kawasan rekreasi kanak-kanakOrang yang mempunyai dacha masing-masing sendiri tahu apa percutian yang bagus. Lagipun, dacha jauh di luar bandar, di mana udara bersih, damai, dan yang paling penting, tidak ada kesibukan bandar, yang begitu teratur pada hari kerja – tempat yang bagus untuk berehat dan menikmatinya sepenuhnya. Untuk kanak-kanak, rehat adalah yang pertama dan utama permainan, dan idea yang baik akan menjadi taman permainan untuk dacha dengan tangan mereka sendiri. Dacha benar-benar merupakan tempat yang sangat baik untuk mendirikan taman permainan yang dahsyat, tempat yang jauh dan untuk tujuan ini selamat, dan yang paling penting – luas.

Layout tempat di bawah platform

tempat untuk taman permainan kanak-kanak

Mulakan penciptaan taman permainan kanak-kanak adalah yang paling penting, dengan pemilihan tapak yang lebih sesuai untuknya. Sudah tentu, ia bernilai memilih dengan minda, dan pertama sekali, mengambil kira keselamatan kanak-kanak. Untuk tujuan ini, adalah perlu untuk mengecualikan dari kemungkinan kawasan-kawasan di mana kolam itu sudah ada, atau hanya terdapat pagar dengan dawai berduri atau pancang tajam. Di samping itu, terdapat cukup cahaya di taman permainan untuk kanak-kanak.

Adalah dinasihatkan untuk memilih tempat di mana lebih banyak cahaya hanya pada waktu pagi apabila anak-anak penuh dengan tenaga dan keinginan untuk bermain, dan kemudian pada waktu pagi matahari akan berhenti untuk menutup kawasan itu, dan anak-anak tidak akan mengalami haba yang menjengkelkan.

Tetapi benar-benar menyelam ke dalam bayang-bayang taman permainan, juga, tidak boleh, kerana di kawasan terbuka di bawah matahari anda boleh mengatur kolam kecil, dan entah bagaimana melindungi dari seluruh ruang tapak. Di bawah matahari, air kolam akan memanaskan dengan lebih cepat, yang agak mudah dan berkesan.

susun atur taman permainanSkim improvisasi dengan betul memperuntukkan tempat di mana orang dewasa berada dan pada masa yang sama mereka sepenuhnya membuka semakan tapak itu sendiri. Ia juga merupakan tanda titik penting, jangan lupa bahawa kanak-kanak perlu diawasi untuk memastikan bahawa sekiranya orang dewasa dapat menyelamatkan mereka ancaman yang berpotensi atau “kegagalan” permainan.

Adalah penting untuk mengambil kira faktor kajian dan susun atur laman web supaya mereka sesuai dengan kajian ini dan, sebagai hasilnya, kanak-kanak tetap kelihatan.

Saiz dan susun atur

susun atur kawasan rekreasiNuansa mempersiapkan wilayah itu termasuk saat seperti ukuran wilayah itu sendiri. Mereka perlu dipilih dan diselaraskan dengan teliti dan bijak, kerana ia penting bukan sahaja untuk anak-anak itu sendiri, tetapi untuk anda. Jelasnya, pembinaan tapak sedemikian jauh dari mudah. Anda akan sangat memudahkan tugasan anda jika anda berjaya merancang dan meletakkan semua kemudahan yang diperlukan di kawasan yang agak kecil, sambil menjimatkan masa dan tempat, dan mewujudkan sudut kompak yang selesa untuk kanak-kanak. Pilihan ini jauh lebih baik daripada membina laman bersaiz besar, yang anak-anak masih tidak dapat mengambil semua.

Sebagai peraturan, untuk kanak-kanak berumur sehingga 7 tahun akan menjadi saiz yang optimum 8-9 meter persegi taman permainan untuk kanak-kanak lebih tua sehingga 12 tahun, masing-masing, perlu lebih banyak ruang, kerana kehendak dan pilihan mereka berubah, platform perlu dibangunkan kira-kira 15 meter persegi.

Adalah lebih mudah dan lebih munasabah untuk terus membina platform, jadi untuk bercakap, untuk berkembang, meninggalkan beberapa meter di markup, yang, dengan cara itu, akan datang apabila kanak-kanak menjadi lebih tua.

peletakan elemen yang baik untuk permainanApabila tempat yang dipilih akhirnya, sama ada, katakan, untuk memproses, untuk melakukan segala-galanya untuk kehadiran di laman web, dan “tunggangan” itu tidak hanya untuk anak-anak mereka selamat, tetapi ia adalah baik dan menyeronokkan. Kita harus bermula dari yayasan, seperti dalam mana-mana kerja, dalam pembinaan di tapak itu adalah penting. Semua perubahan ayunan, rumah, slaid, yang akan mengisi tapak, anda perlu memasang dengan ketat. Untuk ini, butir-butir taman permainan perlu diperkembangkan ke dalam tanah dengan kira-kira 50 sentimeter. Sudah tentu, seseorang harus membina situasi, kerana mereka berbeza, namun terdapat dimensi sejagat dan peraturan yang berbeza yang akan membantu anda melakukan kerja lebih profesional. Di samping itu, selepas barangan teguh berakar di dalam tanah, mereka perlu menetapkan dengan konkrit, iaitu mencurahkan sokongan konkrit untuk buaian dan slaid rumah-rumah di mana-mana tidak terbalik dan tidak menyakitkan kanak-kanak.

pemasangan taman permainan yang betulAdapun unsur-unsur individu di taman permainan, maka untuk setiap hiburan terdapat standard tertentu dan alat tertentu yang harus dipatuhi.

Apabila memasang ayunan, tinggalkan dan di hadapan mereka ruang 2 atau lebih meter. Ini, zon keselamatan yang dipanggil, dan ia mesti percuma.

Pemilihan tempat dan pemasangan kompleks permainan kanak-kanak – kompleks

Tutup untuk taman permainan

Terdapat satu lagi, tidak kurang penting daripada semua perkara keselamatan dan keselesaan sebelumnya, ini adalah penutup tapak. Bahan-bahan yang merangkumi ruang bermain berhak mendapat perhatian khusus dalam perbincangan dan perancangan kawasan rekreasi kanak-kanak. Hakikat bahawa salutan mempengaruhi banyak faktor, dan memikirkannya adalah berbaloi.

perlindungan selamat untuk taman permainanSila ambil perhatian bahawa, kemungkinan besar kanak-kanak sering akan jatuh, lupa tentang kawalan dalam permainan yang menyeronokkan atau melalui kecuaian, dan mungkin khusus untuk melompat dari buaian pada slaid kelajuan tinggi ke bawah slaid, berlari, tanpa memikirkan tentang apa yang anda boleh tersandung, dan akhirnya jatuh. Prosiding dari ini, dapat disimpulkan bahawa lapisan harus dipilih lebih praktikal. Jatuh ini tidak akan menyakiti, tetapi ia tidak sepatutnya menjadi sesuatu yang lembut seperti trampolin. Materi sedemikian dengan mudah menghalang permainan dan hiburan, kerana berlari dan melompat di atasnya menyusahkan. Untuk tujuan ini, terdapat trampolin khas, yang, dengan cara itu, juga boleh dipasang di laman web ini secara berasingan.

Juga, ia mestilah sama ada tahan kelembapan, mengandungi unsur-unsur, atau terdiri sepenuhnya dari bahan yang kering dengan cepat. Ini adalah untuk memastikan permukaan tidak mengumpul kelembapan dan kelembapan, dari mana kanak-kanak boleh menangkap sejuk pada permainan seterusnya, daripada berbaring di atas permukaan tersebut lebih lama daripada yang diperlukan. Ia bukan rahsia untuk sesiapa sahaja yang kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak kecil, suka berbaring atau merangkak di atas tanah. Oleh itu, platform, iaitu liputannya, dapat menangani dengan baik dengan tugas melindungi kanak-kanak itu, mencegahnya daripada membeku atau merosakkan lutut semasa jatuh keras.

rumput sebagai penutup untuk laman web iniSecara umum, lapisan getah sempurna memenuhi semua keperluan ini, bagaimanapun, harga minus pertama, yang kedua dalam tujuannya. Liputan agak mahal, tetapi di samping itu, ianya tidak sesuai untuk tapak ini, yang akan ditempatkan untuk dacha. Lagipun, negara ini tidak terutamanya mahu menonton bandar sintetik, anda mahu sesuatu yang akan menjadi satu keseronokan digabungkan dengan dacha motif – seperti, sebagai contoh, rumput. Menggunakan jenis dipercayai rumput, seperti lapisan tidak sukar untuk mencapai, bagaimanapun, dalam rantau yang disusun slaid dan buaian, ia adalah wajar untuk mencurahkan atau benar-benar mengisi hanya satu pasir, yang, seperti yang dinyatakan sebelum ini, dengan mudah akan melembutkan lebam dan turun yang sering berlaku di tempat sedemikian.

Pada akhirnya, anda perlu ingat dan mengambil kira:

 1. Saiz wilayah. (tidak mengukur terlalu banyak wilayah).
 2. Bangunan berdekatan (menghalang apa-apa daripada bangunan atau tidak).
 3. Keselamatan kanak-kanak.
 4. Lapisan permukaan (tanah).

Syurga untuk kanak-kanak di negara ini – video

Pembersihan wilayah

Langkah terakhir akan menjadi pembersihan penandaan atau cari kawasan yang paling tepat, yang tidak akan, atau akan menjadi sedikit mungkin batu berbahaya dan tidak selesa, lebam, tunggul, dan barangan sama yang boleh menghalang tapak pembinaan atau permainan anak-anak anda.

Selepas tempat itu dipilih, perlu untuk meneruskan pembersihan itu sendiri. Untuk bermula dengan sepenuhnya, tingkatkan wilayah, keluarkan semua jenis gundukan dan hummocks. Kemudian keluarkan pad dari batu-batu besar, batu-batu kecil, akar-akar tajam yang melekat di tanah, dan puing-puing kecil lain, yang juga boleh menghalang atau merosakkan.

Untuk membersihkan dan memberi perhatian kepada:

 • Batu-batu besar dan sederhana dan batu-batu;
 • akar dan kayu hanyut;
 • bukit dan hummocks;
 • puing-puing kecil yang lain.

Membekalkan

Mungkin di laman anda juga akan menjadi banyak unsur-unsur dari pokok itu, ini adalah masa yang sangat serius, kerana semua bahagian pokok itu dan ia perlu berhati-hati digilap, dan ideal mereka hendaklah meliputi varnis bukan toksik. Supaya mereka akan kelihatan segar dan baik, dan yang paling penting, prosedur ini membantu untuk menghapuskan risiko memasuki serpihan atau berlakunya sebarang kesan yang tidak diingini.

taman permainan kanak-kanak yang diperbuat daripada unsur siap sediaSeterusnya, anda perlu mengambil kira hakikat bahawa apabila membuat platform dan memasang pengikat logam ayunan digunakan, kerana tanpa logam dalam apa-apa pembinaan sangat diperlukan. Logam ini mesti sangat berkualiti dan sangat tahan lama. Ia semestinya memegang semua butiran. Mendirikan platform tersebut, anda hendaklah dalam apa-mana tidak perlu sedikit sekali pada butiran seperti semasa permainan, kesihatan kanak-kanak akan diadakan pada penyangkut baju logam itu, dan mereka lebih dipercayai daripada perlindungan yang lebih dipercayai untuk kesihatan mereka sendiri.

Selepas memasang logam atau apa-apa butiran lain, anda perlu ingat untuk memeriksa mereka semua sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan. Mana-mana alat, mekanisme apa pun mempunyai hak untuk memakai, tidak kira berapa kuat dan boleh dipercayai. Anda perlu menukar jika perlu, dan jika boleh, pelincir dan “penjagaan” untuk semua bahan-bahan aneh ini.

Selepas menandakan akhir dan pembersihan wilayah, apabila semuanya sudah ditandakan dengan tegas dan diputuskan, anda akhirnya boleh memikirkan tentang apa yang akan melengkapkan sudut masa depan keseronokan. Dan terdapat banyak pilihan di sini, anda boleh memilih apa sahaja yang anda suka, dan ia akan menggembirakan kanak-kanak, ia sesuatu yang baru, dan yang paling penting, anda sendiri, yang pasti akan membawa keseronokan. Anda boleh membina sebuah bandar kanak-kanak seluruh dengan tangan mereka sendiri.

Kami memilih komponen untuk laman web ini

trampolin keselamatanBahawa anda tidak masuk ke dalam fikiran untuk memilih untuk laman web ini, ia juga bernilai memikirkan hakikat bahawa untuk permulaan anda boleh membuat seluruh rombongan kawasan hiburan dari objek yang telah selesai. Di sini kita pergi ke spesifik, dan segera ingat trampolin itu, trampolin adalah apa yang akan membuat kegembiraan dan gangguan untuk masa yang lama mana-mana kanak-kanak. Dan ia, pada harga yang sangat berpatutan boleh dibeli di pasaran atau di kedai khusus, apa-apa bentuk, saiz, dan yang paling penting, kualiti.

cincin bola keranjang kanak-kanakDi samping itu, mungkin untuk memasang cincin bola keranjang kanak-kanak di mahkamah, ia juga dapat dengan mudah mencetuskan minat di kalangan kanak-kanak, dan mereka dengan senang hati akan cuba membuang bola yang diberikan kepada mereka, tetapi ancaman itu tidak muncul lagi.

Trampolin dan cincin pasti hebat, tetapi hiburan dan pilihan untuk pengaturan dan pilihan belum selesai, kerana kami tidak mengambil kira pilihan yang paling jelas dan boleh diterima. Ini mengenai kolam renang, kanak-kanak, kembung, sudah tentu. Ia juga boleh dibeli dalam bentuk siap sedia, dan ia juga akan menggembirakan anak-anak anda apabila mereka pada hari yang panas melabur di dalamnya dan tiba di suasana yang baik.

Pilihan yang sangat baik, yang tidak memerlukan banyak masa untuk pemasangan dan pembelian – khemah, atau rumah khemah, seperti yang anda suka, tetapi tahap keselesaan dari ini tidak akan berubah. Ia akan menjadi tambahan yang luar biasa kepada semua yang sudah ada di taman permainan.

Rumah Kanak-Kanak

khemah untuk taman permainan kanak-kanakKita semua cinta zaman kanak-kanak kerana kanak-kanak suka, dan kini, untuk mendapatkan rumah sendiri, membina ia keluar dari bantal dan selimut, ganti anak-anak mereka dari azab itu dan memasang di lokasi, penuh dengan udara segar, khemah di mana mereka akan menawarkan pembaharuan besar akan menghabiskan masa dan berehat.khemah berwarna-warni

Hanya di khemah, atau di tempat lain di tapak terdapat pilihan untuk memasang meja dan bangku kecil. Kanak-kanak juga boleh berehat selepas dia, seperti orang dewasa, bahawa pada masa ini mereka menonton permainan. Meja tidak akan berlebihan di tempat seperti itu, bangku simpanan – terutama selepas permainan yang panjang, saya hanya mahu duduk dan berbincang sesuatu, atau mengambil nafas.rumah pasang siap

Nah, objek terakhir yang boleh dipasang tanpa bantuan – slaid, biasa, plastik, seperti yang biasanya berlaku – bukit, keturunan yang selamat dari mana akan memberi kanak-kanak banyak keseronokan dan ketawa, dan ini adalah perkara utama di taman permainan.

Kelebihan semua perkara ini adalah pergerakan, kerana anda tidak perlu meluangkan masa untuk pemasangan, penetapan dan perkara-perkara kecil yang lain, objek hanya dipasang, dan anak-anak menikmati permainan. Semua elemen ini padat, sesuai dengan saiz laman web, dan kanak-kanak akan menyukainya. Satu-satunya perkara yang perlu diambil kira adalah bagaimana untuk menguruskan semua tarikan dan khemah ini dengan betul. Lagipun, tidak masuk akal jika bukit terletak di atas meja dan anak-anak akan meluncur, menyentuh antara satu sama lain. Dan cara yang lebih logik lagi, adalah perlu untuk berfikir terlebih dahulu yang objek harus dipasang dan mana yang tidak diperlukan sama sekali, sudah tentu, semua ini perlu dibincangkan dengan pemilik tapak – anak-anak itu sendiri.

Bangunan dan pemasangan buatan sendiri

Ada kalanya anda ingin menyempurnakan sesuatu atau membina dari awal dengan tangan anda sendiri. Sebagai contoh, kotak pasir, atau mana-mana objek lain yang diberikan dalam contoh di atas untuk menghasilkan citarasa anda. Untuk kes, penjelasan, nasihat, dan, tentu saja, lukisan diperlukan.

Kotak pasir

kotak pasir buatan sendiri padatDan sekali lagi, yang paling popular dari apa yang boleh diletakkan di taman permainan adalah kotak pasir, ia pasti dicintai oleh semua kanak-kanak. Kegembiraan dan faedah akan banyak, dan pada masa yang sama kekuatan dan bahan untuk pembinaannya akan sangat kecil.

Adalah lebih baik untuk membuat kotak pasir atau log, juga ada pilihan untuk menggunakan tunggul, yang, mungkin, akan terbiasa dengan laman web ini dan berfungsi sebagai hiasan asal yang sangat baik.

Berikut adalah skema contoh untuk memasang kotak pasir:skim persediaan kotak pasir

Pemasangan bermula dengan hakikat bahawa tanah itu terletak di tapak di mana pasir akan ditempatkan, digali selama 30 sentimeter dan isi bahagian bawah dengan kerikil atau kerikil, bahan penyaliran. Kotak pasir juga tidak bernilai untuk merancang saiz besar, cukup 150-200 sentimeter.

Adalah sangat penting untuk membuat kanopi atau hanya penutup untuk kotak pasir, supaya haiwan tidak boleh menembusnya pada waktu malam dan tidak menggunakannya sebagai tandas, selain itu, jika hujan, pasir akan tetap kering.

rumah kanak-kanak buatan sendiriKhemah pembelian yang sama boleh digantikan dengan rumah anak-anak buatan sendiri. Ini adalah pilihan yang sangat baik untuk reka bentuk buatan sendiri, kerana setiap kanak-kanak ingin memiliki wilayah mereka sendiri, dan rumah sederhana seperti itu akan memenuhi keinginan mana-mana kanak-kanak. Sudah tentu, anda perlu membinanya dari kayu. Bingkai itu akan diperbuat daripada kayu, dan ia akan ditutup dengan kain padat.dimensi tapak permainan kanak-kanak untuk laman web ini

Bukit

Sambungan yang paling sesuai untuk rumah akan menjadi slaid buatan sendiri. Hiburan yang hebat yang akan membawa kegembiraan kepada mana-mana kanak-kanak. Tetapi reka bentuk sedemikian adalah salah satu yang paling sukar. Apabila memasang slaid, anda juga perlu mengingati banyak faktor. Perkara utama, tentu saja, adalah ketinggian, yang tidak boleh melebihi ketinggian 3 meter, dan jika kanak-kanak sangat kecil, maka pilihan optimum untuk mereka adalah 1.5 meter. Langkah-langkah di tangga harus sangat luas, dan sebaiknya ditutup dengan sesuatu yang tidak akan membenarkan kanak-kanak melepaskan mereka jika langkah-langkah menjadi basah, misalnya, dalam hujan.

slaid buatan sendiri diperbuat daripada kayuAnda tidak boleh lupa handrails atau handrails, yang perlu diletakkan di tangga, kanak-kanak mampu untuk berpegang dan tidak jatuh, dan di bahagian atas bukit tidak akan menghalang pagar pagar lanjut dan membuat ploschadochku untuk meningkatkan lebih luas.

Perkara yang paling sukar dalam reka bentuk ini adalah untuk memasang jalan, yang, tentu saja, boleh dibuat dari papan lapis, diikat pada lapisan dan dilapisi dengan varnis, tetapi ia masih tidak akan berkesan seperti membeli keturunan plastik dan memasangnya pada tangga yang disediakan.

slaid plastik selesaiAtau anda boleh membuatnya lebih menarik dan membeli jalan skru, yang akan membawa keseronokan lebih daripada keturunan langsung. Tetapi perkara utama namun dengan cekap untuk melaksanakan tangga dan platform di mana kanak-kanak itu akan berdiri dengan yakin.coaster

Arahan video untuk pembuatan slaid kayu

Swing

ayunan sederhanaDi samping slaid, ayunan biasa boleh menjadi hiburan yang sangat baik dan menyeronokkan, yang memberikan kita kegembiraan pada usia apa pun. Tetapi sekarang mereka memerlukan kita di laman web ini, yang kita bina sepenuhnya oleh diri kita sendiri.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk memasang ayunan adalah memilih tempat yang luas, kerana anda perlu mengambil kira sisihan ayunan, dengan kedua belah pihak, seperti yang disebutkan pada awalnya, pada jarak 2 meter di belakang dan di depan ayunan harus luas dan kosong.

swing pegangan bergandaSudah jelas bahawa yang terbaik untuk tujuan ini adalah cawangan kuat di beberapa pokok, atau sekurang-kurangnya berhampiran laman web ini. Ia akan menjadi mudah untuk mengikat tali tali, yang dengan mudah akan menahan anak-anak.

Kami akan mereka bentuk sendiri ayunan. Untuk ini kami memerlukan bahan berikut:

 • papan atau papan untuk duduk;
 • dua cangkuk atau mana-mana karbohidrat;
 • tali yang kuat (tali).

Sekiranya tidak ada pokok, maka anda boleh menggunakan pengikat buatan sendiri. Untuk membina kerangka seperti ini, kami memerlukan:

 1. Dua rak kayu, tebal, panjang 3 meter.
 2. Crosspiece diameter yang sama adalah 1.5 meter panjang.

Pembinaan akan kelihatan seperti ini:

Mungkin, kita menyifatkan hampir semua model objek dan hiburan, yang boleh diletakkan di taman permainan dengan tangan mereka sendiri. Rumah yang dibeli, kayu buatan sendiri, slaid dan kotak pasir, buaian dan cincin bola keranjang. Semua ini boleh dibuat sendiri atau dibeli di kedai khas, dan kelihatannya anda masih dapat menyiarkan dan menambah ke senarai ini.

Dinding sukan

kompleks sukanPenyelesaian yang hebat akan menjadi dinding pendakian untuk kanak-kanak, di mana mereka akan senang untuk memanjat, mencuba, dan mendapatkan kesenangan dari proses itu. Perkara yang paling penting ialah tembok seperti itu membawa kegembiraan kepada kanak-kanak dan faedah yang besar, ia mengembangkannya secara fizikal, meningkatkan penyelarasan dan ketangkasan, tetapi untuk ini, anda perlu memasang tembok seperti itu.

dinding alpinisUntuk bermula, anda perlu menyediakan cangkuk yang akan dipasang pada dinding menggunakan skru atau kuku. Mereka boleh dibuat dari segalanya, tetapi mereka perlu mudah, anda juga boleh membelinya di kedai khusus, tetapi jika kita membina segalanya sendiri, maka anda boleh menggunakan gipsum, yang boleh dicampur untuk kekuatan dengan pasir kuarza. Campuran seperti ini mudah dibentuk, dan kita boleh membuat apa-apa halangan yang kita mahu.

dinding pendaki buatan sendiriMaka perlu menetapkan mereka secara rawak atau lebih kurang dirancang di dinding kami, ia boleh dibuat daripada kayu, tetapi ia akan mengambil banyak masa, dan kaedah ini tidak praktikal, ia adalah lebih mudah untuk menetapkan bersedia terpaut dengan pokok sebenar di taman, di mana kanak-kanak boleh untuk mendaki. Atau melampirkannya ke dinding rumah, tetapi tidak terlalu banyak yang tinggi dan untuk menyampaikan ke tahap yang tertentu, kanak-kanak tidak boleh naik ke atas dan ke bawah.

Ia adalah penting untuk memilih permukaan yang betul di mana mereka mendarat, ia perlu sesuatu yang lembut, supaya sekiranya berlaku kejatuhan atau kerosakan yang tidak diduga, kanak-kanak tidak mencederakan diri sendiri sesuatu, walaupun ketinggian kecil, kanak-kanak tidak perlu takut, tetapi harus yakin dengan tindakan mereka.

Berikut adalah kompleks permainan kanak-kanak untuk negara yang kami dapat. Artikel ini akan berakhir, tetapi sekarang anda tahu bagaimana anda boleh hamil dan membuat taman permainan di dacha dengan tangan anda sendiri. Mempunyai idea mengenai jenis hiburan yang boleh disediakan untuk kanak-kanak, dan yang paling penting, bagaimana untuk melakukannya lebih mudah dan lebih menguntungkan. Kami berharap anak-anak akan berpuas hati dan pasti akan berterima kasih kepada taman permainan yang indah ini.