anak benihPertumbuhan sayuran dalam benih, perlu menggunakan baja untuk anak benih. Makan mempunyai kesan besar terhadap pertumbuhan tumbuhan, tetapi penambahan nutrien tambahan memerlukan pengetahuan tertentu dari penanam sayur.

Pertumbuhan sayur-sayuran dalam cara pembiakan adalah sangat penting untuk memilih tidak hanya benih dan tanah yang berkualiti, tetapi juga untuk membuat baja yang perlu untuk benih dalam proses pembangunan. Penanam berpengalaman tahu bahawa pemakanan mempunyai kesan yang besar terhadap pertumbuhan tumbuhan. Walau bagaimanapun, proses ini memerlukan pematuhan. Oleh itu, sebelum menanam benih, anda perlu memilih jenis, bentuk dan komposisi campuran nutrien.

Baja mineral untuk benih sayuran

Pembalut utama jenis ini terdiri daripada sebatian tak organik, terutamanya garam mineral. Bergantung kepada jenis pengisian, baja untuk benih mudah dengan satu jejak atau kompleks, yang mengandungi beberapa mineral.

Galian utama yang diperlukan untuk perkembangan penuh kilang itu:

  • Nitrogen: ammonium nitrate (35% nitrogen), urea (46% nitrogen), ammonium sulfat (20% nitrogen), air amonia (20-25% nitrogen).
  • Fosforus: superfosfat (20% fosforus) atau superfosfat ganda (40-50% fosforus).
  • Kalium: kalium klorida (50-60% kalium oksida), garam kalium (30-40% K20), potassium sulfate (45-50% K20).

Dengan kekurangan sebarang mineral, pertumbuhan benih sangat perlahan. Daunnya mendapat warna hijau terang, menjadi cetek dan mula jatuh. Dengan pengambilan baja mineral yang berlebihan, kilang itu boleh dibakar dan mati. Oleh itu, sebelum membenamkan anak benih, perlu berhati-hati mengkaji arahan dan, mengikut norma yang dinyatakan, untuk memupuk pembajaan.

Baja organik untuk benih sayuran

anak benih dalam periukKomposisi baja jenis ini termasuk bahan organik. Kelebihan utamanya adalah bahawa ia mengandungi bukan hanya satu jenis mineral, tetapi praktikalnya semua nutrien yang diperlukan. Baja organik seperti ini tidak boleh dikaitkan dengan mana-mana satu spesis, kerana unsur-unsur mineral asas sudah ada di dalamnya. Di samping itu, dalam bahagian yang berbeza, mengandungi mineral lain: kobalt, boron, tembaga, mangan, dan lain-lain.

Related  Apa yang perlu dilakukan jika pokok epal kegemaran anda tidak berbuah

Baja organik untuk benih sayuran:

  • Dung. Kelebihan menggunakan baja adalah satu set lengkap semua bahan yang diperlukan. Di samping itu, selepas penambahannya, ciri-ciri biologi dan fizikal tanah diperbaiki. Di dalamnya, karbon dioksida, yang diperlukan untuk pemakanan karbon tumbuhan, mula dibebaskan dengan melimpah.
  • Najis ayam. Ciri tersendiri adalah produktiviti yang besar. Ia termasuk banyak nitrogen, kalium fosforus.
  • Kompos. Baja jenis ini mudah disiapkan di kawasan pinggir bandar. Untuk penyediaannya, gunakan daun, jerami, rumput dari rumput, puncak kentang, pelbagai sampah dapur, dan sebagainya.

Pengenalan baja organik untuk benih memberikan hasil yang baik, tetapi sukar bagi pendatang baru untuk menentukan perkiraan yang diperlukan. Oleh itu, sebelum memberi makan lebih baik mendapatkan nasihat tambahan daripada pakar.

Baja benih kubis

Untuk mendapatkan sebiji kubis yang baik, persenyawaan bermula selepas penampilan 1-2 risalah hadir. Sebagai pembajaan pertama disyorkan untuk menggunakan urea. Untuk tujuan ini, 30 g bahan dibubarkan dalam 10 liter air. Penyelesaian yang terhasil akan mencukupi untuk memproses 2-3 m². Sebelum menggunakan baja untuk menumpahkan kubis, tanah mesti disiram.

Bawang kali kedua diperkenalkan dua minggu sebelum pendaratan benih muda di tanah terbuka. Untuk melakukan ini, dari 15 hingga 25 gram kalium sulfat dan kalium klorida dicairkan dalam baldi air (10 liter). Anda juga boleh menambah urea dalam jumlah ini. Campuran nutrien yang dihasilkan dalam bentuk yang hangat digunakan untuk setiap tumbuhan pada kadar 1 liter setiap 5 tumbuhan.

Baja mineral untuk benih kubis boleh digantikan oleh baja organik. Pertumbuhan yang baik ditunjukkan oleh anak benih kubis selepas pengenalan kotoran burung.

Satu bahagian sampah dipenuhi dengan 2-3 bahagian air suam dan dibiarkan selama beberapa hari untuk penyerapan. Penyelesaian yang terhasil diencerkan 1:10 dengan air dan disenyawakan.

Related  Penanaman dan penjagaan bit dalam tanah terbuka

Baja untuk anak benih timun

Walaupun penanaman benih dilakukan dalam tanah yang disediakan dengan baik, dalam proses pertumbuhan tanaman masih memerlukan makanan tambahan. Sepanjang tempoh penanaman anak benih timun, permohonan pembajaan dilakukan kira-kira dua kali.

Pencernaan maksimum nutrien tumbuhan boleh dicapai jika baja untuk benih timun dibuat pada waktu pagi pada hari yang hangat, cerah.

Anak benih timunDengan munculnya daun sebenar pertama mula melakukan pembajaan pertama. Bagi benih timun yang sangat kecil, lebih baik menggunakan baja dalam bentuk cecair. Untuk melakukan ini, cairkan larutan mullein dengan air (1: 8), kemudian tuangkan pucuk muda dengan campuran suhu berkhasiat. Jika larutan pupuk ayam digunakan sebagai baja untuk anak benih timun, maka ia dicairkan dengan air dalam nisbah 1:10.

Makan kedua dilakukan beberapa hari sebelum penanaman tanaman muda di tanah terbuka. Dalam kes ini, perlu menyediakan penyelesaian campuran nutrien yang terdiri daripada 10 liter cecair, 10-15 g urea, 15-20 g klorida atau kalium sulfat dan 35-40 g super fosfat (arahan untuk digunakan di taman).

Baja untuk benih tomato

Dalam proses penanaman benih tomato, perut atas berkhasiat digunakan beberapa kali. Baja pertama kali untuk benih tomato digunakan selepas memilih hanya selepas 10 hari. Adalah disyorkan untuk menanam tumbuhan dengan baja organik, yang akan meningkatkan pertumbuhan lembaran yang lemah. Prinsip penyediaan formula nutrisi dari Mullein atau kotoran burung diterangkan di atas.

Juga sebagai baja untuk anak benih tempatan tomato adalah abu pokok yang ditubuhkan, yang mengandungi sejumlah besar unsur surih yang berbeza.

benih tomatoUntuk kawasan yang disemai 2-3 m², 8-10 liter cecair, 70-80 g abu dan 15-25 mg ammonium nitrat akan diperlukan. Campuran nutrien ini boleh digunakan 10 hingga 13 hari selepas permohonan baja pertama.

Related  Ciri-ciri penanaman dan penjagaan anggur di pinggir bandar

Setiap pembajaan tumbuhan mana-mana perlu disiapkan dengan pengairan dengan air suam. Apabila memohon baja, anda harus mengelakkan daripada mendapatkan baja pada jisim daun. Untuk mengelakkan kemunculan luka bakar pada daun selepas menyiram, semua tumbuhan disyorkan untuk ditaburi dengan air.

Video: baja untuk anak benih atau mengapa daun menjadi kuning