Hur man planterar dill för att ge familjen färska gröna året runt?

Den doftande dill växer på sängenDill är en användbar, vitaminrik anläggning som helt enkelt är oersättlig i matlagning och medicin. Det hör till en av de mest anspråkslösa växterna och behöver inte särskild vård. Men det finns fortfarande vissa rekommendationer om hur man planterar dill för att få en tjock aromatisk gröna och njuta av kryddor i en lång period.

Hur man planterar dill?

Dill som planteras på den öppna marken utvecklas braFör att odla aptitretande och användbar dill måste du veta några mycket enkla principer för korrekt plantering. För framgångsrik odling av dill är följande faktorer av stor vikt:

 • välja rätt ställe
 • markberedning;
 • jordgödsel;
 • riklig vattning.

Växande dill i ett växthusDill lättälskande växt som inte växer bra i skuggan. Med brist på solljus kan växterna bli mycket tunna och bleka. För att få en bra skörd rekommenderas dill för sådd i väl upplysta områden. Jordförberedelse innefattar obligatorisk grävning, som utförs på hösten eller på våren före plantering. Jorden måste vara lös för att säkerställa god penetration av fukt och luft till fröna såda.

Plantering dill är bäst i en bördig, organisk jord. För att göra detta är det nödvändigt att göra humus i jorden (ett halvt utkast per 1 m²). I avsaknad av humus används utspädda mullein eller fågelavfall som gödningsmedel. Växten älskar kalium och fosfor, därför rekommenderas att göra ammoniumnitrat, kaliumgödsel och superfosfat i marken. Top dressing kan göras på hösten, under gräva eller på våren innan du planterar frön.

Man bör komma ihåg att sur och tung mark, trots grävning och gödning, inte alls är lämplig för odling av dill.

Dill behöver regelbundet vattningDill älskar fukt, så du måste noggrant övervaka att marken inte torkar ut. Och såning av frön bör utföras exklusivt i fuktig jord. Planter dill börjar i april, upprepa sedan grödorna var 15: e dag för att säkerställa en konstant skörd.

Skott tolererar frysning till -5 ° C. Skarpa temperaturförändringar (kylning eller plötslig värme) kan dock bidra till hämning av växter. Därför är det önskvärt att täcka skotten med en polyetenfilm om det finns en sannolikhet för frost. Busk sorter kan planteras genom plantor. För detta är det nödvändigt att plantera ett frö i små behållare fyllda med torv och sedan plantera buskarna i ett växthus.

Hur sår du dill ordentligt?

Vi sår dill i en trädgårdFöre planteringen blöts fröet eller sås torrt. Blötläggda frön kommer att spira snabbare och skott från torra frön är mycket bättre anpassade till väderförhållandena.

För att växterna ska utvecklas jämnt, utan att undertrycka varandra på grund av tätheten, sås dillet med 1 gram frö per 1 kvadratmeter mark.

Hur man sår dill korrekt:

 • För det första är det nödvändigt att förbereda en planteringsbädd för plantering, gödsla den med ett lager av peregrevshego humus, en tjocklek av ca 15 cm.
 • Platsen för plantering dill bör vattnas rikligt och lämnas i 1-2 dagar för att krympa jorden.
 • I de våta trädgårdarna görs ca 5 cm breda och bevattnas rikligt.
 • Fänkålsfrön sås i ett sicksackmönster längs fåran, och är inbäddade i marken till ett djup av 1-2 cm. Från ovan de beströs med ett tunt lager av jord eller kompost. Planterade frön vattnas inte längre, för att inte tvätta dem mycket djupt i marken.

Gäng buskfänkålEfter ett par veckor de första skotten gror, måste du tunna ut, hålla avståndet mellan plantorna 5-10 cm. Försiktighet bör vidtas för att förhindra förtjockning av landningar, eftersom fänkål kan stoppa tillväxten. I drivbänkar och växthus dill kan sås på omkretsen av passagen och den norra väggen. Hög luftfuktighet främjar växtens tillväxt och juiciness.

Kan du plantera dill i juli?

Såsåg på det öppna markenLandning av nästan alla trädgårdsgrödor sker under vårsäsongen, inklusive dill. Men för de flesta älskare av denna läckra kryddor är frågan brådskande: kan du plantera dill i juli, kommer den att växa och mogna? Dill är bra eftersom det kan såas under hela sommarsäsongen, från vår till höst. Sommarskörden har dock vissa särdrag.

Överensstämmelse med växtrotationSängarna är vanligtvis redan fyllda med andra växter. Därför är det nödvändigt att hitta fennikeln hos rätt grannar. Kvarteret med kål, gurkor och tomater är bäst för honom. Eteriska oljor, som ingår i dill, förbättrar smaken av dessa grönsaker avsevärt och befriar dem från några skadliga insekter. En bördig och välbefruktad jord under dem är anmärkningsvärt lämplig för en framgångsrik spridning av dill.

I växthus och växthus rekommenderas sommardyll inte för plantering. Under dessa förhållanden blir det inte så väldoftande och väter mycket snabbt efter skärning.

En annan nyans, om fröna sås torr, kan de stiga först efter 15 dagar. Därför kräver sådd dill på sommaren obligatorisk blötläggning av frön.

Hur man planterar dill för att snabbt komma upp?

Fänkålen växerFörst ska vi räkna ut hur många dagar dillan stiger. Vid en lufttemperatur på + 5 ° C stiger dill vanligen efter 14-20 dagar. Under en varmare period, vid en temperatur av + 20 ° C, groddar frön inom 10-15 dagar. Men i vissa fall är det nödvändigt att skynda frön från groningen. Därför uppstår frågan: hur man planterar dill, för att snabbt komma upp?

För detta är det nödvändigt att vidta följande åtgärder:

 • placera dillfrön i en gasbindknut, håll 1-2 minuter i varmt vatten (60 ° C);
 • sedan i 2-3 dagar sätta i vatten vid rumstemperatur. Var 8: e timme, vattnet ska bytas, och frön av dill ska tvättas. Eller, under dagen, låt luften genom vattnet, med hjälp av en akvariekompressor;
 • Torka sedan fröna före plantering.

Med dessa förfaranden eteriska oljor, som förhindrar groning, är fröna tvättas med och efter plantering dill groddar som redan finns på 4-6th dag. Frön sås i fuktig jord, är det övre skiktet fyllt med ett tunt (5 mm), torv, humus och sand. Vid ytterligare vattning behöver inte blöta frön. Frösås är dill avskuret på 30 dagar när det kommer att växa upp till 20-25 cm.

Hur man odlar god fänkål – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector