petunia yang semakin berkembang tanpa piquingRamai penanam dalam penanaman petunia sering menghadapi masalah seperti kerosakan pada anak benih semasa memilih. Semen muda sangat rapuh dan tangkai tipis mudah rosak semasa pemindahan. Di samping itu, semasa pengambilan anak benih dari bekas biasa, ada risiko tidak sengaja merosakkan petang tetangga.

Elakkan akibat buruk yang boleh dilakukan, dengan menggunakan kaedah menyemai benih dalam “siput”. Kelebihannya ialah:

  1. Dalam reka bentuk ini, anak benih boleh berkembang hingga ke tempat yang tetap di dalam periuk atau tanah terbuka, memotong proses pemilihan.
  2. Walaupun penanaman umum, akar tumbuh-tumbuhan tidak praktikal.
  3. Mengeluarkan tumbuh-tumbuhan juga agak mudah, hanya menanggalkan “siput”.
  4. “Siput” tidak mengambil banyak ruang, berbeza dengan cawan banyak dengan petunias yang disalibkan.

Bagaimana untuk membuat “siput” untuk benih yang semakin meningkat?

Untuk menanam benih, anda tidak perlu bekas, periuk dan tablet gandum. Apa yang anda perlukan adalah riben lebar yang panjang. Anda boleh menggunakan kedua-dua beg polietilena padat dan busa nipis, sebelum memotongnya menjadi jalur.

Untuk memastikan bahawa anak benih mempunyai ruang dan tanah yang cukup untuk pembangunan, lebar pita itu hendaklah kira-kira 15 cm.

Substrat nutrien harus sedikit dibasahkan dari penyembur dan berlapis sepanjang jalur. Sekali lagi, taburkan tanah dan kitar semula pita ke dalam gulung. Dapatkan reka bentuk, bahagian atas kelihatan seperti siput, di mana nama berasal.

Gulung mestilah diperbetulkan dengan jalur elastik atau pita supaya ia tidak kelihatan dan berdiri di atas piring atau dalam bekas. Dari atas ke “siput” tambah substrat dan hati-hati mengganggu dengan jari atau tongkat (jadi benih tidak terletak di kedalaman). Jika perlu, pelembap.

Pembenihan benih dalam “siput”

Untuk penanaman benih petunia, ia mudah digunakan untuk menggunakan biji-bijian yang ditanam di dalam cengkerang khas. Mereka mempunyai saiz yang lebih besar, yang membuat mereka lebih mudah untuk mendarat. Sebagai peraturan, bahan benih seperti ini agak lebih mahal, dan setiap benih bernilai beratnya dalam emas. Menggunakan tudung basah, benih harus diletakkan satu demi satu di atas tanah di dalam gulung. Tetapi banyak jenis petunias dibentangkan dalam bentuk benih kecil yang mudah. Mereka hanya boleh disemai, dan apabila pucuk tumbuh, keluarkan yang paling lemah.

Lebih baik menipis tanaman dengan memotongnya dengan gunting. Jika anak benih ditarik keluar, petunias jiran boleh rosak.

Related  Menanam semangka dari biji hingga beri 20 kg

Biji benih dan taburkan di bawah penutup: letakkan beg selophane, yang akan mengekalkan suhu dan kelembapan optimum. Apabila pucuk bercambah, pakej perlu dibuka secara berkala, secara beransur-ansur membiasakan benih untuk membuka udara, dan kemudian dikeluarkan sepenuhnya. Dewasa, benih yang terbentuk dipindahkan ke tempat yang tetap.

Petunia yang tumbuh di dalam siput tanpa memilih, video