strawberi pada teknologi BelandaBeberapa ketika dahulu, adalah mungkin untuk bermimpi tentang strawberi pada musim sejuk. Berry yang indah ini muncul di atas meja hanya di kalangan orang kaya dan berpengaruh di dunia. Tetapi sekarang, stroberi bukan sahaja boleh dimakan pada bila-bila masa, tetapi juga tumbuh di rumah, di taman dengan teknik istimewa. Salah satu yang paling berkesan – penanaman stroberi pada teknologi Belanda. Oleh itu, sebilangan besar orang menjadi pemilik tanaman dan stroberi besar yang cukup bukan sahaja untuk kegunaan peribadi, sebagai hadiah yang lazat kepada keluarga dan rakan-rakan. Budaya mula dijual, dan pada bila-bila masa sepanjang tahun, walaupun di musim sejuk.

Untuk mempelajari cara Belanda menanam strawberi dan secara peribadi terlibat dalam pembiakan produk manis dan sepenuhnya dijual boleh.

Strawberry dalam teknologi Belanda

Di seluruh dunia, pembekal stroberi terbesar ke pasaran antarabangsa adalah Belanda. Teknologi mereka tertarik kepada semua orang yang ingin mendapatkan hasil yang tinggi, untuk jenis strawberi Belanda ini diperlukan. Apa yang perlu diperhatikan, teknologi itu membayangkan stroberi yang tumbuh di tempat tertutup. Ini bermakna budaya ditanam di rumah hijau tertutup, dilengkapi dengan kelengkapan khas dan berkualiti tinggi. Kaedah ini tidak boleh meninggalkan mana-mana hortikultur dan siapa saja yang telah membaca tentangnya, akan mengambil pengiraan dan menanam strawberi dengan hasil yang tinggi. Ini akan membantu peralatan yang sangat istimewa yang akan mengekalkan kelembapan optimum, pencahayaan, mod suhu. Tumbuh-tumbuhan tidak akan menyakiti, membusuk dan dalam masa mewujudkan buasir, berbuah.

Secara umum, untuk hasil tanaman, semua syarat akan dibuat di mana tukang kebun semestinya menjangkakan keberuntungan. Anda perlu bekerja sedikit dan mempunyai keinginan, dan strawberi akan menyenangkan dengan rasa unik yang unik, aroma yang luar biasa dan pemandangan indah.

Pencinta taman yang berpengalaman mengesyorkan pemula untuk memulakan dengan sejumlah kecil benih atau benih, dan itulah sebabnya:

 • Simpanan dalam kes kegagalan tanaman;
 • Mendapatkan pengalaman dan kemahiran berharga;
 • Kognisi semua kehalusan tumbuh strawberi pada teknologi Belanda.

Inti teknologi Belanda

intipati foto teknologi BelandaMenurut kaedah Belanda, stroberi diperoleh sepanjang tahun. Bagaimana keadaan ini berlaku? Teknologi menyiratkan “pemilih”. Itu sentiasa ditanam benih muda, dengan tempoh berkala 1-1.5 bulan. Walaupun satu anak benih tumbuh, kedua sudah mekar, ketiga menghasilkan buah.

Apa yang penting, benih selepas penuaian dibuang, dan yang baru dibeli dalam agrofirms. Dan jenis strawberi Belanda: “Madu”, “Pandora”, “Marmalade”, dll. Varieti yang paling popular adalah “Frigo”, benih yang disimpan selama 9 bulan, dan secara harfiah sebulan setelah menanamnya berbuah.

Untuk pendaratan strawberi di dacha, jenama Mari, Tristar, Polka, Mrak, dan lain-lain akan sesuai. Kawasan di mana benih akan ditanam harus disediakan dari awal musim gugur. Ia adalah perlu untuk memproses tanah, menggali, dan “makan” baja. Untuk seratus tapak, 20 kilogram kapur, 3 kilogram kalium klorida, 5 tangki baja dan superfosfat diperlukan. Anak benih harus terletak pada jarak 30-40 cm pada rabung dengan lebar 1 meter. Selepas tahun pertama, setiap belukar akan dibiarkan dalam 20 tendrils. Menjelang musim luruh mereka harus digali, dibersihkan dari daun bumi dan kering, tetapi, dalam apa jua keadaan, jangan basuh.

Peraturan mandatori untuk menanam strawberi pada teknologi Belanda

Menurut piawai, anak benih dibahagikan kepada tiga subspesies:

 • A – ketebalan sistem akar 12 mm;
 • A + – ketebalan sehingga 20 mm;
 • A + tambahan – lebih daripada 20 mm.

Oleh itu, produktiviti A – 15 gram semak belukar, A + – sehingga 200 gram, A + tambahan – sehingga 500 gram beri. Ada yang kecewa bahawa terdapat sedikit bibit dengan diameter besar. Walau bagaimanapun, semak kecil lebih kekal dan berterusan mengalami perubahan suhu, walaupun menghasilkan hasil yang kecil tetapi stabil.

Soket yang terhasil harus disimpan pada suhu 0- + 2 darjah, yang terbaik di dalam peti sejuk. Hari sebelum pendaratan mereka, mereka dicairkan di dalam rumah dan dimasukkan ke dalam sebarang jenis bekas, dari periuk hingga beg polietilena.

Bagaimana untuk menanam strawberi?

Teknologi BelandaAgar tidak membincangkan sebarang pertikaian, seseorang harus segera meletakkan mata dalam soalan – bagaimana untuk menanam strawberi – secara menegak atau mendatar. Di sini segala-galanya bergantung pada bilik di mana budaya akan ditanam.

Rumah hijau besar, dilengkapi dengan cahaya tiruan dan peralatan, membolehkan penanam untuk menanam tanaman secara menegak. Kami memutuskan untuk membina rumah hijau di dalam bilik kecil, di garaj atau di kandang, lebih baik untuk membeli beg plastik dan menetapkan lampu optimum. Di samping itu, kebanyakan petani Belanda secara beransur-ansur meninggalkan lokasi menegak tanaman dan mengambil kaedah penanaman mendatar. Dalam beg polietilena, pengairan titisan boleh dipasang dengan mudah, suhu tanah tanpa kegagalan dan kelembapan optimum sentiasa dikekalkan.

Syarat-syarat penting untuk menanam strawberi

Di Internet, penyokong tumbuh stroberi pada teknologi video Belanda disediakan di hampir setiap laman tukang kebun. Langkah demi langkah berfungsi untuk melengkapkan rumah hijau, kaedah penanaman, yang dimaksudkan untuk budaya baja sepenuhnya dapat dilihat melalui penggambaran kedua-dua penanaman profesional dan amatur untuk buah beri manis.

Penanaman stroberi pada teknologi Belanda menyediakan pematuhan kepada prinsip-prinsip asas:

 • Sebanyak cahaya semulajadi yang mungkin, hanya menggunakan tiruan dalam kes yang melampau;
 • Semasa pengairan titisan, air tidak boleh jatuh pada bunga, hanya di atas tanah;
 • Setiap 1-1.5 bulan, benih tumbuhan baru ditanam dalam agrofirms;
 • Semen tua selepas tuaian dibuang keluar:
 • Gunakan baja yang direka khas;
 • Pada waktunya, tumbuhan menanam menggunakan berus;
 • Mengandungi keasidan neutral di dalam tanah;
 • Laraskan kandungan karbon dioksida di udara dengan lilin, yang perlu dinyalakan selama beberapa minit 1-2 kali seminggu;
 • Dengan susunan budaya menegak, untuk anak benih perlu membuat lubang pada jarak 7-8 cm, dengan penanaman mendatar dalam susunan berperingkat pada jarak 20-30 cm.

Seperti yang anda dapat lihat, tidaklah sukar untuk menanam strawberi walaupun dengan kami, untuk meletakkannya sedikit, tidak iklim sederhana. Perkara utama adalah mengikuti nasihat tukang kebun berpengalaman yang telah menuai selama bertahun-tahun.

Video tentang cara menanam strawberi