Tomato dalam keluarga kami adalah sayuran yang paling kegemaran, jadi saya sentiasa menanam banyak. Walau bagaimanapun, tahun lepas, tanaman yang besar tidak boleh dikeluarkan. Saya pernah mendengar bahawa magnesium sulfat menimbulkan hasil tanaman dengan baik. Beritahu saya, bagaimana dengan betul memohon magnesium sulfat untuk membenamkan tomato?

magnesium sulfatMagnesium sulfat adalah baja kompleks yang digunakan dalam penanaman semua spesies tumbuhan. Terutamanya ubat telah membuktikan dirinya sebagai baja untuk tanaman taman, khususnya tomato. Komposisi baja termasuk magnesium dan sulfur, yang diperlukan untuk pertumbuhan dan hasil tanaman yang baik.

Tanda-tanda kekurangan magnesium dalam tomato adalah bintik-bintik cahaya pada plat daun, sementara daun-daunnya dipintal ke atas. Dengan kekurangan sulfur, urat-urat pada daun menyala dan batang menjadi lebih lemah.

Ciri-ciri menggunakan dadah untuk tomato

Magnesium sulfat boleh digunakan untuk menyuburkan tomato pada peringkat penanaman yang berlainan:

  1. Apabila menyiapkan tanah. Pada 1 persegi. m laman untuk membuat 10 g dadah dan katil yang disiram dengan baik. Lakukan ini pada musim gugur, dan sebelum menanam tomato.
  2. Semasa tempoh tumbuh-tumbuhan. Untuk memberi makan akar dalam 10 liter air, larutkan 30 g baja. Untuk penyemburan pada helai, bahagian itu hendaklah dikurangkan sebanyak separuh. Untuk menjalankan tidak lebih daripada 2 pembajaan tambahan sebulan.

Ahli berkebun yang berpengalaman dinasihatkan untuk menambah urea (5 g) untuk penyelesaian untuk rawatan foliar, supaya tidak membakar daun.

Apabila menyuburkan tomato dengan magnesium sulfat, anda mesti mematuhi arahan mengenai kekerapan makan dan dos permohonan. Magnesium yang berlebihan juga menyumbang kepada pengurangan kalsium, yang menjejaskan pertumbuhan tomato.

menyiram tomato

Selepas pemakaian magnesium sulfat ke tanah dalam bentuk kering, ia amat diperlukan untuk menyiram kawasan tersebut, kerana penyediaannya tidak aktif di tanah kering. Selain itu, serbuk larut dalam air suam dan diserap sepenuhnya oleh tumbuhan dalam bentuk ini.

Ubat ini digabungkan dengan baja lain yang mengandungi nitrogen dan fosforus.

Kesan dadah pada tanaman taman

percikan tomato

Sebagai hasil penyuburan tomato dengan magnesium sulfat:

  • tumbuhan menyerap kalsium, nitrogen dan fosforus lebih baik;
  • meningkatkan rasa buah-buahan;
  • peningkatan hasil;
  • pertumbuhan semakin meningkat;
  • mempercepat pematangan tomato.

Penggunaan paling berkesan magnesium sulfat pada tanah berpasir. Tanah masam sebelum penggunaan dadah mesti limed, kerana keasidan meningkat semata-mata tidak membenarkan tumbuhan memetabolisme magnesium.

Tudung atas daun tomato – video