buske av krusbärNär trädgårdsmästaren bestämmer sig för att odla krusbär, finns det många frågor som behöver studeras (var och hur man planterar, vilka insekter som ska skydda, hur och när man ska klippa). Den viktigaste frågan är omsorg och odling av krusbär.

Den främsta uppgiften för en trädgårdsmästare är att välja en lämplig plats för plantering av unga skott av krusbär. Denna växt älskar mycket ljus, så det bör planteras i öppna områden, bort från långa träd.

Det är bäst att plantera krusbär i jord i slutet av september – början av oktober. Detta görs för att anpassa sig till en ny plats före froststart. I början av våren kan en ung buske använda den fulla potentialen av näringsämnen och jordfuktighetsreserver. På hösten, med omsorg om krusbär, kommer busken märkbart att växa.

grön krusbärHöstplantning refererar mer till västeuropeiska sorter Grossularia reclinata (Z) Mill (Warszawa, Industri, Brasilianska, Flaska, Seianets Murera, Grön). De är av medelhöjd. Knopparna i dessa sorter väckas tidigt (3-3 april), då lufttemperaturen inte överstiger 10S. I utseende är frukterna stora, löven är små, buskarna är små.

Hybridsorter (Yuvileyny, ryska) kan planteras på våren, men det viktigaste är inte att vara sent. Fukt från jorden lämnar snabbt, så busk med jordbär kommer att utvecklas dåligt.

Om ytterligare vård för växten inte är tillräcklig, kommer tillväxten att bli dullad. Anledningen till detta är den otydliga tillhandahållandet av krusbär med fukt och gödning med gödningsmedel.

Det bör komma ihåg att krusbär har en mycket tidig vegetation. Det överträffar i stor utsträckning utvecklingen av rötter. För att få ett utmärkt resultat behöver han därför noggrann vård.

Tips för att ta hand om krusbär

För att ge växten rätt skötsel är det nödvändigt att ha information om vissa principer och egenskaper vid utvecklingen av frukt- och bärkulturen.

Related  Hur man lagrar kucchini på rätt sätt – tillgängliga och användbara tips

Skötseltips:

  • lossa jordenPeriodiskt är det nödvändigt att övervaka jorden runt busken. Krusbär trivs bekvämt i lös mark. På hösten måste det därför vara svullet och befria oss från ogräs. Gör detta på ett sådant sätt att du inte skadar rotsystemet (det är bättre att använda villan). Denna procedur kommer att tillåta att buska buskarna, förbereda dem för vintern. Vid grävning kan du göra gödselmedel (både organiskt och mineral).
  • På våren, efter att du lämnat snön, måste du lossa jorden runt busken till ett djup av högst 6 cm. I det här förfarandet kan du även inkludera applicering av organiska gödningsmedel (humus).
  • Under sommaren ska 4 lossning av jorden med ogräs utföras. Även under denna period omfattar vård av buskbär med kontroll av jordfuktighet runt växten. Om sommaren är lydig måste du vattna jorden en gång varannan dag på kvällen, efter solnedgången. Speciellt i bevattningsväxter behöver man i den aktiva perioden av tillväxt (bildning av äggstockar) och 14 dagar före skörden. Vattna växten bör vara strikt under roten (droppbevattning kan leda till utveckling av olika sjukdomar).

Med kunskapen om principerna om vård av krusbär kan du få det önskade resultatet två till tre år efter planteringen.

Vårvård för krusbär

jordEtt viktigt ögonblick i vården av krusbär på våren är en snabb introduktion av gödselmedel i jorden. När, vad och hur mycket det är nödvändigt att göra gödselmedel helt beror på jordens typ och tillstånd i fastigheten.

Om jorden är utarmad måste kvävegödsel introduceras en gång per år. För medellånga jordar bör gödsel appliceras en gång vartannat år. För en bra bördig jord – en gång vart tredje år.

Related  Hur odlar man en ros från frön? Tips upplevda!

Fosfor- och potashgödselmedel införs i två steg. Den första proceduren utförs i början av våren, och den andra – efter skörden.

En mycket viktig punkt är introduktionen av kaliumgödsel på våren. En utmärkt organisk kaliumkälla är träaska. Detta är inte bara ett gödningsmedel, utan också ett utmärkt verktyg för att bekämpa olika insektsskadedjur och skydd mot mjölk.

Hur korrekt att ta hand om?

samlingVarje trädgårdsmästare vill ha en stor skörd varje år från sin egen planterade växt. För att säkerställa ett positivt resultat måste du veta hur man ordentligt bryr sig om krusbär.

Achive höga nivåer av fruktbärande krusbär kan endast vara vid tidig beskärning av buskar. Det finns ett antal sätt att beskära krusbärssprutor, vilket gör det möjligt att inte bara få en stor gröda utan också att ge busken en dekorativ form.

stor buske av krusbärDen klassiska vägen innebär att man håller på med krusbär på hösten. Vid den här tiden växer ettåriga skott på busken. En trädgårdsmästare bör ta ca 5 av de starkaste och starkaste grenarna. Det är önskvärt att de sprider sig i olika riktningar och ligger på avstånd från varandra. Alla andra skott ska avlägsnas med en pruner så låg som möjligt, ungefär på marknivå (lämnar “hamp” rekommenderas inte).

Med tillkomsten av nya starka skott tas varje år de svaga och de som ligger på marken bort. Denna process kommer att möjliggöra det femte året av växtlivet att få en välformad buske med århundraden gamla grenar, vilket bidrar till höga utbyten.

Regler för beskärning av krusbär – video

bushMetoden “Stlanets” används i svåra klimatförhållanden eller för odling av sorter som inte gillar förkylningar. När du använder den, förvänta dig att en stor gröda inte är värt det, eftersom busken måste klippas så att den inte har mer än 2-4 skott. Dessutom bör grenarna öppnas breda och inte i höjd.

Related  Översikt över fleråriga blommor för stugor med foton och namn

grenarMetod att bilda en busk “One-shoulder cordon”. Detta är i huvudsak en flykt, som övergrows sidobgrenarna. Avkastning, när man använder den här metoden, är liten.

Metod för att bilda en busk “Two-Shouldered Cordon”. Det är tillväxten av två skott från ett rotsystem. Grenarna är placerade horisontellt. Redan från dem växer vertikala skott. Utbytet av denna metod är ganska stor. Tack vare den här metoden kan du plantera buskar av krusbär på ett litet område, nära väggar eller staket. Att skapa en buske på detta sätt är väldigt svårt, men om det gör det kommer insatsen att vara värt det.

på en trellis Sättet “Shpalere” har flera tolkningar. Detta är det bästa alternativet för att plantera krusbär i form av avkastning och från en dekorativ synvinkel. Plantera växterna mitt emot varandra i två remsor, minst en och en halv meter mellan buskarna. Således bildas två rader. Sättet “trellis” kan användas i små förortsområden med ett begränsat område.

En viktig punkt på vård om krusbär efter skörden beskärs gamla skott och förbereder sig för vintern.

Hur man tar hand om krusbär (video)