en mängd petunierOlika form och färg, blommor framkallar glädje, och många odlare tenderar att växa denna växt på egen hand.

När ska man sova petunier på plantor?

För en oerfaren trädgårdsmästare är det viktigt att bestämma tidpunkten för att plantera en blomma för plantor. Tiden för den önskade blomman av växten bestämmer när man ska plantera frön av petunia. För att få en rikligt blommande växt redan i maj-juni, bör frön för plantor såddas i slutet av februari – de första tio dagarna i mars. Om planteringsdatum är tidigare måste plantor bli lättare.

För sådd använd jord som är beredd sedan hösten. Jordblandningen består av humus, trädgårdsjord och sand, taget i förhållandet 1: 1: 2. Det hälls i behållare där petunia växer och lämnar frysning. Några dagar innan när du sår petunier tas behållarna in i huset för upptining. Före såning desinficeras jorden ytterligare från skadedjur och patogena växter.

Välj frön

fröGoda plantor kommer endast att erhållas om frön av hög kvalitet användes för plantering. En vuxenväxt måste uppfylla alla egenskaper hos en viss sort. Det vill säga blomman ska ha den storlek och färgen som är inneboende för en viss sort, vara i viss utsträckning resistent mot tillväxtvillkoren etc.

Du kan plantera petunia med frön av två typer:

  1. belagda tabletter;
  2. net.

Skalet ger ett antal fördelar: frön är skyddade mot skador och sjukdomar, de är lättare att så i jorden. Rena frön, frälsade med skal, är mycket billigare och om det är korrekt sådd med petunia kommer spjutningen att vara hög. Markering låter dig känna igen färgerna.

Korrekt sådd av petunia – från “A” till “I”

skott av petuniaDen beredda jorden måste fuktas, varefter frön av petunia sås på den. Strö jorden med det sådda materialet inte nödvändigt, tryck bara på det lätt.

Related  Hur multipliceras vinbäret så snart som möjligt

En fråga kan uppstå: hur man sår en petunia jämnt, eftersom frön är mycket små? Uppgiften förenklas om frön blandas med sand i förhållandet 1: 5. Omedelbart efter sådd spolas jorden med en lösning av föregångare (0,1%) för att skydda skotten från svampen. För att inte tvätta små frön, desinficera jorden genom bevattning genom en fin sil.

Fram till framväxt av plantor täcker behållare med planteringar med glas eller en bit polykarbonat. Vattna marken om nödvändigt med hjälp av en sprutpistol.

De första skotten visas på dag 5. Tjock plantering bör tunnas, för vilken överskott av plantor plukkas.

För normal tillväxt av petuniaplantor behövs en temperatur på 20-22 grader. Med framväxten av petunia-skott tas skyddet bort och behållarna överförs till ett rum där temperaturen inte överstiger 18 grader.

Om petunia är korrekt sådd och optimala betingelser för tillväxt av skott skapas, efter 3 veckor kan groddarna spridas upp.

I blomkrukor döms plantor 3 veckor efter den första transplanteringen. Krukans diameter bör vara 8-10 cm, som substrat används ett substrat som är rik på mikro- och makroelement. Transplanterade växter tas till ett rum med en temperatur på 20 grader under dagen och 18 på natten, då bör temperaturen sänkas med ytterligare 4 grader.

Såning i granuler?

Många dyra sorter av petunier säljs i pellets. Hur man sår petunia i detta fall?
I en låda med jord är det nödvändigt att skära grunda spår, det är bra att kasta dem och sätta remsor avskurna från pappersservetter. Fröer i granulat fördelas snyggt på fuktiga remsor. De kommer inte att gå vilse, för att de på ett tillförlitligt sätt fäster vid vått papper. Som med sådd med rena frön behöver du inte hälla granulerna med jord. Skördarna måste spillas genom en förstoftare, lådorna täcks med en film och lämnas på en varm plats före uppkomsten.

Perioden för tillväxten av petunia i granulat är något större – 10-20 dagar när fluorescerande lampan lyser. Det är viktigt att de framstickade spirorna omedelbart får tillräckligt med ljus för att förhindra att de sträcker sig.

petuniaMed bildandet av det första riktiga lövet luftas petunia-grödorna, filmen avlägsnas och temperaturen sänks till 16 grader. När ett tredje blad dyker upp, planteras plantorna och planterar överflödiga växter. Du behöver veta hur man korrekt planterar en petunia och tar hand om det. Överdriv inte jorden i plantering – vattning utförs var tredje dag, eftersom jorden torkar torrt. En sådan regim stimulerar utvecklingen av rotsystemet, och plantor är mer livskraftiga. De odlade plantorna plockas, vilket orsakar petunia att grena. Om petunia såddas tidigt kan den apikala delen vara rotad.

Related  Hur man transplanterar krusbär på rätt sätt

Riklig blommande petunia kan uppnås om vissa villkor är uppfyllda: Krukan måste vara av lämplig storlek, tidpunkten för vattning och förband, avlägsnande av bleka blommor.

När siktar peppar? – Läs vår nästa artikel!

När ska man plantera petunia på plantor? – här!

Video: växande petuniaplantor från frön