gunting jambul juniper di negara iniJuniper dari Strict Chinese dibiakkan pada tahun 1945 oleh penternak dari Belanda. Pokok ini tergolong dalam genus juniper keluarga cypress. Digunakan untuk taman-taman landskap, taman-taman, kawasan pinggir bandar. Mempunyai penampilan yang menarik, kepelbagaian itu sangat popular bukan sahaja di wilayah asalnya, tetapi juga di negara lain, termasuk Rusia.

Ciri-ciri

juniper of Chinese StrictKeterangan mengenai juniper Strikt memungkinkan untuk mempelajari varieti sebelum pergi ke tapak semaian untuk anak benih.

Kilang itu dianggap pokok dwarfish, pertumbuhannya mencapai 2.5 meter. Diameter juniper ialah 1.5 meter. Jangka hayat pokok ini kira-kira 100 tahun. Dihargai oleh tukang kebun Rusia untuk stamina dan penentangan mereka terhadap fros.

Cawangan lurus dan nipis adalah padat dan sama rata di bahagian tepi. Tumbuh pada sudut akut. Mahkota pokok itu rata dan padat, bentuk kerucut. Jarum tajam dan tidak kaku, warna hitam lembut. Buah-buahan seperti juniper dengan kon pain dengan lapisan lilin biru gelap, yang memberikan pokok pemandangan yang indah.

Pendaratan

benih juniper sedia untuk pemindahanApabila menanam jintan juniper Cina harus mengikuti saranan dan peraturan berikut:

 1. Apabila membeli tumbuhan, anda perlu memberi perhatian kepada fakta bahawa pokok muda itu ditanam dalam kotak dengan sistem akar tertutup. Di udara terbuka, akar kering dan mati.
 2. Penanaman mesti dijalankan di sebelah cerah. Ia dibenarkan tumbuh di bawah naungan.
 3. Menanam tumbuhan muda yang terbaik dilakukan pada bulan April, Mei atau pada bulan musim luruh pertama.
 4. Untuk penanaman tanaman sedemikian, adalah perlu untuk memohon tanah berkhasiat dan lembab dengan reaksi neutral atau sedikit asid. Menyediakan tanah dari tanah rumput, gambut dan pasir dalam nisbah 1: 2: 1.
 5. Saiz lubang penanaman harus dua kali atau tiga kali lebih banyak daripada benih yang bersahaja. Lubang untuk juniper dewasa Ketat Cina digali ke kedalaman 60-70 cm Di bawahnya adalah perlu untuk menyediakan saliran yang terdiri daripada pasir atau batu bata patah, ketebalan 20 cm.
 6. Apabila menanam tumbuhan, ia tidak perlu tanah leher akar juniper ke dalam tanah. Ia harus menonjol 6-10 cm dari tepi lubang yang ditali. Selepas itu tanah akan dipenuhi, ia akan naik ke tempat yang diperlukan.
 7. Jarak antara junipers muda perlu kira-kira satu meter, untuk memastikan pembangunan bebas sistem akar konifer.
 8. Tidak lama selepas penanaman, membuat mulsa, iaitu, menutup tanah dengan bahan “pernafasan” (kayu cemara, daun dedaunan, kerepek kayu, cip, kerucut, kertas, gambut atau kain mudah). Ketinggian lapisan harus 10-12 cm.

Pucuk muda Juniper juniper mungkin terdedah kepada selaran matahari. Oleh itu, pada kali pertama pada musim panas ia mesti dilindungi dari sinaran agresif matahari.

Penyiraman dan penjagaan

penjagaan juniperBahawa tumbuhan itu telah menjadi sihat dan cantik, ia perlu untuk mengurusnya dengan betul. Untuk melakukan ini, ikut petua:

 1. Memberi penyiraman banyak pokok konifer. Ia akan cukup untuk air sekali sebulan. Dalam cuaca panas yang panas, taburkan air juniper mahkota sekali seminggu. Adalah lebih baik untuk melakukan prosedur sedemikian pada waktu pagi atau petang.
 2. Selepas menyiram, anda perlu melonggarkan dan merebus tanah berhampiran pokok konifer.
 3. Dalam persenyawaan yang kerap, Strikta juniper tidak memerlukan sebarang keperluan. Ia cukup untuk menyuburkan tumbuhan dewasa sekali pada musim bunga, sambil menambah 200-300 gram ke tanah. nitroammophoski.

Related  Bagaimana untuk memilih pemotong rumput untuk kediaman musim panas?

Pada musim sejuk, pokok konifer dewasa tidak memerlukan penjagaan khas. Jagalah pokok-pokok muda yang tumbuh di tanah terbuka. Bahawa juniper tidak mati dalam frosts yang teruk untuk melaksanakan beberapa prosedur:

 • mengikat cawangan dan tekan mereka ke atas batang supaya mereka tidak memecah di bawah berat salji;
 • tutup alas kaki dengan pokok, agrospan atau kertas kraf, selamat dengan stapler;
 • untuk melindungi bulatan berhampiran dengan pain atau sprit lapnik.

Jika pokok itu tumbuh di dalam bekas, maka ia harus dilindungi atau dipindahkan ke bilik yang hangat.

Jika perosak didapati di kilang atau penyakitnya, langkah-langkah perlu diambil. Dari aphids, tungau labah-labah dan kudung juniper akan membantu rawatan dengan racun serangga.

Menyemburkan bukan sahaja juniper yang terjejas, tetapi juga terdapat pokok renek dan pokok.

Varieti seperti itu boleh tertakluk kepada penyakit kulat berikut:

 1. Pengeringan cawangan. Dengan penyakit sedemikian, kulit kering, cawangan, berubah warna kuning dan jarum jatuh. Cawangan yang terpengaruh perlu dipotong, dan tempat-tempat yang terbentuk selepas pemotongan itu perlu dirawat dengan larutan tembaga sulfat (1%) dan tutup dengan tampalan “Runnet”.
 2. Karat. Semasa penyakit sedemikian di batang dan cawangan, buah pinggang coklat dibentuk dengan mekar emas dan oren. Selepas itu, kawasan yang terjejas menjadi lebat, konifer menjadi coklat dan mula runtuh. Dalam usaha melawan kemalangan seperti itu, ubat “Arzerida” akan membantu.

Pada pengesanan pertama penyakit atau perosak, anda mesti segera mula menghilangkannya.

Penanaman dan penjagaan juniper jalur mesti dilakukan tepat pada masanya. Penampilan tumbuhan yang sihat bergantung pada ini.

Foto juniper dalam reka bentuk landskap

gurat juniper di plot negaraIni jenis juniper sering digunakan dalam reka bentuk landskap. juniper lurus di tamanMereka dihiasi dengan kawasan taman, taman, kawasan pinggir bandar dan banyak lagi. juniperstreet dalam reka bentuk landskapSempurna harmoni dengan derehn, pain gunung, barberry. Satu gambar Juniper Strict dalam reka bentuk landskap dibentangkan di bawah.penanaman kumpulan juniper stricta

Related  Tumbuh-tumbuhan yang terbaik adalah untuk memilih untuk lindung nilai di laman web ini

Kilang itu kelihatan hebat dalam versi kumpulan dan bersendirian.penanaman tunggal juniper stricta Pokok konifer pada asalnya digabungkan dengan bangunan batu dan kayu, takungan.juniperstreet di rumput Dalam keadaan bandar, anda dapat melihat pokok-pokok konifer dihiasi dalam bekas. permata juniper berhampiran rumah

Menarik tentang Strikt juniper – video