Apa yang perlu dilakukan jika pokok epal kegemaran anda tidak berbuah

Dusun epal lamaSetiap tukang kebun impian taman yang sihat, pokok buah-buahan. Dan bagaimana jika pokok epal tidak berbuah sejak penanaman selama lebih dari tujuh tahun? Masalah seperti ini sering berlaku dengan pokok epal. Bukan sahaja penuaian itu perlu menunggu lama, dan selepas masa yang diperuntukkan pokok itu hanya dikehendaki dengan dedaunan yang indah dan penampilan yang sihat.

Penyiasatan punca ketidaksuburan

Pohon tua menghasilkan tanaman kecilPertama sekali, apabila memperoleh anak benih, anda harus bertanya tahun berapa pokok itu akan masuk ke dalam masa dewasa. Terdapat jenis yang berkembang pesat yang mula menghasilkan buah untuk tahun keempat, dan terdapat varietas yang lewat, berkembang untuk musim semi kelapan selepas menanam, hidup hingga 60 tahun. Sekiranya anda mendapat hati yang lama, anda perlu menunggu dan menunggu buahnya.

Dalam kes lain, anda harus melihat mengapa pokok epal tidak berbuah, dan secara beransur-ansur membuang sebab-sebab kemandulan:

  • penanaman pokok yang salah;
  • pembentukan mahkota tidak mematuhi peraturan;
  • penjagaan tidak memenuhi keperluan teknologi pertanian;
  • Berbagai variasi dengan segala akibat.

Setiap kawasan ini boleh membawa kepada keputusan yang menyedihkan.

Penanaman pokok epal yang betul

Anda hanya perlu membeli anak benih di ladang khusus. Pada masa yang sama, kebarangkalian untuk membeli bibit berkualiti varieti zonon adalah tinggi.

Penanaman pokok epal yang betul adalah jaminan tuaian masa depanAnda perlu membeli anak benih dengan berhati-hati. Adalah baik untuk memeriksa anak benih, ia mestilah dengan batang lurus dan sistem akar yang maju. Situs sesebuah serpihan itu harus kelihatan jelas. Anda harus meminta vendor untuk ciri-ciri pelbagai atau mengetahui nama untuk melihat biologi dalam katalog. Penanaman pokok epal yang betul adalah jaminan penuaian masa depan.

Lubang pendaratan disediakan selama sebulan. Pokok epal suka ruang yang diterangi dengan air bawah tanah yang rendah. Terdapat kuasa yang mencukupi di kawasan pengisian. Lubang 100x100x70 cm dipenuhi dengan satu pertiga tanah subur dengan penambahan beberapa balak humus, superfosfat dan abu kayu dalam segelas dan separuh dos kalium sulfat ini. Bahagian bawahnya bercampur dengan sempurna.Penuaian masa depan bergantung kepada kualiti rasuah

Pokok yang ditanam secara tidak betul tidak akan menghasilkan buah. Oleh itu, adalah penting untuk menanam pokok di dalam lubang di mana tanah telah diselesaikan, dan batang tidak jatuh, leher akar tidak basah ketika menyiram.

Di dalam tanah yang disediakan, tambah lapisan tanah nutrien tanpa baja dan tumpahan lubang supaya tanah dipadatkan. Pada bantal subur ini diletakkan sistem akar anak benih dan ditaburkan dari atas agar tidak melepaskan lehernya. Memperdalam menyebabkan kelewatan buah. Pada masa yang sama, anda perlu meletakkan pasak dan mengikat anak benih tahun demi tahun. Dengan mengepam dan menyiram benih, buat sentuhannya dengan lapisan tanah subur.

Cara membentuk mahkota pokok apel

Bagaimana pokok epal akan berbuah bergantung kepada pembentukan mahkota yang betulPemangkasan dan pembentukan bermula pada tahun keempat. Kaedah untuk membentuk mahkota pokok epal boleh dilihat dalam tutorial video di laman web. Right dipertimbangkan apabila pemangkasan pokok epal muda untuk menghalang pertumbuhan tinggi, untuk mengelakkan pertumbuhan cawangan dalam mahkota, supaya tidak menebal pokok itu. Di samping itu, anda perlu memberi perhatian kepada cawangan buah, keluarkan puncak, pucuk tahunan, menebalkan mahkota. Tetapi apabila pemangkasan dan penuaian, anda perlu menjaga ranting pendek pad buah di mana kuncup bunga dibentuk pada musim bunga. Apabila pemangkasan, anda perlu tahu bahawa apabila anda menghilangkan beberapa cabang kerangka, pokok itu akan mula pulih dan tanaman akan menjadi minimum.

Jika semua cabang pokok epal menunjuk ke atas, tidak akan ada pod. Ia perlu menghasilkan pembentukan beransur-ansur dengan pesongan melintang cawangan. Kepada cawangan menegak, beban dilampirkan untuk mengalihkannya secara beransur-ansur. Cara lain akan membongkok batang dengan tali.

Pada musim luruh, apabila pokok itu hancur dedaunan, burung pipit boleh terbang melalui cabang di semua arah. Ini bermakna pokok epal dibentuk dengan betul.

Pokok epal pemangkasan betul dan salahSekiranya pokok epal membuang warna, mungkin tidak satu pun pokok epal yang berdekatan, bunga tidak menular. Bunga dibuka untuk masa yang singkat, tidak mempunyai masa untuk menguap, pelbagai tidak dizonkan. Bunga yang cacat, tidak terbuka sepenuhnya, jatuh – kerja kumbang larva kumbang ini, kumbang. Pokok epal mungkin kekurangan makanan dan kelembapan, dan ia mengubah semula ovari.

Tuai epalPemangkasan kardinal untuk permulaan berbuah boleh menjadi pemangkasan epal dalam sistem akar. Dengan pemakanan yang baik dan kekayaan baja nitrogen, akarnya memberi peningkatan pokok dengan perbelanjaan pembentukan buah. Oleh itu, adalah perlu untuk mengurangkan atau mengecualikan nitrogen di atas pakaian, dan potong akar pada jarak unjuran mahkota ke tanah. Setelah menerima tekanan, pokok epal akan ingat bahawa perlu untuk menjaga kesinambungan genus dan akan membuang cawangan buah, dipanggil pokok buah-buahan.

Anda boleh memberi makan pokok epal dengan kuku tua besi, atau membeli penyediaan khas yang mengandungi garam besi dalam bentuk yang dapat dicerna. Jika, selepas semua aktiviti, pokok yang sihat tidak berbuah, maka ia perlu untuk menggantikannya, terdapat salinan berasingan pokok-pokok subur.

Penyakit pokok epal, yang membawa kepada ketidaksuburan

Rawatan penyakit tepat pada masanya pokokKesemua aktiviti yang cuba membangkitkan pokok itu dengan bearing buah tidak akan membantu spesimen yang sakit. Sekiranya pokok itu telah mengalami kulat, penyakit bakteria selama beberapa tahun, dan rawatan tidak dijalankan, ia semakin lemah. Angkatan untuk melawan penyakit ini, dan pembentukan buah menjadi sekunder, apabila semua orang diarahkan untuk bertahan hidup. Pada mulanya, penuaian pokok berpenyakit berkurang, dan kemudian pokok epal berhenti walaupun berbunga. Jika anda terlepas penyakit pokok epal dan mula merawatnya dengan kelewatan, anda boleh tinggal tanpa epal.

Apabila membeli pelbagai, ia harus ditanya sama ada setiap tahunnya berbuah. Terdapat pokok epal yang dianugerahkan tuaian yang besar dalam setahun. Walau bagaimanapun, anda perlu menyimpan pokok buah anda dan menyesuaikan jumlah epal pada cawangan. Dengan penuaian yang banyak pokok apel mengalirkan kekuatannya, dan sistem imun tidak dapat menampungnya di bawah keadaan yang melampau. Dalam kes ini, pokok ini lebih terancam oleh fros musim sejuk dan musim luruh. Hanya pematuhan penuh dengan semua aktiviti yang bertujuan untuk mengekalkan taman yang sihat akan memberikan hasil yang positif.

Cara membuat buah epal – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector