tabung tigridiumTigridia adalah tumbuhan keluarga Iris, yang dibawa ke lintang kami dari Selatan dan Amerika Tengah. Walaupun bunga termophilic adalah tigridia, penanaman dan penjagaan di padang terbuka mungkin di zon tengah Rusia. Ia cukup untuk memilih tempat yang sesuai untuk menanam dan menjaga tumbuhan semasa pembangunannya.

Keadaan yang menggembirakan untuk penanaman tigridia

burung meruOleh kerana tigridia tergolong dalam bunga bulbous termofilik, tempat terbaik untuk menanamnya adalah seksyen yang dilindungi dari angin kencang di sebelah cerah. Tumbuh tumbuhan di tanah terbuka di pinggir bandar dan boleh di penumbra. Kecerahan warna dan fluffiness bunga dari ini praktikal tidak akan menderita, tetapi ia adalah wajar untuk mengikat pasak ke setiap tangkai – batang yang menipis dari kekurangan cahaya matahari dan tidak dapat menahan berat tunas.

Sesetengah penanam mengikat tengkuk ke pasak agar batang tidak pecah dari angin ribut.

buluh kunyit untuk penanamanTanah ini sesuai untuk loamy atau tanah berpasir. Adalah penting bahawa ia tidak terlalu sukar, sebaliknya mentol lembut tidak dapat berkembang. Oleh itu, sebelum penanaman, anda boleh menambah habuk papan ke tanah dan melonggarkannya dengan betul. Jangan campur tangan dan baja, dicampur dengan pasir untuk kekonduksian kelembapan yang lebih baik. Jika tidak, jika cecair bertakung di dalam tanah, mentol boleh mula membusuk.

Tigridia lebih suka komposisi tanah neutral, jadi jika tanah di laman web anda berasid, merawatnya dengan penyelesaian kapur.

Cara menanam tigridia

Menanam tigridii dan menjaga ia di padang terbuka bermula dengan pilihan kaedah penanaman.

Menanam benih

benih tigridiaUntuk menanam benih tigridium, sudah diinginkan di musim sejuk, dalam periuk atau kotak, bahawa selepas frosts telah berlalu, untuk menanam di mentol tanah terbuka. Dalam kes ini, pada masa mentol mempunyai masa untuk menjadi lebih kuat – tahun depan anda sudah dapat menunggu penampilan tunas berbunga.

Related  Air dengan lemon – pencegahan kesihatan

benih benih tigridiaUntuk benih, tanah berpasir sesuai, anda boleh menambah sedikit gambut. Kedalaman penyemaian kecil – kira-kira 3 milimeter. Setiap tumbuhan hendaklah sekurang-kurangnya 5 sentimeter dari satu sama lain supaya mereka tidak perlu dipindahkan beberapa kali.

Untuk pertama kalinya, penyiraman benih yang banyak diperlukan, tetapi mentol dewasa lebih sesuai untuk penghidrasi sederhana.

Biji datang dengan cepat – dengan penjagaan yang betul, pucuk pertama akan muncul dalam 2-3 minggu. Anda boleh membahagikan pucuk ke dalam bekas yang berasingan, dan anda boleh menyimpannya bersama, dengan syarat tumbuhan itu dipisahkan dari satu sama lain, seperti dalam foto. Menanam tigridii di padang terbuka dilakukan pada akhir bulan Mei.

Menggunakan mentol untuk penanaman

menanam mentridiya mentolPenanaman dan penjagaan tigrida di padang terbuka pada musim bunga adalah terbaik dilakukan dengan bantuan mentol yang sudah bercambah. Benih tidak boleh masak sebelum selesema musim luruh, dan seluruh katil bunga hanya akan mati dengan permulaan fros pertama.

Mentol besar ditanam pada kedalaman 10 cm, kecil – 5 cm. Jarak antara tumbuhan individu harus sekurang-kurangnya 15 cm – bunga tigridia berkembang hanya apabila diberi kebebasan lebih.

Ciri-ciri penjagaan untuk tigridia

catur tigridiaSelepas penanaman tigridia telah berlalu, menjaga ia di tanah terbuka tidak sukar, sudah cukup untuk mematuhi beberapa peraturan pengairan dan baja.

Dalam cuaca panas, anda perlu memastikan bahawa tanah berhampiran mentol tidak kering. Walau bagaimanapun, penyiraman permukaan tidak akan dilakukan – ia hanya akan membahayakan bunga. Oleh itu, sebelum menyiram tigridia, perlahan-lahan melonggarkan tanah supaya cecair mencapai mentol dan dibasahkan dengan betul.

Sekiranya musim panas dikeluarkan tanpa hujan, bahagian bunga di atas mungkin mengalami kemarau. Dalam kes ini, daun dan tunas juga disembur dengan air, tetapi tidak di tengah hari, tetapi pada sebelah petang atau pada waktu pagi.

Related  Kaedah pembiakan bunga rumah anthurium

Selepas pudar tudung, dan bahagian udaranya sepenuhnya layu, daun kering dan batang dikeluarkan dan penyiraman tidak lagi dijalankan.

Sekiranya tanah telah dibuahi dengan baik sebelum menanam, maka tumbuhan tidak memerlukan pembajaan tambahan. Tetapi di atas tanah yang habis, lebih baik untuk menghasilkan dua pembenihan tambahan, supaya kaum tuna akan melepaskan tunas yang subur dan terang. Sebagai baja, kompleks mineral terpilih yang khusus boleh digunakan. Kali pertama memberi makan tanah selepas daun muncul di tumbuh-tumbuhan. Yang kedua adalah sebelum tunas mula terungkap.

Mari singkirkan:

  • Tumbuh tumbuhan adalah yang terbaik di sebelah cerah tapak, di mana tidak ada angin yang kuat.
  • Tanah – berpasir atau lendir, tindak balas neutral. Anda boleh menambah gambut.
  • Bila hendak menanam tigrid di tanah terbuka? Mentol ditanam selepas frosts musim bunga lepas telah berlalu, dan benih mula berkecambah di musim sejuk, di dalam pasu.
  • Penyiraman mencukupi untuk memastikan mentol lembap, tetapi tidak mula membusuk. Tanah sebelum penyiraman perlu dilonggarkan.

Video mengenai tigridia