Menuai kentang selepas hilling Jawapannya akan menjadi jelas selepas mempertimbangkan ciri vegetatif tanaman ini. Kentang di bawah paras tanah berkembang dengan cepat dengan cepat mati memanjang pucuk sisi, dipanggil stolon. Mereka memanjangkan tapak interstitial, tunas axillary dan daun terbakar. Pada stolon mengembangkan pucuk pendek, yang merupakan ubi kentang. Kira-kira ketika hendak mengetuk kentang, baca di sini!

Sebab-sebab pengetatan kentang

Medan kentang selepas hillingTerdapat beberapa sebab untuk menghasilkan hilling kentang. Dan tidak semuanya dikaitkan dengan pembentukan tambahan pucuk sisi. Sebab utama prosedur ini ialah:

 • Selalunya, hilling of potato dilakukan untuk mendapatkan sejumlah besar pucuk lateral tambahan – stolon, di mana ubi dibentuk. Dengan pengambilan tumbuhan secara teratur, pokok renek berkembang secara aktif dan menjadi lebih berkuasa. Dalam kes ini, ubi terikat kepada lebih stolon, dan jisim daun penting tumbuhan menyumbang kepada pengambilan jumlah nutrien yang mencukupi di bahagian bawah, yang juga membawa kepada peningkatan hasil.
 • Satu lagi sebab penting untuk hilling kentang adalah perlindungan tumbuhan muda dari frosts lewat. Aktiviti ini amat penting apabila kentang ditanam awal atau ditanam di zon iklim dengan iklim yang tidak stabil. Bumi, membentuk gundukan di sekitar batang kentang muda, berfungsi sebagai sejenis “selimut” bagi mereka. Hilling juga melindungi dari frosts secara tiba-tiba dan pucuk muda terdedah, yang membolehkan mereka secara aktif mengembangkan lagi.
 • Bukit-bukit yang tinggi di sekeliling kentang tidak membenarkan angin kencang memecahkan dan membengkok batang tanaman, yang juga mempunyai kesan yang baik terhadap peningkatan hasil.
 • Hilling of plants yang ditanam di dalam lubangSesetengah tukang kebun yang lebih suka menanam budaya ini “di bawah sekop” tertanya-tanya sama ada perlu mengetuk kentang dalam kes ini, kerana sebahagian besar bahagian bawah kilang itu mendalam di dalam tanah. Hilling menggalakkan bukan sahaja pembentukan lebih banyak stolon, ia meningkatkan struktur tanah, menjadikannya lebih halus dan udara telap. Ini benar terutamanya apabila memupuk kentang di tanah yang padat dan lembap.
 • Prosedur ini membolehkan air menembusi lebih cepat ke organ-organ bawah tanah tumbuhan semasa pengairan atau hujan, yang menyumbang untuk mendapatkan jumlah kelembapan yang mencukupi.
 • Hilling of potatoes membantu mengurangkan rumpai di ladang kentang. Terutamanya ia merangkumi tumbuhan seperti gandum menjalar yang, walaupun dikeluarkan oleh akarnya, bahkan boleh menembusi ubi muda, melanggar nilai komersial mereka.
 • Dengan penanaman cetek dan pengurutan kentang secara tetap semasa penuaian, lebih mudah untuk menggali ubi, kerana ini tidak memerlukan “mengubur” dengan kedalaman yang lebih tinggi di dalam tanah. Oleh itu, prosedur pengumpulan umbi tidak begitu intensif buruh.
 • Tudung, rabung dan barisan mudah kentang panggang lebih mudah dikendalikan dengan cara yang direka untuk memusnahkan serangga berbahaya seperti kumbang Colorado.
 • Perkebunan kentang Dipped lebih mudah ditanam dengan pelbagai penggembala dan jentera pertanian lain.

Related  Hibrid gooseberry dan currant

Bagaimana dan berapa kali untuk membuat hilling?

Penanaman dengan penanam motorKebanyakan tukang kebun pemula tidak tahu bagaimana memburu kentang. Video menunjukkan bahawa prosedur ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara. Yang paling popular ialah:

 • Hilling dengan cangkul atau cangkul. Kaedah ini terpakai sekiranya kawasan tapak yang diduduki oleh penanaman tanaman ini tidak begitu ketara.
 • Hilling dengan penanam motor. Dengan bantuan jentera pertanian yang praktikal, adalah mungkin untuk memproses ladang kentang besar.
 • Hilling dengan traktor miniHumming with mini-tractor adalah ideal untuk ladang kecil, di mana kawasan tanah besar diperuntukkan untuk kentang.

Apabila hilling kentang perlu diingat bahawa perkembangan aktif ubi hanya berlaku apabila suhu udara tidak melebihi 25 ° C. Oleh itu, tanah mesti sentiasa longgar dan lembap. Jika tidak, tuaian akan sangat rendah, tidak kira berapa kali hortikultur tidak memburu kentang. Itulah sebabnya di kawasan kering dan panas, di mana tidak ada kemungkinan penyiraman biasa, dari hilling sering menolak sama sekali.

Perlindungan pucuk dari frosBerapa kali kentang tumbuh? Semasa musim, adalah perlu untuk menjalankan prosedur ini sekurang-kurangnya 2 kali. Kali pertama dilakukan, apabila tumbuh-tumbuhan muda hanya muncul dari bawah tanah dan mencapai ketinggian 5-10 cm. Hilling berulang dilakukan selepas mencapai ketinggian batang 15-20 cm dan penampilan tunas.

Rawatan katil kentang paling baik dilakukan pada awal pagi atau petang. Dan tanah mesti lembab. Secara idealnya, pengambilan kentang, selepas mencapai ketinggian 20 cm, dihasilkan setiap 2 minggu, sehingga jisim hijau di tapak tidak ditutup.

Ripping dan hilling of potato line – video