Epal cecair masakSebagai permulaan, perlu diingat bahawa penanaman musim panas pokok buah-buahan adalah langkah terpaksa, yang mungkin hanya dalam keadaan kecemasan dan tidak boleh dipakai sekali lagi. Sekiranya ada soalan, “Bila untuk menanam pokok epal?”, Lebih baik memilih penanaman musim luruh, atau, dalam kes-kes yang teruk, musim bunga.

Dari sudut pandangan teknikal, pemindahan musim panas tidak jauh berbeza dengan dua pilihan lain. Kecuali lebih banyak baja diperlukan untuk survival benih yang lebih baik. Jadi, kira-kira segala-galanya dalam rangka.

Penanaman musim panas pokok epal

Skim penanaman pokok buah-buahanSebelum menanam pokok di dalam tanah, ia mestilah disediakan. Untuk melakukan ini, menggali lubang lapan sentimeter dengan diameter dan lima puluh – kedalaman. Jarak antara lubang terdekat harus sekurang-kurangnya tiga meter. Apabila menanam barisan di antara mereka meninggalkan sekurang-kurangnya lima meter ruang kosong.

Adakah anda berfikir bahawa ini banyak? Tidak semestinya. Ia cukup untuk membayangkan bagaimana pokok epal akan berkembang dalam beberapa tahun. Walaupun anak benih agak kecil, ruang kosong boleh digunakan di bawah katil dengan sayur-sayuran, dan kemudian – di bawah strawberi, yang akan cukup cahaya matahari, membuat jalan melalui mahkota pokok epal.

Menanam anak benih dengan sistem akar terbukaApabila menggali lubang, letakkan bahagian atas (subur) tanah. Grout harus diisi dengan dua pertiga daripada campuran nutrien. Untuk penanaman pokok epal musim panas, komposisi baja ini sesuai: tambah dua separuh kilogram baja fosfat dan kira-kira enam puluh gram kalium baja kepada dua baldi penuh humus.

Meletakkan anak benih di dalam tanah, isi lubang itu ke bahagian atas lubang dengan menggali lubang dengan humus dan mengikat pokok epal pada pasak yang dipukul terlebih dahulu.

Kaedah menanam pokok (termasuk pokok epal) dibahagikan kepada dua jenis. Kaedah menanam pokok dengan sistem akar terbuka jelas ditunjukkan dalam angka itu, kami akan membincangkan jenis penanaman kedua secara terperinci.

Related  Plum untuk Wilayah Moscow – kriteria pemilihan gred terbaik

Menanam pokok epal dengan sistem akar tertutup

Nursery epal berkualiti tinggiSemakin banyak, taska menjual pelbagai tanaman (contohnya, pokok epal) dalam pasu – jadi lebih ekonomis. Tukang kebun juga mendapati kelebihan mereka dalam hal ini – apabila pokok itu dipindahkan ke tempat kediaman yang tetap, sistem akar dilindungi oleh gumpalan bumi. Akibatnya, akar tidak rosak, peratusan tanaman yang ditanam tumbuh dengan ketara, dan kilang itu dibangunkan di lokasi baru lebih cepat daripada ketika ditanam dengan sistem akar terbuka.

Oleh itu, untuk mengekstrak tumbuhan dari bekas itu lebih mudah, dan semasa ia tidak runtuh, disyorkan untuk sedikit airkan anak benih terlebih dahulu. Kemudian, tegas memegangnya dengan satu tangan, yang kedua dengan berhati-hati mengeluarkan periuk, menggenggam lubang di bahagian bawahnya. Kini, tanpa melanggar integriti koma bumi, perlahan-lahan meletakkannya di alur yang disediakan dan mengisi kekosongan yang tersisa dengan humus.

Apabila menanam pokok epal dengan sistem akar tertutup, cuba pastikan tahap tanah di dalam periuk bertepatan dengan tahap tanah di taman anda. Di samping itu, ikut lokasi kolar akar anak benih dan jangan biarkan ia ditanam.

Bagaimana untuk menjaga pokok epal pada musim panas?

Chlorosis tumbuh-tumbuhan bermulaParadoks kerana ia mungkin berbunyi, serangga berbahaya yang seringkali menyerang pokok-pokok yang paling sihat dengan buah-buahan yang berair. Jadi adalah tugas tukang kebun untuk memeriksa dengan teliti tuduhannya pada bila-bila masa sepanjang tahun untuk kehadiran (atau ketiadaan) tanda-tanda penyakit pertama.

Di samping itu, tanpa mengira pelbagai jenis pokok epal, pokok-pokok mungkin memerlukan pembajaan dengan kandungan besi tinggi, yang mengambil bahagian dalam majoriti proses oksidatif di dalam pokok itu. Penyakit ini dipanggil “besi klorosis”.

Tanda-tanda awal kekurangan besi boleh dianggap sebagai serpihan daun yang berubah-ubah. Bergantung kepada tahap masalahnya, ia boleh sama ada impregnasi keputihan kecil, atau kekurangan daun klorofil.

Dalam kes ini, anda boleh dengan mudah memberi makan pokok dengan sulfat tembaga. Ia mesti diletakkan di dalam penyembur dan disembur dengan daun dan ranting.

Sokongan pokok buahSecara berasingan, kita perlu bercakap tentang bagaimana untuk menyirami pokok epal pada musim panas. Kebanyakan tukang kebun menyemai pokok sekerap yang boleh, walaupun selepas hujan lebat. Ini adalah satu kesilapan besar! Daripada kelembapan berlebihan, akar pokok epal membusuk, dan tanaman berhenti untuk menerima nutrien yang mencukupi. Akibatnya – kesilapan berikut: tukang kebun gunung mula menyiram tumbuhan yang lebih malang, dengan itu memperburuk keadaan.

Related  Bagaimana untuk mengatasi cendawan serbuk pada buah anggur

Melonggarkan bulatan dekat-tong dan penyiramanOleh itu, adalah penting untuk menyerlahkan senarai peraturan untuk menyiraminkan pokok epal.

  • Jumlah air untuk pokok yang berbeza umurnya sangat berbeza. Anak benih muda biasanya mempunyai dua atau tiga baldi, dan orang dewasa yang secara aktif berbuahkan pokok epal boleh memakan hingga lima belas baldi setiap kali.
  • Walau apa pun, hitung jumlah air supaya tanah menjadi basah di dalamnya hingga kedalaman kira-kira tujuh puluh hingga lapan sentimeter. Tukang kebun “sekolah lama” sering menggunakan sistem sedemikian – berapa tahun kayu, sebilangan besar baldi perlu digunakan. Walau bagaimanapun, ini adalah hanya anggaran data dan anda perlu memberi tumpuan kepada komposisi tanah di kawasan anda.
  • Pokok yang tumbuh di tanah liat atau tanah berpasir, penyiraman lebih kerap diperlukan. Biasanya cukup kali seminggu. Plot Chernozem – walaupun kurang kerap, sehingga dua kali sebulan. (Sekiranya suhu udara naik melebihi tiga puluh darjah, anda boleh menyiram pokok-pokok sedikit lebih kerap.)
  • Hari ini terdapat banyak hujan, dan esok anda mempunyai air yang dirancang? Keluarkan selama beberapa hari, biarkan tanah kering sedikit.
  • Kesilapan biasa dalam menyiram pokok: “di bawah akar” air hanya benih muda dengan sistem akar kecil. Pokok dewasa perlu disiram, jadi untuk bercakap, sepanjang perimeter mahkota. Ie. air perlu diagihkan ke ruang di mana bayangan itu jatuh dari pokok pada tengah hari (lebih baik mengelakkan mendapatkan banyak air terus di bawah batang).
  • Adalah dinasihatkan untuk memagar kawasan ini dengan bantuan “ambang” tanah. Jadi menyiram pokok epal akan menjadi lebih berkesan – air tidak akan mengalir di mana ia tidak diperlukan.

Ditanam pada musim panas, pokok apel mula berbuahSeperti yang anda lihat, menjaga pokok epal pada musim panas tidak sukar. Perkara utama adalah untuk mencintai haiwan kesayangan anda, maka mereka akan berterima kasih kepada anda dengan tuaian yang banyak.

Related  Kami berkenalan dengan jenis dan jenis blackberry dari foto dengan penerangan

Bagaimana memilih anak benih dengan sistem akar tertutup – video