Taman PerancisBaru-baru ini, taman Perancis, yang dibuat oleh tangan sendiri, mula mendapat populariti yang istimewa. Taman semacam itu akan membawa semangat asli ke laman web anda.

Bagaimanakah taman Perancis berbeza dari biasa?

Taman Perancis didasarkan pada tradisi kebun-kebun masa Louis XIV. Ia melambangkan keharmonian, keindahan, kesucian dan ketenteraman.

Ciri utama taman Perancis adalah kehadiran unsur simetri dan angka geometri. Secara tradisi, ia adalah segi empat tepat, yang dibahagikan kepada empat kotak yang sama. Arca dan sundari diletakkan di tengah-tengah persegi panjang.

taman hiasan Perancis menonjol: di katil yang direka indah berkembang bukan sahaja sayur-sayuran, tetapi juga bunga, pokok renek dan pokok-pokok buah-buahan. Di antara katil bunga dihiasi dengan indah jubin.

Merancang taman Perancis

katil di PerancisSebelum memulakan penyediaan katil, adalah perlu untuk menentukan apa bentuknya. Mereka boleh mempunyai bentuk segi empat tradisional atau mempunyai rupa bulatan, persegi, lingkaran atau papan catur.

Tumbuh-tumbuhan di taman Perancis boleh:

  • berada pada tahap yang sama dengan keseluruhan tapak;
  • untuk meningkat 20-30 sentimeter dari tanah. Dalam kes ini, dinding mereka diperbuat daripada batu, bata atau bahan lain. Untuk membuat katil ini perlu membuat usaha tambahan, tetapi buruh dibelanjakan mewajarkan diri mereka: katil akan memperoleh penglihatan asal dan cantik, memudahkan penjagaan untuk mereka.

Langkah seterusnya ialah pengenalpastian tumbuhan yang ditanam di atas katil. Tanah kosong tidak boleh didapati di taman Perancis: sayur-sayuran secara organik menggantikan satu sama lain, dan tempat-tempat bebas dipenuhi dengan tanaman hiasan. Apabila mengatur katil, adalah perlu untuk meletakkan tanaman itu sedemikian rupa sehingga mereka tidak mengganggu satu sama lain. Dalam kes ini, perlu mengambil kira sifat tumbuhan yang mencintai cahaya, ketinggian mereka, tempoh berbunga dan berbuah.

Related  Ciri-ciri penanaman tomato

Ciri wajib taman Perancis adalah aksen menegak:

  • sementara – dinding, dihiasi dengan jagung, tomato, kekacang, tahunan hiasan kerinting;
  • kekal dibuat dengan bantuan pokok renek berry atau hiasan, perennials, pokok epal kecil.

Kami membuat taman Perancis dengan tangan kami sendiri

Katil pusinganPertama, lukiskan angka geometri di plot, bentuk yang akan menjadi bunga anda. Dari pusat angka, lukiskan sinaran – anda mempunyai katil segi tiga. Pisahkan sektor dengan laluan hiasan atau rumput. Ke bumi tidak runtuh, di sekeliling setiap taman, dengan indah meletakkan batu, batu bata atau papan kayu, memasang pagar hiasan hiasan. Anda boleh menanam di sekitar katil kubis hiasan, salad merah atau marigold. Mereka akan menghiasi katil bunga, dan marigolds juga akan melindungi penduduk taman dari perosak.

Apabila katil sudah siap, anda boleh mula menanam tumbuhan. Untuk memberi bunga bunga pelbagai warna, adalah disyorkan untuk menanam salad daun yang berbeza, kubis hiasan, kemangi wangi, nasturtium, marigold, marigold, mata singa, aster dan tumbuh-tumbuhan cerah yang lain. Sekitar taman anda boleh menanam pokok buah-buahan dan semak-semak. Mereka akan menghiasi tapak dan melindungi tumbuh-tumbuhan daripada angin sejuk.

Peringkat penyediaan

Mari singkirkan. Untuk mengatur taman Perancis adalah perlu:

  1. Tukar bentuk katil.
  2. Pilih katil secara visual.
  3. Di sekeliling taman dengan pagar atau hiasan hiasan.
  4. Tanam tumbuhan.

Dengan bantuan taman Perancis, anda akan menjadikan laman web anda sebagai kawasan rekreasi. Jika mahu, katil boleh diletakkan berhampiran pergola dengan clematis atau mawar memanjat, kecil bakul tumbuhan, arca, lampu.

Taman Perancis yang dicipta oleh tangan sendiri, akan menyebabkan iri hati dan kekaguman terhadap semua jiran dan menarik pandangan orang yang lewat. Dan anda akan membiarkan anda berehat pada musim panas selepas hari sibuk dan menikmati hasil kerja anda.

Video: bagaimana untuk membuat taman Perancis