gurka plantor i krukorGurkor är en populär pumpa gröda, en årlig örtväxt som framgångsrikt odlas både på det öppna fältet och i skyddade växthus. Gurkor har framgångsrikt odlats av mänskligheten i mer än 6 tusen år, de kommer från Himalayas foten och nämns även i Bibeln. Trots dess gamla ursprung är gurkan fortfarande en del av många nationella kök och används framgångsrikt för att göra en mängd olika goda och hälsosamma rätter.

På grund av de kost egenskaperna hos denna grönsak har en hel del fans runt om i världen: det är i huvudsak fri från protein, kolhydrater och fett, men den innehåller mycket kalium, en förutsättning för hälsan hos hjärta och njure, vitaminer, inklusive karoten, liksom en stor andel av spårämnet . Sedan tidsåldern har gurkan använts som en läkemedelsväxt, såväl som i kosmetika.

Särdrag av odling av gurka plantor

För att korrekt odla plantor av gurkor i hemmet är det nödvändigt att observera ett antal regler:

 • Urval av mark.
 • Villkor för att plantera gurkor för plantor.
 • Ljusläge.
 • Temperaturreglering.
 • Plantera gurka plantor i ett växthus.

Gurka plantor i krukorKorrekt odlas och förberett för omplantering gurkor måste ha minst ett par riktiga blad, stark kort rör, rik saftig grön färg, välutvecklade rotsystem (om kapaciteten för plantor transparent, det framgår att hela klump av jord flätade rötter).

För tillväxten av gurka plantor till växthus är nödvändigt att välja de så kallade partenokarp eller självpollinerade sorter som inte kräver hjälp av bin och andra insekter. Om plantorna är avsedda för öppen mark, är de biodustade sorterna av denna grönsak också lämpliga.

Frön som erbjuds till salu är av olika kvalitet – konventionella, bearbetade och granulerade.

 • Konventionell frö före plantering måste kalibreras och utgallring: direkt valt medvetet stympade och mindre, och resterande nedsänkt i en stark lösning av natriumklorid – surfaced frön oanvändbar, och full gå till botten. De väljs, tvättas noggrant med färskt vatten och torkas eller omedelbart bearbetas för sådd.
 • Behandlade frön är beredda för plantering, de rekommenderas ofta att planteras direkt på det öppna marken, eftersom de är täckta med ett mycket tunt skikt av antimykotiska och antimikrobiella medel. Granulerade frön, förutom skyddande frön, är också täckta med ett lager av näringsämnen som ger en positiv start till de unga, bräckliga växterna.
 • Det kalibrerade utsädet för spiring behöver fukt och värme. Om jag inte ger dessa två villkor kan även de redan utsädede fröna dö. Ofta packas de i en fuktig trasa och placeras på en plats med hög temperatur (ca 30 grader). Fröer som har bildat en liten rot måste omedelbart planteras i jorden.

Related  Villkor och bestämmelser för plantering av plantor tomater i öppen mark

En viktig fråga för att få goda fröplantor av gurkor hemma är när man ska plantera gurkor på plantor.
Om detta är gjort för tidigt kommer plantorna att växa ut, sträcka, vara blek och bräcklig. Av sådana plantor är det osannolikt att en stark och hälsosam aktivt fruktig växter kommer att dyka upp.
Om man dock planterar gurkor för att plantor ska dröja, kommer plantorna att vara för små och svaga, överlevnaden i marken kommer att ta lång tid och skörden blir sen.

Den optimala tiden för att plantera gurkafrön till plantor är 20-25 dagar före den planerade tiden för transplantation i marken eller ett växthus.

Urval av jord för gurka plantor

plantor i plastkopparFör aktiv tillväxt och högkvalitativ fruktning är det önskvärt att plantera gurkafrön på plantor i marken, i kemisk och mekanisk sammansättning som liknar den där växten kommer att leva på. I det här fallet kommer rötterna från den unga gurkan att bli enklare att gro i en ny miljö och att få fotfäste i den.

Så snart de första blombladet lämnar visas, bör gurkaplantor placeras på en svalare och lättare plats. Detta är för att säkerställa att stengelsektionen under kotyledonerna inte sträcker sig och bildar en svag, bräcklig planta. Ljus behöver mycket, men direkt solljus bör undvikas – de kan brinna ömma och mjuka unga blad. Stänk plantorna med varmt vatten, spruta bara på morgonen, inte i soligt väder eller på en plats skyddad mot direkt solljus.

Gurkor älskar fuktig luft, men tolererar inte “går bort” på en natt med fuktiga blad – i en sådan situation smittar växter snabbt svampsjukdomar.

Sådana kränkningar av temperaturregimen, såsom överdriven värme och lång överkylning av plantor, speciellt i kombination med hög luftfuktighet och jord, leder till en “svart ben” -sjukdom. Med denna form av radikal förfall framträder en svart lapp vid basen av plantans stam, nära marken, vilket orsakar celldöd och hela den gröna delen. För att rädda den drabbade växten kommer inte att lyckas, måste den snabbt tas bort och förstöras tillsammans med jorden – i den här källan till sjukdomen. De återstående plantorna måste behandlas med fungicider.

Related  Hur man lagrar kucchini på rätt sätt – tillgängliga och användbara tips

Optimal jordkomposition för gurkaplanter:

 • Soddy eller humus land.
 • Torv.
 • Sand.
 • Avlopp (lägg till botten av landningstanken för att ta bort överskott av fukt). Som avlopp kan claydite, vermikulit, solrosskal och andra adsorbentmaterial användas.

Korrekt plantering av frön

gurka plantorFörberedda naklyunuvshiysya eller bearbetade frön måste planteras i enskilda behållare, eftersom gurkan tolererar väldigt rotskada under transplantation. Sådana plantor tar lång tid att bli sjuk och kan dö. Även en etablerad anläggning kommer att vara mycket mindre produktiv än vuxen i ett glas och planteras med en hel jordklump.

Det är nödvändigt att plantera gurkor på plantor av 2 frön per en planteringstank för att garantera det erforderliga antalet växter. Efter pipping frön och hjärtbladen utspelas svagare anläggningen måste tas bort, annars två gurka plantor kommer att försvagas på grund av konkurrens om vatten, ljus och näringsämnen. Att dra ut eller dra ut växten kan inte vara – det kan dra längs de kvarvarande svaga rötterna hos de återstående plantorna och skada dem. Det enklaste sättet att försiktigt nypa bort eller skära bort det på marknivå, och resten gradvis upplösas utan att skada för den andra anläggningen. Nu kommer fröplanten vara rymlig och får mycket näringsämnen.

Vad händer om gurkaplantorna sträckte sig?

Extruderade ljusa plantor – ett vanligt fall när de växer hemma. För att undvika detta måste du byta två sätt att odla gurkaplanter – temperatur och ljus.

Lufttemperaturen bör minskas till ca 15 grader, och plantor bör dessutom tändas, om det är mycket lite ljus måste det göras dygnet runt.

På ljusfönster är det tillräckligt att installera sidospeglar och toppspeglar, vilket kommer att återspegla solljuset på plantorna. Ibland finns det tillräckligt med separering av kopparna med gurkor från varandra, särskilt om de redan har tillräckligt stora blad som skuggar varandra.

Om plantorna är väldigt sträckta kan den hjälpa till när man planterar i marken. En sådan växt försiktigt och försiktigt fördjupar till cotyledonerna eller hälls gradvis av varm och lös jord. Huvudvillkoren för en god överlevnad av en långsträckt plantor planterar den i en väluppvärmd, inte överfuktad mark.
Om du måste landa i en kall mark, är marken kring en sådan anläggning täckt med en mörk perforerad film som ackumulerar solvärme och förångar överskott av fukt. I det här fallet kommer en del av stammen, begravd i marken, inte att rotna, men kommer att ge ytterligare rötter och stödja en svag spridande planta. Efter ett tag blir det samma starka och gröna växt som alla andra.

Plantering av gurkor börjar mycket snabbt att blomma, även i kopparna är redan formade de första knopparna. Detta påverkar inte kvaliteten på starka friska plantor, men en försvagad man kan ta bort så små krafter.

gurkor under höFör sådana plantor är det bättre att ta bort de första blommorna och ge anläggningen möjlighet att bli bra i marken, för att förbättra och bilda en stark buske.
Denna växt kommer in i fruiting lite senare än resten, men det kommer snabbt att komma ikapp med förlorad tid och jämföra utbytet med de återstående plantorna. Planterad med knoppar eller blommor, kommer en svag eller långsträckt planta att vara sjuk länge, kasta knoppar och till och med äggstockar, vilket resulterar i mycket mindre frukt.

Related  De vanligaste sjukdomarna i persika

Planterade på en mark eller i växthusgubbar är mycket mer krävande för luftfuktighet än andra grödor, men det tolererar inte alls om det finns till och med en droppe vatten på bladen för natten. I så fall blir plantorna snabbt sjukliga med pulverformig mögel, från vilken en hel plantage eller “population” av växthuset kan dö.

Därför hälls gurkor på morgonen med varmt vatten och försöker inte lämna löven fuktig fram till kvällen. Vid behov sprutas växterna, men så att de har tid att torka på natten.

Gurkor är en av de mest tacksamma trädgårdsgrödorna, som med minimal omsorg och uppmärksamhet kommer att tacka sina ägare för en riklig och utsökt skörd.

Läs om odling av gurkor i växthuset i vår nästa artikel.

Växande gurka plantor – video