Ural adalah wilayah khas Persekutuan Rusia, dengan iklimnya yang unik. Kawasan ini tertakluk kepada frosts yang teruk. Untuk menuai penuaian yang baik dari timun, anda perlu memilih dengan betul benih sayuran yang hebat ini.

Pelbagai jenis timun untuk Ural

Untuk memilih jenis timun yang betul, perlu mengambil kira ciri iklim, kerana sayuran ini adalah aneh dan sukar untuk membesar. Pertimbangkan jenis terikan berikut untuk Ural:

 • Cupid F1. Ini adalah pelbagai timun awal. Baik diterima suhu rendah dan tinggi. Anda boleh menanam di bibit atau benih tanah terbuka. Penjagaan hibrida pencemar diri ini dilakukan dengan kaedah standard: pengairan, penyiangan, pemakanan, pengawetan dan penuaian berterusan. Buah masak dalam 40 – 45 hari. Sesuai untuk segar dan masin.
 • Arina F1. Ini adalah salah satu spesies yang paling tinggi hasilnya. Rintangan sejuk mereka membolehkan mereka memasuki jenis terikan yang terbaik untuk Ural. Ia bertujuan untuk digunakan hanya dalam bentuk segar. Hibrid tahan terhadap pelbagai penyakit.
 • Voyage F1. Ini adalah satu lagi wakil spesies masak awal. Timun ini masak pada purata 45 hari. Buah-buahan sedemikian sesuai untuk digunakan dalam salad. Pelbagai ini diterima dengan baik oleh perbezaan suhu, tetapi masih disyorkan untuk menanamnya di dalam rumah hijau. Cucumbers tidak memerlukan pendebungaan.
 • Malam Podmoskovnye F1. Pelbagai matang awal sesuai untuk berkembang di luar rumah atau di rumah hijau. Cucumber spesies ini boleh ditanam di kawasan yang paling teduh. Hibrid juga bertolak ansur dengan penyakit seperti cendawan bubuk, zaitun dan lain-lain.

Antara pelbagai jenis timun terbaik untuk Ural, anda boleh memilih spesimen kegemaran. Dan hasilnya tidak akan mengambil masa yang lama. Dan jika anda ingin mempunyai banyak tanaman, dan ia berbeza dalam rasanya, ia perlu untuk merawat dengan tepat timun.

Penjagaan

Iklim Ural sangat teruk kepada semua makhluk hidup, jadi anda perlu berhati-hati untuk memilih timun untuk penanaman. Terdapat pelbagai jenis yang sesuai untuk berkembang dalam keadaan cuaca sedemikian. Mari kita pertimbangkan kualiti dan ciri-ciri mereka dengan lebih terperinci:

 • Altai. Ini adalah pelbagai awal yang boleh ditanam di tanah terbuka atau rumah hijau. Hasil yang baik dan pemindahan suhu yang berbeza membantu menjaga buah-buahan yang lazat dan renyah. Sesuai untuk segar dan masin.
 • Gula putih F1. Pelbagai ini termasuk sayur-sayuran bersaiz sederhana. Jenis baru timun untuk Ural. Buah-buahan mempunyai naungan putih dan berkrim khas. Timunnya digunakan untuk salad, merapikan dan jeruk.
 • Ajax F1. Pelbagai ini dianggap masak awal. Hibrida itu hanya disemai oleh lebah. Berat satu janin mencapai 100 gram. Biji Belanda sangat baik untuk berkembang dalam iklim yang keras.

Apabila memilih timun untuk Ural, anda perlu berhati-hati mengkaji ciri-ciri benih. Apabila timun yang semakin meningkat, banyak tukang kebun menghadapi masalah seperti kepahitan.

Ia berlaku atas sebab-sebab berikut:

 1. Penyiraman tidak mencukupi.
 2. Kekurangan baja mineral.
 3. Peningkatan suhu.

Untuk mengelakkan masalah sedemikian, perlu segera membasmi penyebab kejadiannya.

Jenis-jenis timun yang paling produktif untuk Ural

Kebun apa yang tidak mahu menanam hasil yang kaya? Orang seperti kamu tidak akan bertemu. Terutamanya ia membimbangkan mereka yang hidup dalam keadaan iklim yang teruk. Pertimbangkan jenis timun yang paling produktif untuk Ural:

 • Pelbagai Zozulya F1Zozulya F1. Merujuk kepada jenis masak awal. Hibrid ini matang dalam tempoh 42 hari. Buahnya mencapai sehingga 320 gram berat badan. Sesuai untuk segar dan masin. Timun mampu menahan penyakit seperti putus putih, jamur, pil mozek.
 • Jerman F1Jerman F1. Pelbagai timun yang terawal. Buah-buahan pertama masak selepas sebulan. Ketimun tumbuh kecil kira-kira 120 gram setiap satu. Sangat baik untuk jeruk dan makan segar.
 • Keberanian F1Keberanian F1. Pelbagai timun serbuk sari. Buah pertama masak selepas kira-kira 55 – 57 hari. Berat satu timun boleh mencapai 170-180 gram. Bahawa pelbagai ini memberikan sebilangan besar tanaman untuk menanam kos mereka di rumah kaca.
 • Masha F1. Variasi awal. Cornichon renyah kecil sesuai untuk jeruk. Peningkatan produktiviti sangat popular dengan tukang kebun. Cucumbers baik bertoleransi penyakit seperti cendawan bubuk, virus mosaik dan kladosporiosis. Semua spesies ini adalah jenis timun yang paling produktif untuk Ural.

Untuk rumah hijau Ural

Pada zaman kita jarang sekali mencari plot taman tanpa rumah hijau. Ini adalah pembantu paling ramai penduduk musim panas. Rumah hijau membantu dalam penanaman timun, sebagai budaya sangat aneh. Seterusnya, kami memberikan jenis terikan yang terbaik untuk rumah hijau Ural:

 • Emelya F1. Variasi awal. Ripens rata-rata selama 39 hari. Sangat baik untuk makan segar atau asin. Berat satu janin boleh mencapai 150 gram. Hibrid telah meningkatkan hasil dan rasa yang baik.
 • Dynamite F1. Pelbagai jenis timun awal, yang matang dalam 40 – 42 hari. Tumbuh mereka sepanjang tahun. Penyebaran diri hibrid. Buah ini mencapai berat 100-120 gram.
 • Hercules F1. Ini adalah pelbagai jenis timun yang paling lambat. Buah ini masak dalam tempoh purata 65 hari. Hibrid ini memerlukan penyebaran buatan. Pelbagai toleransi semua penyakit dengan baik. Dari spesies ini, anda boleh menuai tanaman yang besar.

Sudah tentu, kami hanya membawa sebahagian kecil daripada jenis timun yang terbaik untuk rumah hijau Ural. Terdapat banyak spesies lain yang sama sekali tidak kalah dengan yang di atas. Varieti seperti Garnet, Dawn, Surprise dan lain-lain adalah sempurna untuk rumah hijau musim sejuk, yang diperbuat daripada kaca.
Jika tidak ada cahaya di rumah hijau, maka anda boleh memilih jenis seperti Domashny, Iva, Marfinsky, NH-mini, Rykovsky. Spesis ini tumbuh dengan baik tanpa cahaya dan membawa suhu yang rendah.

Untuk tanah terbuka di Ural

Para tukang kebun tidak lama lagi menghadapi pelbagai jenis timun untuk tanah terbuka di Ural. Iklim yang tidak stabil, turun naik suhu yang kuat memberi kesan yang serius kepada hasil spesies yang terbaik.

Berikut adalah beberapa jenis yang akan menyenangkan tukang kebun Ural:

 • Nezhinsky 12. Pandangan ini sangat baik untuk tanah terbuka. Untuk penyebaran lebah timun diperlukan. Timun ini dianggap pelbagai matang. Berat satu buah tidak melebihi 150 gram. Baik untuk penjerukan dan jeruk.
 • Makanan istimewa. Pelbagai jenis timun awal. Buah tidak berubah menjadi kuning. Spesies ini membezakan suhu rendah yang pendek. Boleh digunakan untuk salad dan garam. Tanah untuk tanaman tersebut harus subur dan longgar. Sow sekaligus dengan biji dengan kedalaman 2 cm.
 • Madame. Ini jenis gherkins matang dalam kira-kira 40 – 42 hari. Berat satu janin tidak melebihi 80 gram. Ia mudah digunakan untuk jeruk atau makan segar. Jenis timun juga bertolak ansur dengan semua penyakit sistem akar.
 • Garam. Timun semacam ini merujuk kepada spesies yang matang, yang masak dalam 50 hingga 52 hari. Buah-buahan bertambah berat dari 115 hingga 140 gram. Sesuai untuk mengamalkan dan mengunyah. Pelbagai menyesuaikan dengan suhu rendah.

Semua jenis timun yang disenaraikan untuk tanah terbuka akan dihargai oleh semua tukang kebun. Anda boleh mengambil spesies seperti itu yang akan bertolak ansur dengan pembekuan dan pada masa yang sama menghasilkan buah dengan baik.

Merumuskan semua perkara di atas, kita boleh mengatakan bahawa setiap peminat musim panas Ural dapat menuai penuaian yang baik dari timun, dari mana anda dapat membuat kosong untuk musim sejuk dan memakannya segar. Dan jika anda menambah penjagaan yang baik kepada varieti terpilih yang betul, anda boleh mencapai hasil yang sangat baik.

Semua tentang timun dari video