet från Kina till Japan, där odlingen av denna art av blommor förvärvade sin egen särskiljande kultur. Särskild dyrkan används i Japan, krysantemum, som behöll sin primitiva utseende. Sådana sorter odlas i templet trädgårdar och ingår i den nationella kulturen. Krysantemum för japanen är en symbol för livslängd, förutom har den blivit hedrad för att bli emblemet för den stigande solens land.

År 1789 reste kulturen av växande krysantemum i väster till Europa. Européer sprider på sin karaktäristiska sätt denna underbara växtart och kunskap om metoderna för dess odling, över hela kontinenten. Det är sant, nu gavs preferensen till busk sorter av krysantemum. Ett intressant faktum är att mode för odling av buskrysantemum återvände tillbaka till Japan. Nu kämpar den traditionella kulturen av växande storblommiga krysantemum med den nyfödda kulturen av växande buskrysantemum.

Varianter av busk krysantemum

Idag känner vi till 650 sorter av krysantemum. De mest populära arterna av busk krysantemum är:

Related  Gåsbär Commander – plantering och omhändertagande av busken

1. Chrysanthemums pinnate, med dubbla blommor och kronbladet döljer helt mitt i blomman;

2. Krysantemum, icke-marmorblommor, liknar kamomill, de är plana blommor med öppen mitten, med en eller flera rader kronblad;

Krysantemum: Cystisk pinnat och busk enkelt

3. Chrysanthemum bristly eller thistle-liknande, mycket liknar pinnate, men med tunnare kronblad

4. Chrysanthemums pomponnye, praktisk rund form, med dubbla små blomställningar;

Chrysanthemums: buskig, bristly och pomponös

5. Chrysanthemum är anemoniska, liknar halv-dubbel, men har en konvex mitten.

6. Krysantemum sked-formad, kronblad av blommor på spetsarna av vilka expanderar, påminner formen av en sked.

Foto av krysantemumbuskeanemon och skedformad

7. Chrysanthemum-fantasi, en ny sort som odlas i Japan. I praktiken är dessa pinnate krysantemum, men med mer långsträckta kronblad.

8. En speciell grupp köldresistenta buskrysantemum är koreanska krysantemum (ek). Denna grupp krysantemum tål kylan, så är populära i kallare områden. Kan dvala i öppen mark under skydd.

Foto av krysantemum buskig koreanska och fantasi

vård

Chrysanthemum buskig – lättälskande växt. Planteras företrädesvis i den södra delen av blomsterträdgården.
Krusantemum krysantemum föredrar näringsrik, spröd jord. Lågbefruktad jord bör befruktas med reparerad gödsel eller torv, men missbruka dem inte, annars kommer busken att aktivt öka den gröna massan och blomningen kommer att sakta ner.

Växt krysantemum på en molnig dag. Efter att ha planterat busken i marken prickas busken – förkortar alla stammarna avsevärt. Efter 3 veckor efter avstigning, klistra bushen upprepade gånger, bryta stångens övre del med 2-3 noder.

Den första fienden i buskrysantemum är överskottet av fukt. Vätningen av rotsystemet leder till dess sönderfall. Därför bör busken planteras från våren i ett något förhöjt område. Vattna växten sparsamt, men regelbundet. Det rekommenderas att använda mjukt vatten (stationärt eller regnvatten) för bevattning.

Under speciella varma dagar bör du ägna särskild uppmärksamhet åt det. Delikat lövverk av krysantemum kan “brinna”, vilket negativt påverkar den framtida blomman. Precis tillräckligt för att vara i denna period, deltagande vattning och lite buske pritenit från de varma strålar.

Det är mycket användbart att införa gödningsmedel, alternerande organiska med mineralgödselmedel. Organiskt gödselmedel bereds enligt följande. Bucket Mullein häll 3 hinkar med vatten och låt det brygga i tre dagar. Vidare späds 1 liter av infusionen med 10 liter vatten. Rör omedelbart och tillsätt 1 liter till roten på busken. lösning. Det är lämpligt att göra detta under regnet eller omedelbart efter det, så att jorden är fuktig.

Related  Hur man odlar Begonia knöl från frön, knölar och stekar hemma – expertråd

För att aktivera tillväxten av busken, tillsätts kvävegödselmedel och under spirande – fosfor- och kaliumgödselmedel. Så snart busken börjar blomma, behöver växten inte längre ytterligare befruktning.

Ytterligare vård för buskrysantemum är inte särskilt svårt. Det räcker att regelbundet vattna, lossa mark, ogräsgräs.

Juicy ömtoppar av buskrysantemum är en behandling för bladlusar. För att inte ge henne att vandra, är det nödvändigt att spruta kupan “Aktofit” lösning eller en “Ratibor”. Förfarandet bör utföras 2-3 gånger per säsong.

Video: arter av busk krysantemum