begoniaBehaga och glädja lyxen av blommande begonia är mer än ett år om att ta ansvar för att lagra den i offseason och säkerställa god vård av en blomma på vintern.

Typer av Begonia

Innan vi pratar om hur man håller begonier på vintern, låt oss börja med att skilja på olika typer av begonia:

  • prydnadsföremål och lövträd;
  • bushy;
  • tuberös.

Gul begoniaVar och en av dem under vinterperioden kräver vissa villkor för internering.
Bush-formade och prydnadsväxande arter behöver inte speciella vinterförhållanden. Att de inte dör på vintern, är det tillräckligt kallt väder grödor vissna stjälkar och halm zamulchirovat buskar eller trädgården löv faller.

Den mest krävande för vård och underhåll på vintern begonia tuber.

Skönheten och varaktigheten av blomningen av denna magnifika blomma beror direkt på hur man bryr sig om begonier på vintern.
Om begonia inte blommar länge, eller det har små och små blommor – indikerar detta att det lagrats felaktigt på vintern.

Ta hand om begonier som odlas i marken

knölbegoniaVuxna växter har ganska stora knölar. Om de växte på den öppna marken, försöker de inte skada dem, gräver de ut när de första frostarna kommer.
Det är emellertid inte värt att skynda dig att gräva växten, eftersom höstens frost av knölarna inte skadar.
Det är nödvändigt att vänta, när blomman själv kommer att vara förberedd för vintern – det vill säga den vegetativa delen kommer att vissna bort, bladen blir gula och faller av.

Dessutom, i slutet av växtsäsongen, ökade knölarna märkbart i storlek, öka deras massa, eftersom alla näringsämnen går bort när den ovanrörda delen tappar bort. Samtidigt läggs knopparna till förnyelse, från vilka nya skott kommer att utvecklas efter att begoniaen är övervintrad.

Related  Används vid trädgårdsarbete med kaffekaka som gödningsmedel

Grävning, måste du klippa Frostbitten stjälkar, lämnar ytprocesser (hampa) i höjd som inte är större än 3 cm. Denna procedur förhindrar bildandet av patogena svampar som bidrar till infektion av knölar.

tuberous begonia med groddarDärefter rengörs växten från jorden, läggs i en låda och placeras för att torka i ett välventilerat, varmt torrt rum. Efter två veckor, när rötterna torkar, ta bort de krympta spirorna och resterande marken.

Därefter läggs knölarna i en trälåda i flera rader och hälls med flodsand eller torr torv med tillsats av vermikulit.
Att tillsätta vermikulit är mycket önskvärt, eftersom risken för rotrötning på grund av dess förmåga att reglera substratets fukt reduceras väsentligt.

Det är viktigt: häll knölarna med sandblandning så att de är isolerade från varandra – detta minskar andelen av deras lung.

Förberedd för viloläge begonia placeras på en sval plats där temperaturen inte bör överstiga 10 ° C, fuktighet på ca 60% – detta är vanligtvis källare och källare.
Växten stannar i vilande period i nästan tre månader – från mitten av november och nästan till slutet av februari, under denna tid kan du inte vattna, annars kommer du att vakna sovande knoppar.
Med jämna mellanrum, men minst en gång i månaden, tittar de på knölens tillstånd för närvaro av mögel och rotrot.
Om en skada upptäcks, skalas den och behandlas med kolloidal svavel eller grönämne. Om lesionen är omfattande tas växten bort för att förhindra spridningen av infektionen.

Tidigt på våren, i mars, då knölar börjar att väcka vilande blomknoppar, är de extraherade från sanden och placerades på våt groning substrat framställt genom tillsats av torv humus och högkvalitativ flodsand, tagen i samma mängd.
Behållare med spirande knölar placeras närmare ljuset, vattningen är begränsad, innehållets temperatur är ca 18 ° C.
Knölarna groddar långsamt och ojämnt. Först och främst tar de rot. Sprutar som visas senare bör skuggas från solen och ventileras oftare, men tillåter inte utkast.

Related  De bästa sorterna av en kort tomat med ett foto och en beskrivning

Den här tiden är väl lämpad för att dela knölar, deras reproduktion. Skärningen behandlas med kolloidal svavel i pulver eller pulveriserad kol.

Många människor kan lyckas bevara begonia vintern i lådor med en klump av mark på balkongen, om det inte fryser, eller i den svalaste stället i lägenheten – från balkongen eller ytterdörren.

Hur man håller de unga knölarna av begonia på vintern

Alla dessa åtgärder är bra för friska och starka knölar. I fallet när de är mycket små och flabbya, kommer det att behöva komma på ett annat sätt.
Faktum är att beteendet hos den unga växten och vuxenblomman är väldigt annorlunda, varför knölarna i olika storlekar hålls olika under resten.

  • Små knutar i blommans första år bör hållas på en sval plats på vintern och måste vattnas regelbundet, annars kan rotsystemet krympa.
    Resten av det första året är ganska konventionell, eftersom vinterperioden inte försvinner, trots att tillväxten upphör.
  • Efter att ha grävt ut en sådan knöl sätts han i en plastpåse fylld med torv och placeras i ett kylskåp för hushållet. Inspektera regelbundet begonia. Vid tidigt utseende av groddar måste de brytas ut, eftersom de inte är livsdugliga.
  • Unga begonier kan lämnas för att tillbringa vintern i lådor som sitter i en sval ljuspunkt, måttligt vattnas. Med vårens början planteras de i separata krukor med ett substrat.
    Marken transplanteras vid början av en stabil positiv temperatur.

Vintervård för hembegonia

Begonia, odlas i krukor på sommaren, blommar fram till senhösten. Med början av kallt väder sätter hon sig i viloläge. Vid denna tidpunkt rekommenderas det inte att transplantera begonia, men det är nödvändigt att förkorta vattnet. Vatten bör bara vara när jorden i potten är helt torr, eftersom överdriven fuktighet kan orsaka ruttnande rötter.

Med början av uppvärmningssäsongen är luften i lägenheten väldigt torr, så du måste spruta luften nära blomman dagligen med hjälp av en sprutpistol.

Som du kan se är det lätt att ta hand om begonier på vintern, du behöver bara visa lite uppmärksamhet åt det, svaret på vilket kommer att vara en riklig och starkt blommande trädgård.

Related  Det är väldigt viktigt att veta när man ska plantera bönor i öppen mark i olika klimatzoner

Begonia tuber – hur man sparar på vintern (video)