Morötter odlade på sängar

Morötter är ett förråd av vitaminer och mikronäringsämnen. Varje trädgårdsmästare försöker plantera den. Att få en bra skörd är inte så svårt. Det viktigaste är att observera tidsåtgången för sådd och att veta några nyanser. Om dem talar vi nu.

Datum för plantering morötter

Morötter på platsenTill att börja med måste man säga att morötter skiljer sig från varandra när det gäller mognad. Det finns tidiga, mellersta och sena sorter. Beroende på detta kommer perioden att förändras när det är möjligt att suga morötterna på det öppna marken.

  • Tidiga sorter av morötter kan sådas efter att utomhus temperaturer är relativt positiva (ca +3 grader). Vanligtvis faller denna period i slutet av april i början av maj. Planterade morötter på detta sätt mognar på sommaren.
  • Mellan och sena sorter av morötter planteras ungefär under samma period – från 1 till 20 maj. Ibland förlängs denna period fram till början av juni. Denna morot är lämplig för långvarig lagring.

Några erfarna trädgårdsmästare ökar plantering morötter under senhösten. Detta gör att du kan skörda mycket tidigare – ungefär två veckor. Den optimala tiden för plantering är i slutet av oktober i början av november. Det viktigaste är att det inte finns några återvändande positiva temperaturer. Annars kan fröna groda. Låt oss lägga till, den här metoden har en stor nackdel. Om vintern är mycket svår, är det hög sannolikhet att fröerna kommer att bli frysta och kommer inte att stiga på våren.

Processen att förbereda för sådd av morötter

Jordberedning

Jordberedning

Innan du börjar plantera morötter måste du ta hand om jordens förberedelse. Denna gröda växer dåligt på tung, lummig jord. Därför är det bättre att ta morötter till en säng med en lätt jord (det är bra om jorden blandas med en liten mängd sand).

Du kan inte föra frisk gödsel under trädgården med morötter. Detta kommer att påverka utvecklingen av denna gröda negativt – roten kommer sannolikt att växa svag och blir mycket dåligt lagrad.

Fröberedning

Framställning av morotfrönBörjande trädgårdsmästare brukar inte fästa stor vikt vid detta objekt, men förgäves. På grund av korrekt bearbetning av frön utvecklas växten mycket bättre och ger en riklig skörd. Det finns många sätt att bearbeta fröet. Kanske är den mest effektiva av dem blötläggning av frön i mangan (en svag lösning). Med denna metod kan du skydda framtida rötter från skadedjur och alla slags sjukdomar.

Vissa lastbilsbönder för tidig skörd suga frön i olika tillväxtstimulansmedel. I det här fallet försvinner sig frågan om hur man sår morötter för att snabbt spränga sig.

Förberedelse av sängar

Förberedelse av sängarBäddens optimala storlek: bredd 1 meter och längd 5. Det är givetvis bara ungefärliga parametrar. Den slutliga versionen beror på trädgårdsmästarens preferenser. Innan du planterar morötter på våren, till exempel med en skovel skaft, måste du göra furor. Det är i dem att de sår frön.

Bredden på detta spår är ca 6 cm. Avståndet mellan dem är 20 cm. Innan du börjar plantera morötter spolas spåren försiktigt med en lösning av kaliumpermanganat. Detta görs för att minska rotgrödorna.

Plantera morötter

Sår morötterFröer av morötter är sådda i förberedda foder på ett avstånd av 1-1,5 cm. Skogar fylls med torv (du kan lägga till sand). Det verkar, varför? Svaret är ganska enkelt: om jorden är tät, fröerna groddar väldigt dåligt, och om man tvärtom kan räkna med vänskapliga skott. Efter att fröna är planterade, förblir det bara att kasta väl (använd kallvatten) bäddar.

Acceleration av spiring av frön

Vi accelererar spiring av frönVisst, någon trädgårdsmästare vill alltid att groddar ska dyka upp så snart som möjligt. Det finns många sätt att påskynda processen. Vi kommer att prata om en metod som bygger på användningen av konventionell polyeten. Det är väldigt enkelt. Det är nödvändigt att ta filmen och täcka den med en säng så att det finns ett luftlager på ca 12 cm mellan polyetenbeläggningen och marken. Efter det är det nödvändigt att tillåta tid för fröna att groa. Vid användning av denna metod är vanligtvis en vecka tillräcklig. När skotten uppträder, avlägsnas polyetenen. Om detta inte är gjort, kan spruvarna som ännu inte fått styrka dö.

Valet av “grannar” för morötter

Lök och morötter på en lappSom vi redan har sagt, för att få en bra gröda morötter, behöver du veta om några nyanser. En av dem är det rätta valet av “grannar” (de växter med vilka denna jordbruksgrödor växer väl). I själva verket kan morötter ganska enkelt komma samman med många växter. Listan över de mest framgångsrika “grannarna” inkluderar: lök, vitlök, tomater, rädisa, sallad och ärter.

Och ett annat litet knep: för att undvika att plantera en morotfluga rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att de omger dem med tobak, rosmarin eller salvia. Till växter som negativt påverkar utvecklingen av morötter, ingår dill och anis.

Morot blomma sängI den här artikeln svarade vi på många frågor. Efter att ha läst det blir det klart när man planterar morötter på det öppna marken, hur man sår den här kulturen och hur man påskyndar graden av spiring av frön. Med hjälp av ovanstående rekommendationer kan du enkelt växa på din trädgård, för att avundas grannar och njuta av en rik gröda morötter. Det viktigaste är att ha tålamod och allt kommer att dyka upp.

Sö morötter och torka inte ut, mycket lätt – video