cvjetova aquilegiaAquilegia se odnosi na biljke obitelji lutalica. Može rasti nekoliko godina na jednom mjestu i ne izgubiti ukrasne osobine. Široko se koristi u dizajnu krajolika pri stvaranju kompozicija cvjetnice. Za aquilegia dobro raste i zadovoljna je svojim cvjetanjem, potrebno je poštivati ​​jednostavna pravila sadnje i naknadne njege.

Metode reprodukcije

vodeni akvaduktRazvod braka s Aquilegia na vašem mjestu nije teško. Propagira se na jedan od sljedećih načina:

 1. Sjemenke. Nakon završetka cvatnje na biljci, formiraju se sjemenske kapsule. Njihov je sadržaj sušen i stratificiran na temperaturi od +5 stupnjeva. Kada raste aquilegia iz sjemenja, važno je za njihovo sijanje. To je najbolje učiniti u rano proljeće izravno u zemlju. Ako često imate mraz u vašem području, bolje je posegnuti za uzgojem sadnica. Da biste dobili rane izbojke, možete zalijevati aquilegia za zimu.sjemenke akilina
 2. Podijelivši grm. Korijenski sustav aquilegia je krhko, lako je oštetiti. Stoga se podjela grma izvodi samo u izuzetnim slučajevima. Ova metoda može uzgajati samo biljke koje su navršile tri godine života. Kopati korijenski sustav u rano proljeće ili kasnu jesen. Nakon toga korijeni se isperu vodom i odsiječe sve izbojke. Korijen je rezan na pola tako da zdravi bubrezi ostaju na obje strane. Mjesto rezanja mora biti posuto sitnim ugljenom. Za ukorijenjivanje takvih mladunaca bit će dugo i teško.Vi možete umnožiti aquilegia dijeljenjem grma
 3. Reznice. Pripremite reznice rano u proljeće prije nego što se bubrezi počnu gomilati. Mjesta od rezova se preporučuje da se tretiraju s stimulatorom korijena i posadom u posude ispunjene tlom. Rooting traje oko tri tjedna.

Najjednostavniji i najbrži način je razmnožavanje sjemena. Ovo sadnje aquilegia omogućuje vam da dobijete jake zdrave biljke bez puno napora.

Odaberite lokaciju i pravila slijetanja

mjesto slijetanja aquilegeLjepota i obilje cvjetanja će u velikoj mjeri ovisiti o kvaliteti tla i pravilnom odabiru mjesta cvjetne grede. Biljka se osjeća bolje u svijetloj sjeni. Preporuča se da se posadi blizu grmlja ili malih stabala s ruševnom krunom. U sjeni, aquilegia će izgubiti svjetlinu, cvjetovi će biti manji.

Related  Odaberite idiot za kuću po fotografiji i opisu vrsta

Tlo mora biti labavo. Mora sadržavati dovoljno hranjivih tvari. Biljka ne podnosi stagnaciju vlage u korijenu. Stoga, prije sadnje, potrebno je organizirati drenažni sloj.

Slijetanje i briga o aquilegia na otvorenom terenu bit će lakše ako održavate ispravnu udaljenost između biljaka. Između njih bi trebalo ostati oko 40 cm. Na jednom kvadratnom mjestu tla moći će se smjestiti do 10 biljaka.

Ako sijete sjeme izravno na otvorenom terenu, trebaju biti zatvoreni do dubine od oko pola centimetra. Sadnice su posađene u malim rupama. Preporuča se prah pepela i oploditi se humusom.

Značajke skrbi

aquilegia u konzervatorijuSadnja i briga o aquilegia ne zahtijeva posebne vještine i sposobnosti. Dovoljno je slijediti nekoliko jednostavnih preporuka:

 1. Biljku se dobro podnosi nedostatak vlage. Ali ga ne možete potpuno oduzeti vodu. Zalijevanje treba biti umjereno kako se tlo suši.
 2. Redovito korovite korov i opustite tlo oko biljaka.
 3. Aquilegia voli dobro oplođena tla. Izlijepite malu količinu komposta s vremena na vrijeme. Mineralno gnojivo se preporučuje da se uvede ne češće nego dva puta godišnje. Dobar rezultat je godišnja obnova tla. Da biste to učinili, uklonite gornji sloj starog tla i napunite novu.
 4. Ako namjeravate sakupljati sjemenke, a zatim prije zamatanja kutije, objesite ih s gazom. To će spriječiti sjetvu.
 5. Priprema za zimu aquilegia u jesen je obrezivanje. Stabljike se izrezuju na razini bazalnog lišća. To će omogućiti da biljka zimi bolje i ne gubi svojstva. Za zagrijavanje, posipajte mješavinom treseta i pijeska.
 6. Transplantacija aquilegia u jesen se održava svakih pet godina. Češće, to se ne bi trebalo učiniti, budući da biljka ne korijenje dobro. Iskopati cijeli grm zajedno s tlom, odrezati sve izbojke. Uklonite oštećene korijene. Istodobno možete podijeliti grm. Spusti ga na novo mjesto. Zdravi izbojci mogu se koristiti za pripremu kompostiranja.

Related  Vrste i sorte spoznaje za uzgoj kuće

Sukladnost s pravilima sadnje i skrbi cvijeća aquilegia na fotografiji sada se lako može naći na internetu. Promatrajući ih, dobit ćete prekrasan zdravi kukasti cvijet koji će vam ugodno cvatu cijelo ljeto.

Kontrola štetnika i bolesti

kontrola štetočinaNeispravno slijetanje i briga o aquilegiji dovodi do pojave bolesti, čije se fotografije često plaše. Među najčešćim problemima su:

 1. Praškasti plijesni. S ovom bolešću lišće postaje smeđe i uvijanje u cjevčice. Tijekom vremena umiru i nestaju. Borite se s rješenjem uree. Raspršuju biljku kasno uvečer, kada je sunce već postavljeno. Neki uzgajivači koriste za tu svrhu zeleni sapun. Možete koristiti specijalizirane kemikalije.
 2. Sivi trulež. Boriti se s takvim problemom je nemoguće. Zaražena biljka mora biti potpuno probavljena i spaljena.
 3. Rust. Borba protiv ove bolesti se provodi uporabom specijaliziranih lijekova. Topaz se smatra jednim od najboljih. Nanesite ga u skladu s uputama.
 4. Poraz štetnika. Najčešći su paukove grinje, lisne uši, nematode, kugle. Za borbu protiv njih koriste se kemijski agensi. Dobar rezultat daje lijek “Actellik” i “Karbofos”. Nematoda se ne može uvijek pobijediti; Na zahvaćenom tlu, moći će se biljke biljke otporne na nematodu, na primjer zraka, češnjak ili žitarice.

Boriti se za uzgoj aquilegia može čak i neiskusni cvjećar. Dovoljno je da se strogo pridržavate svih pravila skrbi.

Uzgoj i skrb o vodi – video