Terung pelbagai jenis dan spesiesSenarai spesies dan jenis tumbuhan taman di atas katil kotej negara dan plot rumah tangga berkembang setiap tahun. Sekiranya baru-baru ini seorang petani trak langka memutuskan untuk menanam terung, hari ini dan banyak budaya lain yang agak biasa dan memberikan hasil yang baik di pelbagai bahagian negara. Semasa menanam tomato, timun, lada manis, kilang di atas katil beberapa semak pelbagai terongga kegemaran, sila saudara-saudara dengan hidangan lazat.

Apabila dasar-dasar penternakan dikuasai dan buah-buahan ungu pertama dituai, sudah tiba masanya untuk memilih jenis dan jenis terung untuk menanam musim depan. Dan benar-benar ada sesuatu yang perlu dipertimbangkan, terutamanya sejak, terima kasih kepada penternak seluruh dunia, terung telah lama berhenti menjadi hanya “biru.” Sekarang di atas katil di antara semak dengan buah-buahan tradisional ungu anda boleh melihat terung putih, hijau, mottled, dan hampir merah jambu.

Terdapat tumbuh-tumbuhan yang memberikan buah-buahan kuning, oren dan buah-buahan merah yang tidak banyak berbeza daripada lada manis atau tomato, tetapi di dalamnya mereka tetap menjadi terung sebenar.

Buah panjang, bulat, bujurDi samping itu, hari ini anda boleh memilih pelbagai ubat dan kacukan mereka:

 • membentuk tumbuhan yang tinggi atau padat;
 • Memberi buah-buahan serpentin yang berbentuk bulat silinder atau mengejutkan;
 • menjejaskan hasil dan saiz buah individu, sehingga 2 kg berat;
 • tempoh matang yang berbeza;
 • untuk berkembang di rumah hijau, rumah hijau atau di kawasan terbuka;
 • tahan terhadap penyakit dan bersahaja dengan syarat-syarat tumbuh di pinggang tengah.

Pilihan varieti dan jenis terung adalah begitu besar sehingga mudah tersesat. Jika tukang kebun berpengalaman tahu bagaimana untuk berurusan dengan pelbagai spesis tumbuhan di katil, tukang kebun lebih munasabah untuk pemula, pra-pengetahuan tentang ciri-ciri pelbagai jenis terung, pilih sepasang atau tiga jenis matang awal yang dijamin untuk menyediakan diri mereka dengan sayur-sayuran lazat dan sihat.

Terung dalam pakaian ungu

Gred Black Handsome and DiamondSecara tradisinya, taman sayur-sayuran Rusia adalah popular untuk terung warna ungu, dan pokok palma hampir seluruh negara tergolong dalam dua jenis terung.

Ini jenis hitam kacak, menarik perhatian tukang kebun bukan sahaja untuk kelasakan dan kemungkinan penanaman dalam rumah hijau dan di dalam tanah terbuka, tetapi juga hasil dan kualiti buah yang baik. Terung brown-violet padat dengan berat 200-350 gram tidak mempunyai rasa pahit, dipelihara dengan baik dan tidak tertakluk kepada penyakit meluas budaya ini.

Yang kedua dalam penarafan populariti taman adalah pelbagai anubergine Almaz, yang dicirikan oleh 200 gram ungu terang. Bentuk buah bujur, halus, pulpa mempunyai rasa yang menyenangkan tanpa tanda-tanda kepahitan.

Varieti Keajaiban Ungu dan AlbatrossSelain gred terkenal perhatian tukang kebun adalah layak dan jenis lain:

 • memberikan banyak buah-buahan kecil, bujur, berat sehingga 150 gram, pelbagai keajaiban Violet;
 • pelbagai pisang aubergine dengan buah memanjang, mampu lama, tanpa kehilangan kualiti yang disimpan;
 • Berbagai besar Serbuk Kecantikan Hitam dengan buah-buahan sehingga 900 gram, warna hitam-violet cerah.

Pelbagai terung Black BeautyPenganut pyriform tradisional seperti pelbagai produktif Albatross membentuk pokok renek yang padat, yang dikeluarkan yang besar, sehingga 450 gram berat, buah-buahan warna biru-ungu dengan pulpa kehijauan padat.

Telur terung yang berkembang sangat mudah untuk pemadat, pengetinan dan pelindapkejutan, jadi jenis dan kacukan yang memberikan buah-buahan bentuk ini menjadi semakin banyak permintaan.

Varieti Bulan Hitam dan PerkotaanSatu contoh tumbuhan jenis ini ialah Black Moon pemilihan domestik, yang memberikan hampir tulang rusuk buah-buahan sfera warna ungu gelap dengan permukaan berkilat dan daging hijau muda tanpa jejak kepahitan. Telur terat yang berukuran 200 hingga 350 gram boleh dituai selepas 110-115 hari selepas penanaman, dan ovari dibentuk walaupun pada suhu yang rendah, dan tumbuhan itu mengekalkan buah untuk masa yang lama.

Varieti terung BurzhuyBurujuy ​​hibrid awal yang menghasilkan tinggi juga memberikan terung bulat dengan permukaan hitam-ungu yang berkilat dan daging lembut yang hampir putih. Berat buah mencapai 400-600 gram.

Untuk tumbuh di rumah hijau filem dan musim sejuk, ia mungkin untuk memilih terung Gorodovaya F1 dalam tempoh penuaan purata, dicirikan oleh hasil yang stabil, kesempurnaan yang baik dan keupayaan pengangkutan. Kilang itu berkuasa, mencapai ketinggian lebih dari 1.8 meter membawa buah silinder besar sehingga 0.5 kg berat.

Varieti Airship dan PisangPada masa yang sama, kepelbagaian aubergine Dirigible tidak kalah dalam produktiviti, yang buahnya berat sehingga 120 gram dapat dituai 125-135 hari selepas kemunculan. Oleh kerana mahkota yang padat dan banyak dedaun, hasilnya boleh jatuh, jadi tumbuh-tumbuhan jenis terung ini memerlukan penipisan dan menghilangkan langkah-langkah berlebihan dan daun.

Terung Putih

Varieti Rasa Cendawan dan PelicanJika beberapa tahun yang lalu dengan terung putih berkulit boleh mengejutkan pada jiran dacha dan rakan-rakan, hari ini, ini jenis terung mendapat pengiktirafan setimpal dan disayangi oleh ramai tukang kebun. Ini dapat dilakukan bukan sahaja kerana penampilan yang luar biasa dan eksotik, seperti di dalam gambar, warna yang terung, tetapi juga kerana halus, hampir tidak mempunyai benih, pulpa putih tanpa kepahitan dan rasa pendapat gourmet, menyerupai cendawan atau ayam.

Para petani domestik yang memutuskan untuk mencuba tangan mereka pada terung putih yang semakin bertambah perlu memberi perhatian kepada varieti dan hibrida awal yang menghasilkan tanaman yang baik walaupun bukan keadaan yang paling baik.

Selepas 95-105 hari selepas memotong benih, pelbagai ternakan domestik memberikan rasa cendawan, yang boleh ditanam di kedua-dua tanah terbuka dan di rumah hijau atau rumah hijau filem. Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, warna terung itu benar-benar susu putih. Buah bentuk silinder seberat 200-250 gram dan dibezakan dari sejumlah analog dengan bau cendawan yang menyenangkan, daging lembut dan pasaran yang tinggi.

Jenis rabung aiskrim dan ThailandVarieti Icicles berbuah sedikit kemudian, selepas 110-116 hari, dan bukan sahaja warna tetapi spesies terung mengejutkan. Buah panjang benar-benar menyerupai es, rasa yang baik dan sangat sesuai untuk semua jenis pemprosesan masakan. Buah sejenis yang serupa dengan buahnya mempunyai gred lain terung, dalam foto, warna putih – Pelican. Ogorodnikam boleh melihat pelbagai jenis putih, sebagai contoh:

 • kepada jenis Swan dengan buah-buahan bentuk silinder klasik;
 • untuk terung Iceberg, memberi buah-buahan dalam bentuk bujur atau telur;
 • untuk menghias terung-terung pelbagai Ping-Pong.

Terung Lilac

Terung LilacSebagai tambahan kepada terung putih dan ungu, penternak menerima sebilangan bentuk perantaraan, yang mempunyai warna merah jambu, berwarna merah jambu atau merah jambu. Dari jenis terung yang menunggu bayangan buah-buahan harus selepas 98-106 hari. Kilang ini membentuk semak kompak dengan ketinggian tidak lebih dari 60 cm, buahnya mempunyai bentuk silinder yang panjang, permukaan ungu dan berat 150 hingga 250 gram. Pada potongan buahnya putih, padat. Pulpa dengan rasa yang baik boleh digunakan untuk hidangan semua jenis dan pengetinan.

Pencinta hasil yang banyak dapat menghargai gred Balagur, yang membentuk hingga 7 buah pada berus. Dan nilai varieti tidak hanya dalam hal ini, tetapi juga dalam tempoh matang awal, kualiti komersial yang sangat baik dari 150 gram terung bentuk bentuk elips dan rasa yang sangat baik.

Flamingo Terung PinkPelbagai medium-aubergine termasuk varietas Pink Flamingo, yang tumbuh hingga 180 cm tinggi dalam keadaan rumah hijau dipanaskan. Buah-buahan, seperti dalam kes sebelumnya, dibentuk di tangan 3-6 keping. Berat satu terung ialah 250-450 gram. Khususnya untuk pelbagai menarik perhatian pink-ungu, seperti dalam foto, warna terung, serta putih, tanpa kepahitan, daging.

Terung bulat, sebagai peraturan, dibezakan oleh saiznya yang besar dan berat buah yang mengesankan. Pelbagai Bumbo tidak terkecuali. Buahnya berbentuk bulat dan mempunyai naungan putih yang menarik dan menimbang 700 gram. Keputusan terbaik diperoleh dengan tumbuh di rumah hijau, di mana tumbuhan membentuk semak yang kuat, menunjukkan hasil yang konsisten tinggi.

Pelbagai jenis Matrosik AubergineDari beberapa ungu, merah jambu dan rakan-ungu dibentangkan di kelasi photo gred terung berdiri berjalur menonjol berwarna buah-buahan bujur atau berbentuk pir seberat 100-150 gram setiap satu.

Terung Hijau

Terung HijauDi Asia Tenggara, terung bulat kecil warna monochromatic atau motley hijau sangat popular. Di Eropah dan Amerika Syarikat, terung dengan warna, seperti dalam gambar, biasanya dipanggil Thai, tetapi jenis terong Cina jenis ini juga diketahui. Sebagai contoh, dalam tahap kematangan teknikal, buah terung hijau Cina mempunyai warna hijau muda, tetapi masak, mereka mengubahnya menjadi gangsa emas.

Peternak domestik terung hijau juga tidak terlupa. Pelbagai Zelenenky membawa buah-buahan hijau berbentuk buah pir yang berukuran 250 hingga 300 gram. Daging terung tersebut tidak mengandung kepahitan, memiliki warna putih atau tidak kehijauan dan cita rasa cendawan semulajadi.

Terung TerungPelbagai zamrud yang ditunjukkan dalam foto itu merujuk kepada pematangan awal, boleh ditanam di bawah filem dan di tempat terbuka. Pada semak yang bersahaja, tahan sederhana, buah-buahan memanjang silinder seberat 300-400 gram dengan pulpa putih berkulit ketumpatan sederhana terbentuk. Terung varieti ini lazat, tidak pahit dan selalu menyenangkan dengan hasil yang tinggi.

Merah, oren, kuning

Telur Emas GredTerung pewarna kuning, oren dan ungu di taman kami hampir mustahil untuk bertemu. Walau bagaimanapun jenis terung wujud.

Buah-buahan cerah yang terang dari warna kuning dan bentuk bujur memberikan foto pelbagai telur Telur emas, yang diperoleh oleh penternak Belanda. Daging terong dari varietas ini kaya dengan karoten, dan di sisanya sayuran mirip dengan saudara sayuran yang lebih biasa.

Terung Turki KecilMempunyai asal Afrika atau Timur Tengah, terung Turki berbeza dalam saiz kecil mereka dan muncul apabila buah berjalur oren sedang matang. Buah-buahan muda jenis terung ini berwarna hijau, harum, tanpa kesan kepahitan, tetapi ketika mereka mengambil warna, mereka mulai terasa pahit. Tumbuhan yang menyukai haba ini popular di Amerika Selatan, di mana mereka jatuh beberapa abad lalu dengan hamba, dan dihargai untuk lycopene yang terkandung dalam buah-buahan, digunakan untuk mendapatkan ubat antitumor.

Terung merah hiasanMerah, seperti tomato miniatur atau terung labu ditanam untuk menghasilkan buah-buahan kecil, dan sebagai tumbuhan hiasan. Bentuk tumbuhan merebak semak. Daun jenis terung dan batang, ditutup dengan duri jarang, sering mempunyai warna burgundy atau ungu. Buah-buahan tetap baik di batang, mereka sama dalam penampilan dengan lada jalapeno, mereka cukup dimakan, tetapi dalam bentuk matang mereka dapat pahit.

Varieti terbaik dan kacukan terung – video