baja organikBenar-benar semua tanaman pengeluaran pertanian menuntut pemakanan tanah, iaitu, untuk kesuburannya, kerana dengan setiap tanaman baru tanahnya habis dan memerlukan makanan.

Untuk memulihkan sifat tanah subur, baja organik dan mineral digunakan.

Kumpulan organik adalah yang utama dalam tempoh presower, ia adalah organik yang menyumbang kepada percambahan benih yang lebih baik dan pembangunan tumbuhan.

Tetapi kumpulan mineral adalah unsur pemakanan tambahan, yang diperlukan dalam kes-kes ketika ekzos organik potensinya.

Organik meningkatkan sifat semula jadi dan iklim tanah, menjadikannya longgar dan tepu dengan semua bahan yang diperlukan dan karbon dioksida, oleh kerana proses mikrobiologi dalam struktur tanah dipercepatkan.

Jenis baja organik

Pupuk sebagai baja organik

Jenis baja organik yang paling mudah dan berpatutan adalah baja. Ia adalah elemen ini yang meningkatkan jumlah humus yang berguna dan rapuh dalam komposisi tanah.

Dung disimpan untuk tujuan mendapatkan baja berkualiti tinggi di kot khusus, lapisan baja di mana meliputi gambut dan jerami.

Sekiranya terdapat beberapa spesies haiwan di ladang isi rumah, najis campuran yang mengeluarkan mereka adalah cara terbaik untuk membaja tanah infield dan pertanian.

Gambut dan jerami tidak membenarkan baja di masa depan menguap dalam jumlah besar nitrogen, yang mempunyai kesan yang sangat baik terhadap hasil masa depan semua tanaman dan sayuran.

Keberkesanan baja antara tiga dan lima tahun.

Humus

Tiada baja organik yang kurang berkesan adalah humus, yang diperolehi dari baja dan tumbuhan dedaunan yang dihancurkan, kompos yang dipanggil. Selalunya ia digunakan dalam penanaman tanaman sayur-sayuran, terutamanya semasa tempoh pertumbuhan benih tahan dan kuat.

bahan organik

Baja organik cecair

Untuk baja jenis ini termasuk air kencing asal haiwan dan lir, yang terbentuk dalam proses penguraian baja. Mereka sangat kaya dengan nitrogen dan kalium.

Related  Datang dari Asia Minor dan Asia Tengah melon Kassaba

baja cecair organikMereka digunakan dalam amalan dalam bentuk cair dalam nisbah 1/10, di mana air mendominasi. Terutamanya berguna ialah baja cecair untuk sayur-sayuran dan buah-buahan. Pada asasnya baja cecair boleh digunakan pada masa pemindahan, ovari, berbunga dan berbuah.

Ia tidak disyorkan untuk menggunakan bahan organik dalam bentuk cecair dalam cuaca panas yang panas. Minyak atau dedaunan yang disuburkan dengan menyembur dengan penyembur. Baja dijalankan pada petang.

Gambut

Produk ini adalah struktur sisa tumbuhan paya yang tidak terurai dalam keadaan kelembapan yang kuat disebabkan oleh penembusan udara yang tidak mencukupi ke dalam tanah. Kandungan nitrogen dalam gambut lebih dari dua kali dalam baja.

gambut

Kotoran burung

najis burungBaja organik ini terutamanya digunakan untuk tanaman sayuran dan kentang. Sampah kaya dengan nitrogen, fosforus dan kalium. Sampah segar burung disimpan dicampurkan dengan gambut atau jerami, selepas itu dikeringkan dan tanah menjadi massa serbuk. Ia digunakan dalam penyediaan pelbagai baja kompos.

Jisim beracun hijau

Budaya keluarga legum adalah kedai nitrogen yang sangat baik, jadi mereka sering digunakan sebagai baja organik dengan cara membajak jisim hijau, akibat penguraian yang mana tanah itu diperkaya dengan nitrogen. Kaedah persenyawaan pada tanah podzolic yang lemah adalah sangat meluas.

baja kacang

Baja mineral mineral

granulasiSelalunya di rumah, penduduk musim panas menggunakan bahan organik yang tidak terlalu tertumpu, contohnya abu, ia tidak termasuk jumlah nutrien yang diperlukan dalam komposisi dan ia mestilah bercampur dengan komponen organik atau mineral lain.

Gabungan unsur-unsur mineral dan organik mewujudkan baja organik yang disebut, dengan cara lain mereka dipanggil baja humik.

Dalam kes-kes penjagaan tanah yang tidak wajar, jenis ini membolehkan untuk membawa pesanan yang betul keseimbangan kandungan semua nutrien yang diperlukan dalam baja tanah yang tidak selesa dan supersaturated.

Related  Apa yang perlu dicari apabila memilih delima dan manis delima

Baja organik adalah hanya dihasilkan selepas analisis kimia yang menyeluruh untuk tanah yang dirawat.

Bagaimana untuk memohon baja organik?

baja organik dalam keadaan cecair yang dibawa di bawah tanaman sistem akar dan sayur-sayuran, dan ketekalan serbuk dan berat longgar, mereka diedarkan di permukaan tanah, yang kemudiannya dibajak atau digali. Di rumah, sekop bayonet digunakan untuk ini, tetapi untuk tujuan pertanian, penyebar baja organik digunakan untuk tujuan ini.

penyebar

Hari ini, tidak menjadi masalah untuk membeli elemen baja di pasar raya hortikultur. Ia adalah pada pakej yang dibeli bahawa norma untuk pengenalan baja organik selalu ditunjukkan. Mereka harus dipatuhi, kerana baja jenis pengeluaran boleh sama ada satu komponen atau kompleks, yang direka khusus untuk digunakan di bawah jenis tanaman tertentu.

Penyediaan sendiri baja organik – video