typ av päron LadaSpeciellt populär hos trädgårdsmästare är Lada päron. Innan vi går vidare till beskrivningen och fotot på Lada-päron är det värt att notera att hon förtjänade kärleken för sig själv. Med den tidiga mogna frukten tolererar sorten frost ganska bra och ger ett stort utbyte.

Lada används för att växa huvudsakligen i Ryssland sedan 1994, och det erhölls till följd av valet av två sorter: Lesnaya Bela och Olga. Som redan nämnts hör sorten till den tidiga sommartypen av fruktträd.

Varietybeskrivning

blommar päron LadaPear Lada är en representant för stämplingstypen. Träet har en medelhöjd och en krona i form av en tratt eller en pyramid. Barken på huvudstammen och vuxna grenar är grå. Unga skott med en jämn yta är målade i ljusbruna toner, växa ordentligt i längd och något svagt. Antalet skott i kronan är måttligt, på grund av vilket det är medeltjockt.

Den presenterade sorten är medelstor och bladen är mörkgröna med en blank glans, i form som en oval, något långsträckt. Bladets struktur är tät, längs kanterna finns små dentiklar och bladet är något böjt mot den centrala venen. Längden på petiole är inte mer än 2,5 cm, medan stipuleringen är tidigt smulad. Under blomman är trädet täckt med vita cystliknande blomställningar med 7 koppformade blommor vardera.

skördsklassPäron frukter rikligt, men storleken på frukten är små, den maximala vikten av frukten – 110 g Men päron har en glänsande slät hud, medan den är tunn och målade i gul färg med en knappt märkbar rodnad blek röd nyans. Frukten är fäst med en kort stjälk (ca 2 cm) och har inga trakter. Det finns 5 bruna frön i seminallåda.

Skörden från en päron kan avlägsnas när fruktskalet blir gult nära stekarna. Vid tiden är det runt början av augusti.

Smakskvaliteten hos en päron är inte dålig, i vilken fördel av den ökade mängden sockerarter. I detta fall har fostret en ljus syra, köttet av ljusgul färg har en uttalad granularitet och medium juiciness. Aromen av hela frukten är praktiskt taget inte känd, bara med sin snitt finns en tunn söt lukt.

Den beskrivna typen av päron Lada ges i bilden nedan:päron i landetvacker fruktInsamlandetPäron mogna Ladafruktar päron Ladasaftiga söta frukter

Related  Normer för konsumtion, kalorivärde, fördelar och skador på jordnötter

Karaktäristiska särdrag hos sorten

första skörden av Lada päronUnga plantor av Lada-päron börjar bära frukt för det tredje året av livet och visar fullt ut sina “förmågor” från det 7: e året av odling. Med tillhörighet till vårdreglerna kan ett vuxent träd ge upp till 50 kg frukt. Päron är idealiska för att äta och bevara.

Fördelarna med sorten är:

  • hög produktivitet;
  • snabb tidig mognad;
  • fruktens förmåga att stanna på grenen under lång tid;
  • gott motstånd mot sjukdomar, särskilt före skabb och bakteriell bränning;
  • hög vinterhårdhet, på grund av vilket trädet kan dvale utan skydd.

Beskrivningen av pärsorten Lada skulle vara ofullständig, om än inte att nämna sina brister. Det finns bara två av dem på Ladovs klass:

  1. Kortvarig förvaring av frukt efter skörd (högst 2 månader).
  2. Låga transportabla egenskaper hos päron.

COrten är självbefruktad, det vill säga även ett ensamväxande träd kan bära frukt. Men för att öka mängden av gröda rekommenderas att växa med päron av sorten Severyanka, Chizhovskaya, Kosmicheskaya eller Rogneda.

De viktigaste nyanserna att odla en mängd

päronplanter LadaTrots att plantorna nästan alltid är väl etablerade, är det värt att uppmärksamma sådana stunder som att plantera Lada-päron och ta hand om det.

plantering och vård av en päronI allmänhet är sorten inte för dyr i jorden, för att rädda avkastningen bör den dåliga jorden befrukas. Den lämpligaste jorden för Lada landning är en bördig, lös jord (chernozem, loam). Om trädgården brutits i området från fattig till näringsrik jord måste jorden först berikas genom tillsats av mineralgödsel och ekologisk. Samtidigt bör mängden applicerade gödningsmedel överstiga den vanliga toppdressningen på näringsämnen.

Päron Lada reagerar mycket kraftigt på bristen på spårämnen (särskilt organiska ämnen). Om situationen inte förbättras kan trädet snart bli sjuk eller ens dö utan att överleva vintern.

När det gäller vården av Lada-päronodlingen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt bevattningssystemet. Detta beror på att sorten har låga torka-resistenta förmågor. På sommaren behöver trädet regelbundet vattna på principen om “sällan men överflödigt”. Den mest krävande päron med avseende på vattning under perioden av skotttillväxt och fruktmognad är från maj till juli. Under de unga träden bör det finnas minst en 30 liter vatten i taget och upp till 50 liter under en vuxen päron.

lossning av stubbenParallellt med vattning kan du mata en päron, medan den första appliceringen av gödningsmedel måste utföras innan blomningen börjar (nitroammophoska eller organisk). I framtiden är det nödvändigt att göra minst två ytterligare gödningsmedel – när trädet blommar helt (urea eller nitrat) och efter bildandet av frukt (karbamid).

Related  Vinterresistenta sorter av äppelträd för Ural och Sibirien

Dessutom, under de unga träden på hösten är det nödvändigt att införa träaska (per 1 kvadratmeter 150 gram). Förbered också päron (både unga och vuxna) för vinning, genom att ha stängt i stammen en mineralblandning med följande sammansättning (per 1 kvm):

  • 1 msk. l. kaliumklorid;
  • 2 msk. l. superfosfat;
  • 10 liter vatten.

Generellt tolereras sorten väl av direkt solljus, men i fall av för varm och torr sommar bör unga plantor skyddas från solen. Annars kan lövverket svarta och torka ut.

Enligt ovanstående beskrivning (med foto) av Lada-päronvaran är den perfekt lämpad för odling för att få en tidig skörd. Trots det faktum att frukterna inte lagras under lång tid efter borttagningen, kan de stanna kvar på trädet länge, eftersom de inte smuler. Tack vare detta kan grödan avlägsnas i delar och bearbetas gradvis. Flera plantor av denna sort kompletterar trädgården och ger användbar frukt till mer än en familj.

Planterar en päron – video