sadnice krastavaca u posudamaKrastavci su popularna bundeva, godišnja biljka koja se uspješno uzgaja i na otvorenom polju iu zaštićenim staklenicima. Krastavci uspješno uzgajaju čovječanstvo više od 6 tisuća godina, dolaze iz podnožja Himalaji i čak se spominju u Bibliji. Unatoč drevnom podrijetlu, krastavac je i dalje dio brojnih nacionalnih kuhinja i uspješno se koristi za izradu raznih ukusnih i zdravih jela.

Zbog prehrambenim svojstvima ovog povrća ima mnogo navijača diljem svijeta: to je u osnovi bez proteina, ugljikohidrata i masti, ali to uključuje puno kalija, bitan za zdravlje srca i bubrega, vitaminima, uključujući i karotena, kao i visok postotak element u tragovima , Od davnina, krastavac je korišten kao ljekovita biljka, kao i kozmetika.

Osobitosti uzgoja sadnica krastavaca

Da bi se pravilno uzgajali sadnice krastavaca u domu potrebno je pridržavati se nekoliko pravila:

 • Odabir tla.
 • Uvjeti sadnje krastavca za sadnice.
 • Svjetlosni način rada.
 • Režim temperature.
 • Sadnja sadnica krastavca u stakleniku.

Sadnice krastavca u loncimaPravilno uzgaja i priprema za presađivanje krastavci moraju imati barem jedan par pravih listova, jake kratke stabljike, bogata sočna zelena boja, dobro razvijen sustav korijena (ako je kapacitet za sadnice transparentan, to će se vidjeti da je cijeli grumen zemlje isprepletene korijene).

Da bi se uzgajali sadnice krastavca za staklenik, potrebno je odabrati tzv. Partenokarpije ili samopopulirane sorte koje ne trebaju pomoć pčela i drugih insekata. Ako su sadnice namijenjene za otvoreno tlo, također su prikladne i sorte ovog povrća.

Sjeme koje se nudi za prodaju je različite kvalitete – konvencionalno, obrađeno i granulirano.

 • Konvencionalni sjeme prije sadnje treba kalibrirati i uništavanje: izravna se birati namjerno osakaćeni i manji, a preostala uronjen u jakom otopinom natrij klorida – pojavile sjemena neupotrebljiv, te puni ići na dno. Odabrani su, temeljito oprali slatkom vodom i osušeni ili odmah obrađeni za sjetvu.
 • Obrađeno sjeme pripremljeno je za sadnju, često se preporučuje da se posaše izravno na otvorenom tlu, jer su prekriveni vrlo tankim slojem antifungalnih i antimikrobnih sredstava. Granulirani sjemenki, osim zaštitnog sjemena, također su prekriveni slojevima hranjivih tvari koje daju pozitivan početak mlade, krhke biljke.
 • Kalibrirano sjeme za klijanje zahtijeva vlagu i toplinu. Ako ne dajem ova dva uvjeta, čak i već zasijano sjeme može umrijeti. Najčešće su umotane u vlažnu krpu i postavljene na mjesto s visokom temperaturom (oko 30 stupnjeva). Sjemenke koje su oblikovale mali korijen moraju se odmah posaditi u tlo.

Važno pitanje za dobivanje dobrih sadnica krastavaca kod kuće je kada biljka krastavaca na sadnicama.
Ako je to učinjeno prerano, sadnice će prerasti, protežu se, blijede i krhke. Od takvih sadnica, malo je vjerojatno da će se postati snažna i zdrava aktivno biljka koja se može frustriirati.
Ako, međutim, s sadnjom krastavaca da se sadnice zadrže, biljke će biti premale i slabe, opstanak u zemlji će trajati dugo i berba će kasniti.

Optimalno razdoblje za sadnju krastavca za sadnice je 20-25 dana prije planiranog vremena transplantacije u zemlju ili staklenika.

Odabir tla za sadnice krastavaca

sadnice u plastičnim čašamaZa aktivni rast i visokokvalitetni plod, poželjno je saditi krastavce na sadnice u tlu, u kemijskom i mehaničkom sastavu sličnom onoj u kojoj će biljka živjeti. U tom slučaju, korijeni mladog krastavaca bit će lakše klijati u novom okruženju i postići uporište u njemu.

Čim se pojave prvi lišće lišća, sadnice krastavca trebaju biti smještene na hladnijem i upaljačem mjestu. Ovo je kako bi se osiguralo da krak dio pod cotyledons nije rastegnut, tvoreći slaba, krhka sadnica. Svjetlost treba mnogo, ali se treba izbjegavati izravna sunčeva svjetlost – mogu zapaliti nježne i nježne mlade listove. Posipajte sadnicama toplom vodom, prskajte samo ujutro, ne u sunčanom vremenu ili na mjestu zaštićenom od izravne sunčeve svjetlosti.

Krastavci vole vlažan zrak, ali ne podnose “odlazak” u noći s vlažnim listovima – u takvoj situaciji biljke brzo inficiraju gljivične bolesti.

Takva kršenja režima temperature, kao što je prekomjerna toplina i dugotrajan hlađenje sadnica, posebno u kombinaciji s velikom vlagom zraka i tla, dovode do bolesti “crne noge”. S ovim oblikom radikalnog propadanja, na podnožju stabljike biljke, blizu tla, pojavljuje se crna mrlja koja uzrokuje smrt stanica i smrt cijelog zelenog dijela. Kako bi se spasila pogođena biljka neće uspjeti, ona se mora hitno ukloniti i uništiti uz zemlju – u njemu izvor bolesti. Preostale sadnice moraju biti tretirane fungicidima.

Optimalni sastav tla za sadnice krastavca:

 • Soddy ili humus.
 • Treset.
 • Pijesak.
 • Drenaža (dodajte do dna spremnika za slijetanje kako biste uklonili višak vlage). Kao odvod može se upotrijebiti slitina, vermikulit, suncokretna ljuska i drugi adsorbenti.

Pravilno sjetvu sjemena

sadnice krastavacaPripremljeni naklyunuvshiysya ili prerađeni sjemenki moraju biti zasađeni u pojedinačne posude, budući da krastavac teško podnosi oštećenja korijena tijekom transplantacije. Takva sadnica traju dugo vremena da se razbole i mogu umrijeti. Čak će i utvrđena biljka biti znatno manje produktivna od uzgoja u staklu i posaditi s cijelim grlom zemlje.

Potrebno je posaditi krastavce na sadnice od 2 sjemena po jednom sadnju spremnika kako bi se jamčio potreban broj biljaka. Nakon Pipping sjemenke i supke odvija slabiju biljku mora ukloniti, inače dva krastavca sadnica će biti oslabljena zbog konkurencije za vode, svjetla i hranjivih tvari. Povucite prema gore ili povucite biljčice ne mogu – to može povući i dalje slabe korijene preostalo sadnice i oštetiti ih. Najlakši način da se lagano patiti off ili odsijeci je u prizemlju, a ostatak postupno raspasti bez štete za druge biljke. Sada će sadnica biti prostrana i dobit će mnogo hranjivih tvari.

Što ako se sadnice krastavaca protežu?

Ekstrudirani blijedi sadnice – čest slučaj kod uzgoja kod kuće. Da biste to izbjegli, trebate promijeniti dva načina uzgoja sadnica krastavca – temperaturu i svjetlost.

Temperatura zraka trebala bi se smanjiti na oko 15 stupnjeva, a sadnice treba dodatno olakšati, u slučaju da postoji vrlo malo svjetla, morat će se obaviti oko sat vremena.

Na lakim prozorima dovoljno je instalirati bočna i gornja zrcala, koja će odražavati sunčevu svjetlost na sadnicama. Ponekad postoji dovoljno odvajanja čaša s krastavcima daleko jedan od drugoga, pogotovo ako već imaju dovoljno velikih listova koji sjene jedni drugima.

Ako su sadnice vrlo rastegnute, to može biti pomoglo za sadnju u tlu. Takva biljka nježno i blago produbljuje na pločice ili postepeno izlijeva toplinu i labavu zemlju. Glavni uvjet za dobar preživljavanje izduženog sadnog materijala sadi je u dobro zagrijanu, ne pretjerano vlaženu tlu.
Ako morate sletjeti na hladnom tlu, tlo oko takve biljke prekriveno je tamnim perforiranim filmom koji akumulira solarnu toplinu i isparava višak vlage. U ovom slučaju, dio stabljike, zakopan u zemlju, neće se truležiti, ali će dati dodatne korijene i poduprijeti slabih zametnih sadnica. Nakon nekog vremena bit će jednaka jaka i zelena biljka, poput svih ostalih.

Sjeme krastavaca vrlo brzo počinje cvjetati, čak iu čašama već su stvoreni prvi pupoljci. To ne utječe nepovoljno na kvalitetu jakih zdravih sadnica, ali oslabljeni može oduzeti tako male sile.

krastavci ispod sijenaZa takve sadnice bit će bolje ukloniti prvo cvijeće i dati biljci priliku da se dobro u zemlji, poboljšati i formirati jake grm.
Ova biljka će ući u plod malo kasnije od ostatka, ali će brzo nadoknaditi izgubljeno vrijeme i jednako prinose s preostalim sadnicama. Sadržan s pupoljcima ili cvjetovima, slaba ili produljena sadnica dugo će biti bolesna, može odbaciti pupoljke, pa čak i jajnike, i kao rezultat će donijeti mnogo manje voća.

Sadržano na otvorenom terenu ili u sadnicama staklenika krastavca puno je zahtjevnije za vlažnost zraka od ostalih usjeva, ali uopće ne tolerira ako na listi ima i kap vode. U tom slučaju, sadnice se brzo obolijevaju od praškastih plijesni, od kojih se cijela plantaža ili “populacija” staklenika može umrijeti.

Dakle, krastavci uliti u jutro s toplom vodom, pokušavajući ne ostaviti lišće vlažne do večeri. Ako je potrebno, biljke se raspršuju, ali tako da imaju vremena da se osuše noću.

Krastavci su jedan od najatraktivnijih zahvalnih vrtnih usjeva, koji će, uz minimalnu brigu i pažnju, zahvaliti svojim vlasnicima za obilnu i ukusnu žetvu.

Pročitajte o uzgoju krastavaca u stakleniku u našem sljedećem članku.

Uzgoj sadnica krastavca – video