Mempupuk baja dengan tongUntuk kesuburan tinggi kebun anda, anda perlu membuat pokok buah-buahan dan semak-semak di musim bunga. Penanaman diberi baja. Komponen utama dalam pembangunan pokok adalah nitrogen, fosforus dan kalium. Apabila menggunakan jenis baja ini, ladangnya tepu dengan oksigen dan bahan berguna yang diperlukan untuk mengaktifkan proses vegetatif. Terutama membaja pokok buah-buahan dan semak-semak adalah perlu pada musim bunga, apabila mereka bangun dan memerlukan perlindungan dan bantuan.

Baja untuk pokok buah-buahan dan pokok renek pada musim bunga: jenis mereka

Baja untuk pokok buah-buahan dan pokok renekRamai tukang kebun dan tukang kebun tertanya-tanya: Apa yang boleh menyuburkan pokok pada musim bunga? Untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui baja yang mereka perlukan. Keperluan untuk pokok buah-buahan dan pokok renek dalam elemen-elemen tertentu yang diperlukan untuk pemakanan dan pembangunan berbeza, bergantung kepada proses vegetatif. Pada musim bunga, perladangan memerlukan kalium. Fosforus dan nitrogen diperlukan untuk pembentukan buah-buahan.

Proses penyusuan dilakukan oleh bahan organik atau mineral. Berikut adalah beberapa daripada mereka:

  1. Baja organik adalah humus (kompos, sampah, kotoran, gambut), apabila menggunakannya, tanah diperkaya dengan vitamin.
  2. Mineral – dibahagikan kepada mudah, apabila komposisi mereka termasuk satu komponen, dan kompleks, yang mana pula, mengandungi beberapa. Asas mereka adalah fosforus, kalium dan nitrogen.

Menggali tanah selepas berpakaian atas dengan humus dan gambutOrganik – semulajadi untuk ladang baja. Fungsi utama mereka adalah untuk memperbaiki komposisi tanah. Jangan membahayakan. Makan pokok dengan baja adalah kaedah yang agak popular. Mereka mengandungi microelements yang diperlukan untuk pertumbuhan – tembaga, mangan, kobalt dan lain-lain. Kompos, sebagai salah satu jenis baja, adalah alat universal. Ia boleh: 1. humus dan gambut – sebagai komponen bebas; 2. dan campuran daun, daun, dan sisa organik yang ditapai dengan bumi.

Related  Racun herba untuk kentang: persediaan apa yang digunakan untuk memproses pemberian selepas kemunculan

Baja nitrogen, sebagai sejenis baja mineral, harus digunakan dengan sangat hati-hati. Ini termasuk ammonium nitrat, ammonium sulfate dan carbamide (urea) pekat.

Adalah penting untuk mematuhi dos, perkadaran dan langkah berjaga-jaga keselamatan. Ia perlu membaca dengan teliti arahan untuk digunakan, supaya tidak mencederakan diri sendiri atau tanaman.

Baja dari kalium, mesti digunakan dalam bentuk cair (diencerkan dengan besi, zink). Dadah yang paling biasa digunakan ialah kalium sulfat. Dos yang betul akan memperkaya pokok atau pokok renek dengan unsur-unsur yang perlu, yang akan memberi mereka buah yang baik. Apabila mencampurkan baja kalium dan fosforus, kesan terbaik dicapai.

Permohonan baja di bawah semak belukarFosforik, membantu menyesuaikan perladangan kepada faktor alam sekitar, yang menjadikannya kuat dan tahan terhadap beku. Mereka mesti diperkenalkan ke dalam tanah yang lebih mendalam pada musim bunga, supaya akar menyerap ejen sebanyak mungkin. Ini diperlukan untuk sistem akar, hasilnya – kualiti dan kuantiti buah-buahan yang baik.

Baja terpilih dan digunakan dengan baik untuk pokok buah-buahan dan pokok renek pada musim bunga, bukan sahaja memperkaya mereka dengan komponen dan bahan yang diperlukan untuk pemakanan, tetapi juga meningkatkan sifat-sifat tanah, yang akan menjamin hasil yang baik.

Menanam pokok buah-buahan dan semak-semak di musim bunga

Pergelangan atas pokok muda musim bungaPemupukan musim semi pokok buah-buahan dan pokok renek bermula dengan pengenalan unsur-unsur yang mengandungi nitrogen ke dalam tanah. Untuk menanam tumbuhan dengan vitamin dan mikro, anda boleh menggunakan urea atau ammonium nitrat. Proses pemakanan melalui akar akan berlaku secara berperingkat-peringkat dan secara beransur-ansur. Microelements dan vitamin yang diperkenalkan ke dalam tanah, dengan hujan, akan turun ke akar dan menyerapnya.

Bagi setiap perladangan terdapat sistem pemakanan yang dipanggil, bahan-bahan yang diperlukan. Terima kasih kepada ini, anda boleh belajar bagaimana untuk memberi makan pokok buah-buahan dan pokok renek pada musim bunga.

Related  Foto dan perihalan jenis ceri ceri

Penjagaan musim bunga untuk pokok epal bermula pada bulan April. Apabila daun pertama dapat dilihat, anda boleh memulakan proses persenyawaan menggunakan campuran nitrogen yang mengandungi – humus, urea atau ammonium nitrat. Mereka dibawa masuk ke batang pokok. Bahan-bahan ini mengaktifkan proses vegetatif. Baja diperkenalkan ke dalam tanah semasa menggali atau melonggarkan. Dalam kes ini, pokok akar diberi makan.

Pear juga memerlukan vitamin dan mikroelemen pada musim bunga. Ia disenyawakan dengan ammonium nitrat, urea, dan sampah ayam.

Dadah ayam perlu diperkenalkan dalam kuantiti yang kecil, jika tidak terdapat risiko pembakaran batang dan akar pokok.

Apabila garpu pencampuran dengan air, adalah penting untuk memerhatikan perkadaran 1: 0.5. Setiap tahun pada musim bunga, jumlah baja yang digunakan perlu ditingkatkan, kerana pokok itu sendiri tumbuh dan berkembang.

Memupuk musim bunga di bawah pokok berbuahSebelum bunga ceri mula berkembang, adalah perlu untuk membuat pakaian atasnya. Sejak awal musim bunga masih terdapat beberapa daun di pokok itu, ia adalah dalam tempoh ini bahawa baja harus diperkenalkan dalam bentuk cair. Ini akan memperkayakan pokok, walaupun sebelum berbunga, dengan semua bahan yang diperlukan untuk pemakanan.

Adalah wajar untuk memperkenalkan baja cecair secara berkala, jika sedikit hujan telah jatuh. Juga sesuai untuk bahan baja ayam, nitrogen dan bahan organik dalam campuran.

Kebun tukang kebun dan tukang kebun yang berpengalaman tahu bahawa untuk semak, seperti gooseberries, currants, raspberi, blackberry juga penting dan pakaian atas diperlukan pada musim bunga. Mereka perlu disenyawakan seperti berikut:

  • kalium nitrat;
  • campuran abu dan urea;
  • mesra alam;
  • campuran beberapa jenis baja.

Pengenalan baja di musim bunga di bawah pokok buah-buahan dan pokok renek adalah faktor penting dalam pembentukan buah-buahan dan perkembangan normal mereka. Menggali dan melonggarkan tanah, setiap tahun, membawa kepada cuaca di bumi. Oleh itu, bukan sahaja perladangan, tetapi juga tanah perlu diberi makan. Baja mineral dan organik memakan dan memperkayakan tanah dan pokok dengan bahan-bahan yang diperlukan. Ini adalah perlu bukan sahaja untuk pertumbuhan dan kebolehan tumbuhan, tetapi juga untuk meningkatkan komposisi tanah.

Related  Agrotechnics penanaman ceri pelbagai Ovstuzhenka

Memupuk pokok buah-buahan dan pokok renek bermula pada musim bunga, sebelum proses berbunga. Pada masa ini ladang-ladang semakin lemah dan memerlukan penjagaan awal. Sistem akar memerlukan pengisian semula. Ini dicapai dengan memperkenalkan baja ke dalam tanah. Proses pemupukan pokok dan pokok renek adalah langkah pertama untuk tuaian yang baik.

Kaedah untuk membaja pokok buah-buahan – video