Raspberry adalah salah satu tanaman yang paling popular di negara kita. Tidak mengganggu ke tanah, penjagaan sederhana dan permintaan yang tinggi menarik perhatian para usahawan untuk penanamannya. Berkembang raspberi sebagai perniagaan adalah berfaedah bukan sahaja dari segi pelaksanaan beri, tetapi juga dari segi pendapatan tambahan dari penjualan bibit raspberry.

Bagaimana untuk memulakan perniagaan yang lembap – memilih tapak dan pelbagai

Malinnik adalah tumbuhan yang suka kelembapan dan matahari, dan ini mesti diambil kira apabila memilih tapak penanaman. Jenis tanah tidak begitu penting, kerana raspberry tumbuh walaupun di dalam hutan. Tetapi pilihan terbaik bagi para pakar adalah untuk mempertimbangkan tanah dengan pasir, ditambah dengan mulsa dengan tahap pH tidak lebih daripada 5.8-6.2. Saiz plot bergantung pada saiz perniagaan yang dirancang pada raspberi.

Langkah kedua adalah memilih pelbagai daripada dua jenis: dua tahun dan remontan. Yang pertama mula berbuah hanya pada tahun kedua, yang kedua – sudah pada yang pertama, dan tanaman masak 2 kali – pada musim panas dan awal musim gugur.

Apabila mengira modal benih, ia harus diambil kira bahawa benih raspberry pembaikan lebih mahal daripada yang berusia dua tahun.

Plus dua tahun raspberi – buah manis dan harum, tetapi sering membeku pada musim sejuk.

Variasi pembaikan lebih tahan terhadap suhu dan perosak yang rendah. Kelemahan jenis pembaikan termasuk kualiti rasa yang lebih rendah dan hakikat bahawa dalam keadaan cuaca yang buruk musim menuai musim luruh tidak mempunyai masa untuk masak.

Varieti musim panas yang paling menjanjikan untuk perniagaan pada raspberi adalah:

 • Lashka;
 • Octavia;
 • Zyugana.

Pelbagai jenis raspberry LashkaLashka – Variasi awal dari Poland. Beri lazat, padat, silinder sehingga 4 cm panjang dan berat 5-10 g, pengangkutan dengan baik. Tumbuhan tahan fros (sehingga 30oC) dan menghasilkan tinggi (sehingga 20 tan sehektar).

Related  Semak semula varieti terbaik lobak dengan gambar

Kelemahan: pada suhu yang sangat rendah, buah pinggang rosak dan perlindungan terhadap penyakit diperlukan semasa musim menuai.

pelbagai jenis raspberi OctaviaOctavia dianggap pelbagai yang paling menjanjikan dengan buah-buahan berwarna merah merah (berat 6-8 g). Beri adalah padat, sehingga mereka disimpan di dalam semak walaupun selepas hujan yang berpanjangan. Produktiviti adalah tinggi (sehingga 24 tan sehektar). Tumbuhan tahan terhadap penyakit, tetapi sukar untuk membiak.

Pelbagai jenis untuk perniagaan - ZyuganaZyugana – pelbagai yang dibawa dari Switzerland. Beri mempunyai rasa yang sangat baik (manis dan masam), pengangkutan dengan baik, disimpan sehingga 7 hari pada suhu -5 – +3oC. Berat buah berukuran 4-12 g, pucuk hampir tidak memerlukan permaidani, mereka bertolak ansur dengan kekurangan kelembapan dengan baik, mereka menghasilkan buah dengan baik pada tahun pertama dengan penjagaan yang baik. Satu-satunya kelemahan – pancang tajam.

Untuk perniagaan, 3 kelas pembaikan juga sesuai:

 • Rak – masak pada musim luruh, beri seberat 4-8 g dengan aroma dan rasa yang baik, menghasilkan sehingga 10 tan sehektar, menghasilkan semula dengan akar, tidak ada trellis yang diperlukan;
 • Joan Ji – besar (sehingga 6 g), pepejal, beri merah tua, menghasilkan 16-19 tan sehektar;
 • Himbo Top berry mencapai berat 10 g, warna gelap, lazat, tegas, tumbuhan memerlukan garter, tahan terhadap penyakit, anak benih sudah mantap.

Pelan perniagaan untuk raspberi yang semakin meningkat

Pelan perniagaan harus terdiri daripada bahagian berikut:

 • objektif utama perusahaan;
 • organisasi proses pengeluaran;
 • syarat pada masa memulakan perniagaan (kawasan dan ciri-ciri lain tapak, keperluan pekerja);
 • analisis permintaan dan pesaing;
 • penunjuk kewangan;
 • analisis prospek pasaran;
 • pelan promosi jualan;
 • pengiklanan.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada seksyen “Petunjuk kewangan” dan seksyen “Pertubuhan proses pengeluaran”.

“Petunjuk kewangan”:

 • jumlah pelaburan permulaan;
 • perbelanjaan semasa;
 • harga;
 • pendapatan yang dirancang dari penjualan raspberi;
 • keuntungan perniagaan raspberi;
 • tempoh bayaran balik pelaburan permulaan.

Related  Berkenalan dengan pelbagai ceri yang menakjubkan di Kilang Coklat

Jumlah pelaburan permulaan bergantung pada skala yang dirancang dan pelbagai raspberi yang dipilih – semakin besar plot dan semakin mahal bibit, semakin besar investasi.

Perbelanjaan semasa bergantung pada tahap gaji pekerja, keperluan untuk pelbagai pilihan dalam pemakanan dan perlindungan terhadap penyakit. Harga perlu merangsang permintaan, jadi ia hanya ditubuhkan setelah analisis menyeluruh mengenai permintaan yang ada dan harga pesaing.

Pendapatan dari perniagaan dalam raspberi bergantung bukan hanya pada permintaan dan harga purata, tetapi juga mengenai kualiti aktiviti pemasaran, keadaan cuaca di musim tertentu, dan pasaran. Lagipun, raspberry boleh dijual bukan sahaja kepada individu perseorangan, tetapi juga kepada perusahaan perindustrian (untuk diproses) dan kepada kedai-kedai yang melakukan pembelian pukal.

Jawapannya kepada soalan: berapa banyak yang boleh anda peroleh pada raspberi juga bergantung kepada sama ada hanya beri sahaja yang akan dijual. Lagipun, untuk meningkatkan pendapatan, anda juga boleh menanam benih untuk dijual.

Dari statistik kita dapat menyimpulkan bahawa untuk jenis musim panas, raspberry berkembang sebagai keuntungan perniagaan mencapai 35-36%, dan pelaburan awal dibayar dalam 4 tahun. Bagi membaiki varieti, apabila mereka menanam keuntungan sehingga 65%, pelaburan permulaan akan dibayar selama 3.3 tahun. Petunjuk kebolehgunaan meningkat jika pucuk dan keratan dijual.

Perniagaan dalam raspberi – organisasi proses pengeluaran

Sebelum menanam benih yang dibeli, anda perlu berhati-hati memeriksa akar mereka. Mereka tidak perlu menebal, sama dengan kacang, yang menunjukkan penyakit yang agak serius – kanser akar bakteria. “Peas” di hujung akar boleh dipotong, potong insisi dengan larutan sulfat tembaga.

Mereka menanam raspberry pada awal musim bunga atau sebelum frosts musim luruh pertama. Jarak antara barisan adalah 1.5 m, di antara benih – 50 cm, kedalaman penanaman – 10 cm. Selepas penanaman, tanah mesti disiram dan ditutup dengan lapisan mulsa, dan memotong pucuk ke aras tanah. Sekiranya trellises diperlukan untuk varieti terpilih, maka batang dengan panjang 1.5-1.8 m digerakkan ke dalam tanah setiap 5 m dan dawai diketatkan, di mana tahun depan tumbuhan akan terikat.

Related  Jenis lada manis yang terbaik untuk tanah terbuka

garter raspberi pada trellis

Tahun depan, raspberry kelihatan seperti ini:

Tuai raspberi yang baik

Tugas utama dalam tempoh ini adalah menipis dan menyingkirkan penanaman dari rumpai.

Jika pengeluaran cukup besar, maka tidak dianjurkan untuk membatasi satu varieti raspberry. Adalah lebih baik untuk membeli beberapa dan menanamnya dalam bahagian berasingan untuk menentukan mana yang paling sesuai dengan keadaan tertentu.

Jika anda bercadang untuk menjual benih, mereka boleh ditanam dari akar atau keratan. Pada kaedah yang pertama, parit sehingga 50 cm dalamnya digali, akar diletakkan, disiram dan ditanam.

Dalam kaedah kedua, potongan sehingga 12 cm panjang diperlukan. Mereka dipotong pada musim luruh, ditutup dengan lapisan gambut 5-7 cm tebal dan diletakkan di dalam bilik bawah tanah atau tidak dipanaskan. Pada musim bunga, potongan boleh ditanam di tempat tidur atau dalam bekas kecil.

Mempekerjakan pekerja untuk perniagaan lembayungPada skala besar semasa tempoh penuaian, pekerja yang disewa akan diperlukan: selepas semua, raspberry dibersihkan hanya dengan tangan.

Orang Rusia seperti raspberi, tetapi tidak semua mempunyai peluang untuk membesarkannya, terutama di bandar-bandar besar. Di pasar raya, tentu saja, anda boleh membeli buah beri beku atau diproses, tetapi tidak semua rasa. Oleh itu, raspberi yang semakin meningkat sebagai perniagaan agak menjanjikan, terutama jika digabungkan dalam penanaman tanaman lain.

Video tentang kerajaan ladang raspberry