plum sakitTumbuh plum di taman dan setiap tahun anda boleh menuai buah-buahan yang paling lazat, mengetahui rahsia teknologi pertanian. Di sini beberapa penyakit plum dan perjuangan melawan mereka diterangkan, dan gambar dalam bantuan kepada tukang kebun. Mana-mana penyakit adalah lebih mudah untuk mencegah di peringkat penjagaan dan pencegahan. Membasmi sekali dan untuk semua sumber penyakit tidak mungkin, mereka diletakkan dalam program Alam. Tetapi untuk menghalang, tidak membenarkan virus dan kulat masuk ke taman mereka, orang telah belajar.

Klasifikasi penyakit plum

daun bunga rempahSebelum anda boleh mengendalikan pisau atau penyembur, anda perlu memikirkan apa yang telah dilawati oleh pokok plum kegemaran. Penyakit dibahagikan mengikut pengedaran dan tindakan mereka kepada tiga jenis:

  • kulat;
  • bakteria;
  • virus.

Penjagaan salah juga boleh mencetuskan penyakit tidak berjangkit. Pertimbangkan gambar penyakit plum dan melawan mereka.

Sekiranya daun plum berkarat, anda perlu mengeluarkan juniper dan anemone dari taman.

Penyakit kulat

penyakit plum marsupialPenyakit kulat diturunkan dari pokok ke pokok dengan dedaunan yang tebal, yang tidak mempunyai masa untuk mengeringkan hujan dan embun untuk waktu yang lama. Dalam musim panas, lembab, spora jamur yang dibawa dari luar, berakar di tisu, mencipta miselium. Beberapa hari – penyakit ini sudah menjadi tuan rumah, makan buah-buahan dan dedaunan. Contoh-contoh penyakit seperti plum moniliasis, klyasterosporiosis, karat.

Seringkali pokok ini tidak mengalami satu, beberapa penyakit. Fungisida memusnahkan sebarang penyakit kulat, terdapat persiapan tindakan sistemik. Bahan yang berlainan digunakan untuk serangga perosak dan penyakit.

reput buahPakar menganggap moniliosis penyakit yang paling dahsyat atau pembakaran monil. Petunjuk penyakit ini adalah pengeringan segera cawangan individu. Daun bertukar hitam, tetapi tidak jatuh, buah terus berkembang. Jangkitan diperkenalkan ke dalam buah, jika kulit mempunyai calar atau luka, menyebabkan penyakit plum – kelabu abu buah. Dari satu beri yang lain, spora telah berlalu, menyentuh. Akibatnya, penuaian itu hancur dan ia akan mengambil masa yang lama untuk membasmi jangkitan. Kulat tinggal dalam buah-buahan, daun yang jatuh, musim sejuk, akan mula membiak pada musim bunga baru.

Satu lagi penyakit yang boleh meninggalkan tuan tanpa tanaman adalah penyakit marsupial, atau kantung plum. Tanda bahawa penyakit itu akan muncul sendiri adalah berbunga panjang, buah yang panjang dicurahkan, yang kekal hijau untuk waktu yang lama, berubah menjadi coklat, kering dan jatuh. Hanya buah-buahan yang terjejas.

Penyakit viral

Plum sakit dengan cacarPenyakit-penyakit viral yang amat dahsyat untuk tumbuhan. Lihatlah gambar penyakit plum virus, perjuangan menentang mereka setakat ini adalah dengan menggunakan ubat sistemik. Penyakit ini memberi kesan kepada sistem vaskular, disebarkan oleh pemakan daun dan menghisap serangga. Untuk plum, kudung atau cacar adalah penyakit yang dahsyat. Dia boleh pergi ke pokok itu walaupun dengan semanggi. Satu lagi penyakit virus adalah daun daun cincin klorotik. Dalam kes ini, daun mencerahkan, plat merosot menjadi di dalam lubang, pokok itu ditindas. Mungkin terdapat keriting daun. Mana-mana pengubahsuaian bilah daun benih hendaklah dimaklumkan apabila membeli.

Penyakit bakteria

penyakit plum bakteriaPenyakit bakteria disebabkan oleh mikrob dan bakteria yang ditularkan dengan bahan penanaman, instrumen. Pada daun kelihatan bintik-bintik kecil. Bahagian dalaman plat kering, runtuh, dan sempadan yang jelas kelihatan dari luar dan daun di sekitar diserlahkan. Buah-buahan ditutup dengan bintik hitam dan coklat. Plum menjadi tidak boleh dimakan, jatuh.

Kadang-kadang, di cawangan ada tandan ranting nipis – sapu penyihir. Ini adalah mycoplasmosis. Daun membentuk plak berjangkit dari bawah.

Penyakit bukan berjangkit termasuk pembesaran gusi, yang disebabkan oleh pemangkasan yang dilakukan dengan sembarangan, apabila pokok gusi cuba mengetatkan luka. Oleh itu, menjaga pokok batu sepatutnya lembut. Plum mungkin mula kering. Sebabnya terletak pada kedudukan dekat dengan air bawah tanah, pembekuan, atau tanah tidak sesuai dengan pokok itu.plum mekar

Seperti yang anda lihat, ia melemahkan pokok itu, merosakkan tanaman mana-mana penyakit plum dan rawatan mereka harus tepat pada masanya supaya pokok itu tidak mati.

Pencegahan dan remedi rakyat terhadap penyakit plum

gloss susuPencegahan penyakit plum adalah untuk memilih tempat yang sesuai untuk pokok. Tanah mesti subur, tumbuhan pada saat menerima pembajaan dan rawatan pencegahan. Untuk menghilangkan sarang penyakit dedaunan dari taman tidak digunakan dalam kompos, ia dibakar. Batang perlu diperiksa, selepas pemutihan. Lingkaran Pristovalny tetap bersih, tanpa rumput.

Tidak ada resepi untuk memerangi penyakit plum dengan kaedah rakyat, hanya bahan kimia khusus yang dapat menampung mereka. Walaupun penyemburan pencegahan pada musim bunga perlu dilakukan dengan menggunakan persediaan tembaga yang mengandungi.

Video mengenai penyakit buah batu