pir dalam ingatan YakovlevSelama bertahun-tahun, penternak telah bekerja dengan gigih untuk mengeluarkan pelbagai jenis pokok buah-buahan yang disesuaikan dengan kehidupan dalam keadaan iklim kita yang sukar. Apabila menyeberang varieti “Tema” dan “Olivier de Serre”, pir telah diterima dalam memori Yakovlev, keterangan dan gambar yang akan dibentangkan dalam artikel ini.

Penerangan dan ciri-ciri

perbungaan pirSebagai pokok pemupuk sendiri yang berkembang pesat, pelbagai ini sering dijumpai di plot peribadi di pelbagai rantau di Rusia. Cawangan-cawangan utama meluas dari batang pada sudut yang tepat, yang merupakan ciri khas pelbagai pir yang Memori Yakovlev.

Walaupun pokok itu sendiri agak kecil, ia boleh membawa 25 kg penuaian yang sudah 3 tahun selepas penanaman, yang mana ia dinilai oleh tukang kebun. Mengikut beberapa ulasan, jumlah ini boleh menjadi lebih tinggi jika anda menjaga pokok dengan betul.

Kebaikan dan keburukan

Pelbagai mempunyai beberapa kelebihan yang membezakannya di antara jenis-jenis pokok pir yang lain:

  • ketahanan terhadap penyakit;
  • ketabahan musim sejuk yang tinggi;
  • kesuburan diri;
  • menjadi hasil pada usia 3 tahun;
  • penuaian yang baik pada ketinggian pokok yang rendah.

Antara kekurangannya, seseorang dapat melihat kehadiran sel-sel batu di daging pir. Juga ada yang berbeza dalam berat dan buah-buahan jumlah dengan hasil yang tinggi, atau dengan umur pokok itu sendiri.

Buah-Buahan

Buah pir Memori YakovlevBuah-buahan ing pir kenangan Yakovlev tentang warna kuning dengan kemerahan merah. Mereka rasa berair dan manis, tetapi tidak berbau. Cawangan-cawangan itu diadakan dengan ketat, jadi tidak sukar untuk mengumpulnya dengan tangan. Semasa pengangkutan, mereka tidak meremajakan dan, secara umum, mereka mudah bertolak ansur dengan perjalanan yang panjang.

Pendaratan

penanaman benih pearMenurut deskripsi tukang kebun, ingatan kenangan Yakovlev tidak bersahaja dalam menjaga kilang. Walau bagaimanapun, apabila merancang plot, pokok harus dipilih untuk tempat yang terang dengan cahaya matahari. Hindari dataran rendah, karena pada musim semi akar dapat dibasahi oleh pengumpulan air yang mencair, yang memiliki efek bencana pada pir. Atas alasan yang sama, jangan menanamnya di kawasan di mana air bawah tanah mengalir dekat dengan permukaan.

Berhati-hati bahawa tidak terdapat pohon-pohon yang tinggi di dekatnya yang akan menimbulkan bayangan pada pir.

Sebelum menanam tanah mestilah disenyawakan terlebih dahulu. Campuran humus, kapur dan kalium klorida sesuai untuk tujuan ini. Lime diperlukan untuk membentuk medium asid lemah dalam tanah sekiranya tanah sangat berasid.

Related  Kesilapan yang mungkin berlaku dalam tumbuh-tumbuhan yang tumbuh

Menanam memori pir Yakovlev harus dihasilkan secara eksklusif pada musim bunga. Ideal adalah bukit kecil, tidak ditiup oleh aliran langsung angin.

Kerana ketumpatan rata-rata mahkota dan saiz pokok kecil, anda boleh membuat keadaan yang ketat.

Apabila memilih benih, perhatikan warna akar dan kulit kayu. Tanda hitam dan tanda-tanda membusuk tidak seharusnya. Untuk memastikan kualiti pokok yang akan datang, dapatkan anak benih hanya di tapak semaian, di mana mereka diternak. Elakkan membeli dengan tangan atau di pasaran.

palang memerlukan pasakAkar pir berkembang dalam pelbagai ini, jadi lubang harus dibuat setidaknya satu meter dalam dan lebar. Bumi di sekitar batang anak benih padat dan tuangkan ke dalam beberapa pendekatan. Jangan lupa mulch tanah untuk mengelakkan pertumbuhan rumpai.

Beli sebiji benih segera sebelum menanam, tetapi tidak sebelum ini.

Oleh kerana ini adalah pokok penyuburan sendiri, penanaman tanaman pendebunga tidak wajib. Atas sebab ini, pemilik plot kecil memilih pelbagai ini. Malangnya, ketiadaan pendebunga boleh menjejaskan hasil pir dalam ingatan Yakovlev. Foto dan keterangan mengenai kualiti buah-buahan pokok yang tumbuh di tapak dengan tanaman pendebunga membuktikan bahawa kaedah penanaman ini lebih berkesan.

Penjagaan pir itu

humusPerhiasan atas tiga kali yang betul pada musim bunga, musim panas dan musim luruh akan menjadi ikrar jangka panjang pokok buah-buahan anda:

  • Pada musim bunga, gunakan baja mineral yang mempunyai kesan yang baik pada bunga mekar;
  • Pada musim panas akan ada baja organik yang cukup;
  • Pada musim luruh, untuk memulihkan kekuatan tumbuhan selepas berbuah, tambah campuran dengan kandungan fosforus dan kalium.

Pokok yang berusia 1-2 tahun diperlukan untuk dilindungi jika frosts teruk dijangka. Anda boleh menuangkan pir yang dicincang dengan air untuk membentuk kerak ais. Ia akan melindungi bahagian lembut dari memori muda pir Yakovlev dari hipotermia. Foto yang menggambarkan perlindungan fros ditunjukkan di bawah.perlindungan batang dengan pemanas

Cara yang sangat baik untuk memanaskan batang akan menjadi ketat biasa. Balutkan mereka dalam beberapa lapisan di sekitar batang. Di atas anda boleh meletakkan jaring khusus terhadap arnab dan tikus.

Sekiranya anda memantau keadaan buah-buahan anda dengan berhati-hati, mencuci dan memulihkan sekejap-sekejap dan menyediakan penyiraman yang banyak pada bulan-bulan kering, ia akan menjadi sihat dan kuat. Pear Ingatan Yakovlev dianggap sebagai salah satu jenis terbaik untuk menanam di kawasan negara kita, jadi anda pasti tidak akan kalah dengan memilihnya untuk pondok musim panas anda.

Related  Ciri-ciri penanaman dan penjagaan plum kuning di kawasan pinggir bandar

Video mengenai Pear of Memory Yakovlev