basil di tingkapBasil mempunyai aroma yang menakjubkan, ia digunakan sebagai perasa. Bubur yang tumbuh dari benih di apartmen bandar akan memberikan keluarga dengan kehijauan yang berguna sepanjang tahun. Nilai daun adalah kandungan minyak dan vitamin penting PP, B1, B2, C.

Ini adalah tumbuhan tahunan dengan batang berdaun yang lurus, padat berselerak dengan daun dan akar yang terletak di pangkal. Daun pelbagai jenis basil berbeza dalam warna (cahaya hijau ke ungu), beralur, diukir, rata dalam struktur. Pembungaan berlaku pada akhir bulan Julai – awal bulan Ogos, apabila daun mengumpul jumlah minyak penting yang mencukupi, yang mempunyai aroma yang menyenangkan.basil

Pelbagai jenis kemangi

Terdapat pelbagai jenis benih kemangi, yang dimaksudkan untuk berkembang di dalam periuk dan bekas di jendela:

  • Bentuk sudu, cengkih seperti bau, mengingatkan campuran cengkih dengan ular, dibezakan oleh daun cahaya.basil seperti sudu
  • Yerevan mempunyai aroma yang menyenangkan, mengingatkan teh dengan lada manis.
  • Baku berbau busuk dan pudina, daunnya ungu dengan warna coklat kecoklatan.
  • Violet dicirikan oleh daun berwarna ungu yang besar, mempunyai rasa yang sangat halus.kemangi ungu
  • Lemon merujuk kepada jenis yang jarang berlaku, tumbuh dalam bentuk semak kecil dengan daun hijau pucat, mempunyai rasa lemon yang ketara.lemon basil
  • Kurcaci tumbuh tidak lebih daripada 20 cm, adalah belukar dengan daun hijau atau ungu kecil yang dikumpulkan dalam bola.kerdil kerdil

Basil dipilih bergantung pada pilihan rasa. Tarikh kematangan paling awal untuk jenis “Gvozdichny”, “Lemon”, “Kerdil”.

Untuk membesar selasih dari benih di tingkap di sebuah apartmen atau rumah mereka memperoleh spesies yang rendah.

Bila hendak menanam benih basil

periuk untuk kemangi yang semakin meningkatUntuk mendapatkan tuaian yang baik, anda perlu tahu bila untuk menanam benih untuk membesar selasih di apartmen. Tumbuhan ini menyukai haba dan cahaya matahari, dengan kekurangan daun mereka akan tipis dan lemah.

Masa terbaik untuk menanam benih dalam pasu adalah akhir bulan Februari, permulaan bulan Mac. Kilang itu akan mempunyai masa untuk membentuk dan tempoh pertumbuhan aktif akan pada hari cahaya yang panjang. Jika pendaratan dijalankan pada masa yang lain, dia tidak akan mempunyai cukup cahaya matahari.

Dengan tumbuh-tumbuhan kemilau sepanjang tahun di ambang tingkap, anda perlu memasang lampu pendarfluor dan menghidupkannya selama 4-5 jam di waktu petang, dan pada hari hujan cahaya harus membakar 10-12 jam.

Penanaman selasih dari biji benih

Pertimbangkan bagaimana untuk membesar kemangi di tingkap rumah. Apabila ditentukan dengan pelbagai tumbuh-tumbuhan, menyediakan bekas dan tanah untuk pemusnahannya.

Untuk menanam benih, periuk kecil atau cawan plastik sesuai. Di bahagian bawah meletakkan lapisan saliran dari tanah liat yang diperluas. Tanah itu memerlukan subur dengan baja organik. Anda boleh membelinya atau mempersiapkan diri.

Urutan tindakan apabila menanam benih basil:

  1. Benih berdiri selama 2 minggu di tempat yang hangat.
  2. Sebelum menanam, rendam selama sehari dalam air suam, kemudian 2 jam dalam larutan mangan yang lemah.
  3. Keringkan tanah dan tumbuhkan beberapa biji dalam satu bekas hingga kedalaman 10 mm. Pucuk yang berlebihan dan lemah dibuang selepas kemunculan.
  4. Sekiranya penanaman dijalankan dalam bekas besar, jarak antara benih perlu lebih dari 5 cm. Anak benih dilindungi dengan filem polietilena, yang memberi kesan kepada rumah hijau. Untuk tanah tidak berkulat, angkatnya setiap hari selama 10 minit.

Jika rejim suhu dikekalkan dalam 22-28 darjah, pucuk pertama akan muncul selepas 1-2 minggu. Selepas itu, keluarkan filem itu dan letakkan bekas itu di tempat yang cerah dan hangat, dilindungi daripada draf. Apabila daun 3-4 muncul di batang, ia mesti dipindahkan supaya satu liter tanah mempunyai satu liter tanah.

Penjagaan selasih di apartmen

wangi di apartmenPerlu air penyiraman dan penyemburan daun. Untuk menyerap tanah dengan oksigen dalam periuk dengan tumbuh-tumbuhan yang terbentuk, perlahan-lahan dilonggarkan sekali setiap 10-14 hari.

Makan dengan mineral atau baja organik setiap 30 hari dari saat cawangan batang tumbuh cabang.
Apabila semak berkembang menjadi saiz yang mencukupi, mereka mula memecahkan daun-daun terakhir, ini menggalakkan pertumbuhan yang lebih baik dan menangguhkan masa berbunga.

Digunakan untuk memasak daun segar, kering dan beku.

Anda tidak boleh membenarkan berbunga. Apabila warna muncul, daun menjadi pahit dan tidak sesuai untuk digunakan.

Penanaman selasih dari benih di sebuah tingkap di apartmen atau rumah negara tidak menyampaikan kepada para pemilik kerumitan yang besar. Jika anda mematuhi peraturan yang diterangkan dalam artikel ini, pusingan tahun tumbuhan akan menggembirakan pemiliknya.

Bumbung tumbuh di tingkap – video