Maturasi anggur bergantung kepada pembentukan semak dan peraturan garter anggurBeri buah anggur pada skala industri adalah satu perkara. Pilihan lain – sendiri, di kawasan pinggir bandar, atau di halaman rumah anda untuk melakukan apa yang anda suka. Walau bagaimanapun, untuk penanaman dan perkembangan budaya, syarat-syarat tertentu mesti diwujudkan. Ini adalah persoalan asas di mana pokok itu akan ditenun – trellis.

Jenis struktur

Varian pembinaan trellis di bawah pokok anggurHari ini, anda boleh membeli hampir apa-apa reka bentuk. Tetapi untuk mengetahui mengapa dan bagaimana membuat trellis untuk anggur dengan tangan mereka sendiri di dacha, setiap ahli kluster zamrud harus tahu. Pertama kita faham jenis struktur dan bahan, serta teknologi. Kemudian pergi terus ke proses pembuatan.

Jenis pembinaan:

  • pembinaan kolumnar lurus;
  • kanopi dalam bentuk setengah gerbang;
  • pembinaan melengkung.

Pembinaan kolumnar lurus

Trellis satu baris logamPandangan ringkas mengenai trellis. Singkatnya, ini adalah sebilangan kecil tiang, di mana beberapa garis memancing, wayar atau kabel dilepaskan. Ini adalah versi mudah dan primitif mengekalkan anggur dan perkembangannya. Tiang tanah dikebumikan di dalam tanah. Untuk kekuatan, anda boleh menggunakan konkrit mereka. Jarak antara jawatan petani trak memilih yang berbeza, tetapi pakar dan tukang kebun yang berpengalaman mencadangkan 2.5 meter. Baris pertama wayar ditarik ke bawah, dan berikut dengan selang setengah meter atau 40 cm Reka bentuknya terdiri daripada dua jenis:

  1. Single.
  2. Double.

Trellis dua baris kecilUntuk sebarang struktur tunggal atau berganda, sebarang bahan sesuai. Tetapi mengetahui orang memberi nasihat untuk satu reka bentuk untuk menggunakan semua sama (jika boleh) sokongan logam dengan tetulang dengan atau tanpa konkrit, seperti yang ditunjukkan dalam foto.

Skim trellis satu barisDiameter paip untuk sokongan, seperti menunjukkan amalan, boleh menjadi 32 – 57 mm. Ini adalah pilihan terbaik. Adalah dinasihatkan untuk memasang paip persegi. Mereka akan lebih murah. Untuk pengancing, kimpalan atau sudut dengan skru mengetuk diri digunakan. Sekarang tentang ketinggian, yang penting. Untuk reka bentuk yang berkenaan, ketinggiannya akan optimum hingga 2.2 meter dari tanah.

Related  Bagaimana untuk menanam benih kubis sendiri?

Sarung tunggal berturut-turutTerdapat pendapat bahawa semakin tinggi trellises, semakin besar jumlahnya. Ini adalah salah faham. Di samping itu, penjagaan pada ketinggian adalah sukar. Jangan lakukan tanpa tangga.

Kedalaman optimum untuk menyokong

Sokongan menegak untuk anggur dipasang di tanah selama 500 – 600 mm. Ini adalah kejadian minimum. Lubang disediakan dengan dimensi 60/600 mm, kedalaman 800 mm. Pengudaraan dilakukan oleh alat tradisional – sekop atau gerudi. Ia harus menjadi pendalaman bentuk trapezium.

Jangan lupa tuangkan pasir dan lapisan nipis dari batu hancur ke dalam rongga yang disediakan sebelum memasang sokongan!

Pendekatan sedemikian boleh menjimatkan banyak wang pada masa depan. Ia tidak akan menggembirakan reka bentuk semula dalam tempoh lima tahun. Lagipun, anggur boleh tumbuh di satu tempat selama 50 tahun, ingat ini!

Pembinaan dua kali

Double trellis dalam bidang anggurBagi mereka yang mempunyai kawasan plot yang membolehkan anda mengembangkan anggur dalam jumlah besar, kami mengesyorkan menggunakan pilihan dua lorong trellis. Ini secara menegak digali ke tanah pada jarak yang pendek, sokongan yang sama atau pembinaan dua tiang dalam bentuk huruf V. Berkat trellises dua lorong, ia menjadi mungkin untuk lebih bebas menampung anggur, yang sangat meningkatkan hasil. Tapestry, untuk anggur, gambar yang anda lihat – ini adalah pembinaan berganda.
Reka bentuk ciri.  Lebih banyak ruang diperlukan. Tidak mustahil untuk menanam tanaman lain di lorong. Prinsip kerja sama dengan yang sebelumnya. Oleh itu, tidak ada gunanya memikirkan isu-isu kedalaman dan ketinggian secara terperinci. Satu-satunya perkara yang perlu anda perhatikan ialah jarak antara baris. Ia memberi kesan langsung kepada pembentukan anggur!

Kanopi dalam bentuk setengah lengkungan

Pembinaan separa gerbangVarian sokongan ini melibatkan penanaman beberapa jenis jadual pelbagai kematangan dan berfungsi sebagai tenda kecil, tempat perlindungan dari matahari. Digunakan untuk menanam satu baris anggur di halaman untuk mengatur kawasan rekreasi berhampiran rumah. Tingkap rumah pada masa yang sama ditutup dari sinaran matahari yang terik, tetapi pandangannya tetap bebas. Di bahagian atas adalah pemasangan pemasangan pelindung plastik untuk perlindungan terhadap hujan.

Related  Berkesan, tetapi pada masa yang sama, blueberry yang bertahan: penerangan 8 jenis yang popular

Varian melengkung

Gerbang hiasan di halamanDi halaman yang luas dan luas, pemasangan kanopi melengkung adalah lebih baik. Ini adalah penanaman dua baris anggur atau varian gabungan buah-buahan dengan hiasan anggur. Pemilik farmstead berpeluang untuk menyediakan keluarga dengan buah berry yang lazat dan mencipta syurga yang luar biasa.

Anggur di GerbangTetapi ada satu kelemahan. Seperti dalam varian separa gerbang, jadi apabila menggunakan struktur gerbang, ketinggian disyorkan dari tanah haruslah 3.2 meter. Ini menjadikannya sukar untuk menjaga bahagian atas. Ia perlu menggunakan tangga. Tetapi di tempat teduh anda boleh meletakkan meja untuk berehat atau menyembunyikan kereta dari sinar ultraviolet matahari. Juga, versi melengkung, membawa fungsi hiasan, rapat dengan reka bentuk landskap. Pembinaan bersenjata sememangnya kanopi untuk anggur, memanjat mawar, clematis dan lain-lain lianas

Sokongan untuk anggur adalah gazeboAgar pokok anggur berkembang dengan baik dan menghasilkan, perlu belajar bagaimana mengikatnya dengan betul.

Bagaimana dengan betul untuk mengikat anggur ke daun telur?

Lokasi anggur yang rendah di atas tepungGarter yang kompeten untuk trellis adalah laluan pembangunan yang sama untuk semua buah pinggang. Dari operasi ini bergantung perkembangan selanjutnya dari anggur, dan, akibatnya, tuaian. Bagaimana untuk mengikat anggur dengan betul? Anggur tahun lalu, yang berbuah, terikat pada baris pertama. Garter mereka dibenarkan pada baris kedua (sebahagiannya).

Mungkin penempatan anggur itu dalam dua cara:

  1. Dalam mendatar.
  2. Dalam kedudukan yang cenderung.

Dengan garter menegak, pokok anggur dengan buah pinggang tidak disyorkan untuk mengikat. Oleh kerana terdapat pertumbuhan yang intensif hanya mata atas, yang tidak dapat dielakkan akan membawa kepada kelembapan dalam perkembangan ocelli yang lebih rendah, atau bahkan mereka tidak boleh bangun sama sekali. Secara semulajadi, hasil dalam kes ini jatuh.

Apabila mengikat anggur di kedudukan yang cenderung, sudut harus 45.

Vine harus terikat dengan tegas, tetapi tanpa klipingUntuk menetapkan pokok anggur, perlu padat, tetapi tidak merosakkannya. Untuk ini, pengapit khas digunakan, tetapi ramai penduduk musim panas secara tradisinya menggunakan wayar atau kepingan kecil perkara, seperti yang ditunjukkan dalam gambar.

Related  Kenapa ceri kering selepas berbunga dan bagaimana untuk menyelamatkan pokok

Garter dibuat dengan betulPenduduk viticulture mengetatkan. Setiap tahun, maklumat baru muncul, gred canggih ditawarkan, yang anda ingin tanam di laman web anda. Tetapi, pangkalan itu tetap tidak berubah – ia adalah permaidani, sebagai cara awal pembangunan pokok anggur! Ia bukan sahaja menjadi kukuh dan boleh dipercayai, tetapi juga kelihatan cantik dan kemas.

Video tentang trellis dua kapal untuk anggur