En rik skörd av jordgubbarVi alla, med början på sommarens första dagar, väntar ivrigt på de läckra, söta och saftiga jordgubbarna som ska avnjutas. Mycket smakligare och mer användbar är bären, som odlas av egna händer, utan användning av skadliga gödningsmedel. Att plantera jordgubbar är ett ganska enkelt förfarande, det är mycket svårare att övervaka det och uppnå fruktbarheten hos plantor.

Vilken typ av jordgubbar att plantera?

Plantera jordgubbarInnan du planterar bör du bestämma vilken typ av bär du vill plantera. Hittills, mestadels planterad sort “Pineapple Strawberry”, ger detta plantor stora, söta bär med naturlig surhet.

Att välja vilka jordgubbar att plantera, du måste förstå att skörden beror till stor del på plantorna. Goda plantor har minst 3-4 gröna blad, och dess rotsystem är stängt, beläget i en cell.

Om du vill göra en jordgubb väl i år, bör rodnets diameter vara minst 6 mm och rotskotten ska vara minst 7 cm.

Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att man endast köper elitplantor, den första reproduktionen. Man tror att en utmärkt skörd kommer att ge en fri busk, det vill säga en som grävdes i början av hösten och bevarades hela vintern.

När våren planterar jordgubbar?

Jordgubbar planteras vanligtvis på våren eller hösten. Det ska ske så snart som möjligt. Om du saknar ögonblicket kan plantor dö. På våren planteras jordgubbarna när det fortfarande inte är riktigt varmt. Det kan vara i början av maj eller slutet av april, vilket i stor utsträckning beror på vädret.

Plantering på våren har ett antal funktioner:

 • Jordberedningen bör börja så tidigt som på sommaren.
 • Mustasch måste nödvändigtvis vara en flerårig.
 • Jordgubbar måste ständigt blötläggas, eftersom växten inte tolererar grannskap med ogräs.
 • 1-2 månader före plantering, desinficera jorden.

Related  När och hur man transplanterar vinbäret?

Att svara på frågan, när planteringar av jordgubbar planteras, säger många trädgårdsmästare att det borde ske under hösten, nämligen från 15 augusti till 20 september. Dock planterar de flesta traditionellt bär på våren, för att nästan omedelbart få de första frukterna.

Plantera en jordgubbar plantor

Röda jordgubbarSvara på frågan hur korrekt att plantera jordgubbar, jag måste säga att det växer bäst på markar som innehåller torv. Det är bäst att använda chernozem, med vad du måste vara uppmärksam på grundvattnet var beläget bredvid, men inte för nära.

Plantering av plantor bör vara i områden med en mycket liten grad av sluttning. Idealt sett kommer de att vara belägna i sydvästra. Det är bättre att inte plantera jordgubbar i slutna områden. En stor roll spelas också av mängden humus i jorden, den borde vara minst 2%.

Om sängar är belägna nära grundvattnet, då deras höjd bör vara minst 40 cm, och om jorden är torr -. Tillräckligt höjd 15 cm åsar bör vara belägen på ett minsta avstånd på 90 cm från varandra, och själva plantor buskar på ett avstånd av 30 cm.

JordförberedelseEftersom den största risken för jordgubbar är majbaggarna – det är nödvändigt att placera åsarna bort från skogsbältet där de hittas. Om larverna på skalbaggar finns på platserna behandlas jorden med ammoniakvatten. Som en förebyggande åtgärd är det möjligt att plantera nära sängarna med lupins jordgubbe när larverna äter upp sina bönor – de förföljer.

Fröplantor måste planteras i marken så att rotsystemet inte förpackas. Före planteringen ska buskarna placeras på en sval plats i 1-2 dagar, och whiskersna bör helst placeras i en behållare med 100 ml vatten.

Det är viktigt att vid plantering av rotsystemet placeras strikt vertikalt, om det hänger ner – ska rötterna beskäras. I detta fall ligger rothalsen på marknivå. Om du planterar i ett torrt land – omedelbart efter planteringen måste det hällas, varefter marken bör befrukas med humus.

Hur planterar man frön?

Du kan plantera jordgubbar och fröer, för denna speciella träning utförs:

 1. I en blandning av epin och gult, suga frön i en servett i 2-33 dagar. Förvara dem i kylskåpet.
 2. Köp en blomma i affären.
 3. Ta en plastbehållare, fyll den med halva jorden. På toppen av det sönderdelas 50-60 frön, fuktar jorden. Täck och placera på en varm men inte varm plats. Du kan sätta behållaren under en fluorescerande lampa, efter 8-9 dagar kommer det att skjutas.
 4. Därefter skall marken i behållarna vattnas en gång var tredje dag, den ska inte vara för torr, men för våt.
 5. Marken med skotten ska planteras på samma sätt som jordgubens vanliga plantor.

Related  Foto och beskrivning av körsbärsrörsorter

Plantage av jordgubbarEffektiva sätt att plantera jordgubbar:

 1. Planterar separat stående buskar. Fröplantor planterade på ett avstånd av ca 60 cm från varandra, så att buskarna inte sammanflätas, skärs mustaschen regelbundet. Detta är en mödosam metod som ger goda frukter, bären är stora, men den här metoden kräver ständig lossning av marken och avlägsnande av ogräs.
 2. landningstider. En buske planteras i mitten och 6 andra runt den i form av en sexkant. Avståndet mellan plantorna är 8 cm. Med denna metod kan du få mycket skörd, eftersom många buskar planteras.
 3. Carpet landning Är den vanligaste metoden. Buskar planteras i rader, medan mustaschen inte är avskurna. Med denna metod har plantorna ett eget mikroklimat och följer det så ofta och noggrant är det inte längre nödvändigt. Sanningen över tiden kan bär bli små.
 4. Landning i jämn rader – En bekväm och enkel metod som gör att du kan få en bra skörd.

vård

Beskärning av jordgubbarEtt väldigt viktigt stadium vattnar, jordgubbe behöver ständigt vatten, annars kommer buskarna att torka upp. Idealiskt kommer det att installera ett automatiskt vattensystem, men inte alla har ett sådant alternativ.

Det är också nödvändigt att permanent avlägsna ogräs, städa skadedjuren. För trädgårdsgubbe är det nödvändigt att mylla platsen för att undvika utslag av ogräs. Det bästa sättet att mulcha jordgubbar är att sätta packpapper på marken och häll halm eller hö på toppen.

Det är viktigt att komma ihåg att det är omöjligt att odla jordgubbar på ett ställe i mer än 4-5 år, det måste transplanteras. Dessutom bör sorter av jordgubbar bytas vart femte år, annars kommer växterna att förlora sina sorters egenskaper.

Related  Solig och söt tomat Persimmon: egenskaper och beskrivning av sorten

video