abu sebagai baja untuk tumbuh-tumbuhanAbu kayu adalah produk yang sangat berguna untuk tumbuhan. Ia mengandungi sejumlah besar kalium, kalsium, magnesium dan fosforus, yang diperlukan untuk tumbuhan dalam tempoh berbunga dan berbuah.

Kelemahan abu kayu adalah bahawa ia mengandungi hampir tidak ada nitrogen, yang diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan dalam tempoh tumbuh-tumbuhan yang aktif. Untuk memakan tumbuhan adalah baja mineral kompleks yang perlu.

Gunakan baja nitrogen pada masa yang sama seperti abu tidak diingini. Dengan penggunaan ini, nitrogen bertindak balas dengan alkali, dan ammonia dibentuk, yang cepat menyejat. Lebih baik menggunakan baja nitrogen dan abu pada hari yang berbeza.

Juga, jangan guna abu ke tanah dengan baja fosforus. Dalam kes ini, fosfor tidak akan diasimilasikan oleh tumbuhan.

Abu sebagai baja

Abu kayu tidak mengandungi klorin, jadi ia boleh digunakan dengan selamat untuk persenyawaan:

  • timun;
  • courgettes;
  • kentang;
  • wortel;
  • strawberi;
  • raspberi.

Semua budaya ini tidak bertolak ansur dengan pengenalan klorin ke dalam tanah. Di samping itu, abu mengurangkan keasidan tanah dan menjadikan tanah lebih longgar, jadi ia diperkenalkan untuk menormalkan tahap pH.

Sekiranya loam atau tanah gambut mendominasi di tapak anda, disyorkan untuk menambah dari 700 hingga 1.5 kg abu kayu setiap 1 m2 kawasan. Sekiranya anda menggunakan abu dari pembakaran jerami, norma hendaklah dua kali ganda.

Apabila menggunakan abu kayu sebagai baja, norma adalah 100 g setiap 1 m2 kawasan pendaratan. Semasa musim yang semakin meningkat, perlu membuat pakaian atas cecair. Untuk penyediaannya, 100 g abu dibubarkan dalam 10 liter air.

Apa tumbuhan yang dirugikan oleh abu

Oleh kerana abu kayu mempunyai tindak balas alkali, ia tidak disyorkan untuk memohon kepada tanaman yang tumbuh di tanah asid. Kebanyakannya adalah tumbuhan hiasan:

  • tanaman konifer;
  • magnolia;
  • azalea;
  • rhododendron.

Related  Pencahayaan Pintar Diod untuk Bingkai Foto

Tanah neutral tidak sesuai untuk tanaman tersebut.

Ash sebagai ubat untuk penyakit perosak dan kulat

Untuk menghilangkan aphids dan slug, lembapkan daun tumbuhan pada awal pagi dan taburkannya dengan abu kayu. Kaedah ini berkesan untuk kentang dan strawberi.

Sekiranya anda mencampurkan abu kayu, tembakau dan sabun cair dalam perkadaran yang sama, anda akan mendapat ubat yang sangat baik untuk bedak dan aphid serbuk.

Cara menyediakan abu kayu

Kumpulkan abu selepas berkelah, membakar hazel dan cawangan pokok yang berpenyakit. Simpan abu dalam bekas yang dimeterai. Jika syarat penyimpanan dipenuhi, tarikh luput kayu abu tidak terhad.

Walnut menyembunyikan bahan-bahan beracun yang menghalang pertumbuhan tanaman lain. Apabila membakar cawangan dan dedaunan, bahan ini pecah. Abu kayu, yang diperolehi akibat pembakaran hazel, boleh digunakan dengan selamat untuk membaja tumbuhan lain.