Början av blomning av potatisMånga frågor som rör vegetabilisk odling uppstår till följd av brist på förståelse för deras väsen. Bland dem är problemet med reproduktion av potatis, vilket är mycket relevant i vårt land. Att veta att denna rotgrödor kan reproduceras på två sätt, nämligen: med hjälp av frön och vegetation står truckbönder ofta inför temat blommande potatis. Så varför potatisen inte blommar, och kan detta påverka knölbildning?

Blommande potatisMöjligheten för vegetativ och fröförplantning är inneboende i denna växt från naturen. Jämförelse av dessa två metoder för reproduktion manstudier i skollektioner i biologi. Trädgårdarna är väl medvetna om denna aspekt av Solanaceae. Bara här dacha, plantera potatis av olika sorter och mognad på sina platser, ignorerar alltid denna kunskap.

Frånvaron av en potatisblomma: ett problem eller ett mönster

Blomning av potatis beror på många faktorer, och endast ett fåtal av dem påverkar direkt knubbildning. Betrakta orsakerna till bristen på blomning på potatisfältet i mer detalj:

  • Unga potatis utan blommorKommer busken att blomma eller inte? För att bilda fullvärda knölar behöver potatisen inte nödvändigtvis blomstra. I några kartonghandböcker kan du hitta rekommendationer om avsiktligt avlägsnande av blomstarstänger och knoppar. Agronomer, efter att ha utfört flera studier om detta ämne, kom till slutsatsen att brytningen av äggstockar och blommor har negativa konsekvenser, men inte alls på grund av att blommorna saknas. Under äggstockarna börjar många sorter att bilda och knölar. Nu behöver du göra en stark gödning och stärka vattning. Det finns potatisorter där blommans cykler och bildandet av knölar inte sammanfaller. I våra breddgrader är det vanligt att plantera potatis med tidig mognad, nämligen dess knölar bildas under blomningen.

En viktig punkt – bryta peduncles, sommarboende trampla raderna och bryta av de gröna på toppar, vilket leder till en minskning av avkastningen!

  • PotatisbäddarÄr sorten viktig för bildandet av peduncles? Det finns en potatis som tillhör de ultramoderna sorterna. Deras rötter bildas så snabbt att alla kända sjukdomar passerar, mogna fram till Colorado-sommarens sommar, men de har inte tid att blomstra. Till exempel sorter “Roco”, “Timo” eller “Mariella”. Överflöd av sina grödor lämnar mycket att önska, men när man odlar potatis, som ett sätt att tjäna pengar på sin tidiga försäljning, är precision mycket viktigt. Under alla omständigheter kan sådana potatis planteras på bakgården i små kvantiteter, bara för sina egna behov och snabbt få unga potatisar på bordet. När man pratar om huruvida en potatis bör blomma, bör man veta att sorterna klassificeras i de som blomstrar rikligt, de med en medelstora blomning, liksom sällsynta färgade sorter och sorter utan att blomstra alls. Till exempel vägrar potatisortet “Vår” i torra år att blomma, och vid normal fuktighet svimmar det så snabbt att många enkelt inte märker denna period.
  • Colorado potatisbagel skador blomma stammar av potatisÄter Coloridae Coloradobaggar? Hur utåt ser den här skadan ut – alla som någonsin har odlat potatis på sin tomt vet. Förutom Colorado beetle kan andra insekter som inte är så kända också skada potatisen. För det mesta orsakar dessa varelser inte mycket skada, men de är heller inte till nytta. Bland sådana insekter är betor och potatis nyckelpigor. När potatisblommorna börjar, börjar de vuxna exemplarna av dessa bägare mata på sina peduncles. Om många svarta och småbaggar hittades på blomman, så såg det här skadedjuret precis som det. Stora bägare koncentrationer äter blommor mycket snabbt, och själva blommans processer förblir oförsynda.

Är frågan om blomning viktig vid odling av potatis?

Faktumet, om potatisen blommade denna säsong eller inte, kommer inte att påverka moderplantan på något sätt. Dessutom påverkar potatisblommorna absolut inte bildandet av buskens gröna massa eller dess förmåga att bilda knölar.

Alla processer som förekommer i själva blomman – är viktiga endast och uteslutande för potatis frukt, det vill säga de bär som bildas efter blomningen.

Blomningen av potatisen påverkar inte utbytetKnölar bildas utan deltagande av dessa processer, för dem har de helt enkelt inget värde. De behöver inte befruktning. Häftklumpen är inte en växtfrö i ordets vanliga mening, det är bara dess vegetativa del.

Därför svarar du på frågan – varför potatisen inte blommade, kom ihåg att bildandet av peduncles inte påverkar avkastningen redan innan du börjar panik. En fullständig frånvaro eller vissning av blommorna kan signalera till sommarboende att det finns en viss övertygande orsak till detta fenomen. Oavsett om det är växtsort, insekter, höga temperaturer, låg luftfuktighet eller dålig jord. Vid fall av utbyte bör orsaken inte hittas i avsaknad av blomning.

Potatis i blomningsperioden – video