Rostock Setiap peringkat pembangunan tumbuhan memerlukan penggunaan nutrien. Kepekatan mereka di dalam tanah mungkin tidak mencukupi, kerana ramai penduduk musim panas menggunakan baja mineral.

Mereka secara kualitatif dibezakan antara lain jenis nutrien, kerana ia mengandungi sebilangan besar komponen. Pengkhususan utama baja mineral adalah untuk menyediakan tumbuhan dengan bahan yang berguna pada masa tertentu perkembangannya. Semasa pertumbuhan tumbuh-tumbuhan, terdapat keperluan untuk sejumlah besar nitrogen, dan dalam tempoh berbunga dan berbuah, kalium dan fosfor diperlukan.

Baja mineral datang dalam dua bentuk:

  1. Pepejal (granul atau serbuk). Diperkenalkan terus ke dalam tanah. Untuk tanaman taman, granul adalah lebih cekap untuk membuat penggunaan seeder. Untuk periuk dan houseplants batang tajam nipis digunakan. Serbuk boleh digunakan secara dangkal, sedikit melonggarkan tanah.
  2. Cecair (ammonia, air amonia). Baja dalam bentuk ini dikeluarkan sebaik sebelum permohonan ke tanah. Bahan cecair yang dibuat sebelum ini mungkin kehilangan sifat yang berguna. Diperkenalkan dengan menuangkan kilang.

spesiesKehadiran baja mineral dalam bentuk yang berbeza memungkinkan untuk menambah sebarang tumbuh-tumbuhan dalam tempoh pembangunan yang diperlukan untuknya.

Baja mineral untuk tumbuhan dalaman

houseplantUntuk pertumbuhan yang baik, pembangunan, berbunga dan berbuah, tumbuhan dalaman juga memerlukan penambahan.

Pisahkan mini-baja mudah dan rumit:

  • Sederhana ada dalam komposisi mereka salah satu bahan yang paling penting: fosforus, magnesium, nitrogen, kalium.
  • Baja kompleks mempunyai nitrogen, kalium dan fosforus dalam bentuk pelbagai sebatian kimia, yang menyumbang kepada pertumbuhan tumbuhan yang lebih pesat.

Jualan baja mineral untuk tumbuhan dalaman dijual dalam granul, dalam bentuk penyelesaian atau MDS (sebatian perlahan bertindak).

Untuk sebilangan kecil tanaman domestik, anda boleh membeli dengan segera baja yang kompleks dan siap sedia. Jika terdapat banyak tumbuhan, ia akan menjadi lebih murah untuk membeli baja mudah dalam bekas yang besar, dan campuran bahan-bahan berguna yang kompleks dengan tangan sendiri.

Manfaat utama baja mineral untuk tumbuhan dalaman adalah orientasi kimia mereka. Mereka adalah mereka yang dapat memberikan segala jenis tumbuhan yang diperlukan untuk hidup mereka.

Apakah jenis baja mineral untuk kentang yang lebih baik?

Prasyarat untuk meningkatkan hasil kentang menyediakannya dengan satu set nutrien. Sebagai hasil daripada kajian makmal, adalah mungkin untuk mendapatkan banyak maklumat tentang hubungan antara baja mineral dan kentang, serta pengaruh mereka terhadap kuantiti panen dan kualiti buah.

tanaman kentangKadar pertumbuhan dan perkembangan kentang yang tinggi timbul apabila tanah dituangkan dengan baja mineral potash dan mineral fosforik. Pengenalan mereka ke dalam tanah sentiasa memberikan hasil yang positif dan tuaian yang baik.

Related  Anda boleh mengumpul tanaman kacang yang baik, jika anda tahu kapan untuk menanamnya di tanah terbuka

Tanah, yang mengandungi kepekatan kecil kalium, membolehkan anda memperoleh peningkatan hasil sehingga 20 kilogram.

Bagi penduduk musim panas, disyorkan untuk digunakan sebagai baja mineral untuk kentang, hanya garam kalium yang tinggi (40% daripada komposisi). Dalam hal ini, potasium nitrat adalah baja yang sangat baik untuk kentang.

berpakaian atas kentangUntuk kentang awal, kompleks baja kalium dan fosforus diperkenalkan ke dalam tanah keras pada musim gugur selepas penuaian, sebelum membajak. Baja membelah di sekeliling taman. Pada tanah berpasir, jika baja tidak boleh digunakan pada musim gugur, ia digunakan segera sebelum penanaman (sebagai sumber fosfor superfosfat digunakan, dan kalium nitrat digunakan sebagai sumber kalium). Fosforus membantu meningkatkan kepekatan kanji dalam kentang.

Baja nitrogen (natrium nitrat, urea, ammonium nitrate berkapur, ammonium sulfat) menyumbang kepada peningkatan hasil sehingga 3 kg / m2, bergantung pada jenis kentang.

Untuk menentukan bagaimana penggunaan baja mineral menjejaskan peningkatan hasil dalam tanah tertentu, perlu menggunakan pelbagai kombinasi. A menyediakan diet lengkap berasaskan nutrisi untuk kompleks kentang baja seperti superfosfat, kalium nitrat dan sebatian nitrogen (kecuali urea).

Jenis baja mineral kompleks

campurkanPendekatan bersepadu untuk persenyawaan tanah menyumbang kepada penyediaan tumbuhan dengan semua nutrien yang mungkin dan perlu. Baja mineral adalah sebatian anorganik dalam bentuk garam, yang digunakan oleh tukang kebun untuk menanam tanaman kebun buah-buahan. Setiap jenis baja mineral bertanggungjawab untuk meningkatkan sifat-sifat tertentu loji di semua peringkat pembangunannya. Oleh itu, kombinasi beberapa jenis baja adalah paling berkesan untuk pembangunan keseluruhan tumbuhan.

Sehingga kini, terdapat beberapa jenis kompleks baja mineral:

  • Nitrofosca. Ia digunakan untuk membenamkan tanah pokok taman dan tanaman taman. Ini adalah ubat sejagat, seimbang yang mengandungi kira-kira 19% fosforus, 11% kalium oksida, sehingga nitrogen 17%. Norma sempadan untuk tanah adalah 80 g / m2.
  • Nitroammophoska. Ia digunakan untuk tanaman hortikultur tertentu. Baja yang cukup seimbang, termasuk: 13% nitrogen, 17% kalium dan 17% asid fosforik. Memperkenalkan dalam tanah 50 g / m32.
  • Diammophos. Ia diperkenalkan ke dalam tanah pada musim bunga untuk semua sayur-sayuran, semasa penanaman tanah. Dithmophos mengandungi 18% asid nitrik dan 46% asid fosforik. Dos biasa untuk 1 m2 adalah 30 g.
  • Ammophos. Baja aktif, yang mengandungi 10% nitrogen dan 52% fosforus. Kadar permohonan kepada tanah adalah 20 g / m 22.

Related  Kami menanam kacang asparagus di laman web kami

penyediaan tanah Semua baja mineral membawa manfaat yang diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan. Terima kasih kepada penggunaan sebatian tak organik sedemikian, ia menjadi mungkin untuk memberi tenaga tumbuhan dalam tempoh tertentu perkembangan mereka. Cara yang paling berkesan, yang membolehkan untuk menyediakan tumbuhan dengan semua nutrien yang diperlukan, adalah baja mineral kompleks.

Adakah saya perlu menggunakan baja mineral (video)