pemprosesan taman pada awal musim bungaUntuk menggunakan bahan kimia di laman web mereka atau cuba untuk mengembangkan produk mesra alam – dilema ini tidak memberikan rehat kepada banyak tukang kebun. Paling bijak memilih maksud emas, dan pemprosesan musim bunga taman dengan urea dengan sulfat tembaga menjadi musim baru salah satu aktiviti pertama untuk memerangi penyakit dan perosak. Kenapa penyemburan begitu penting? Pertama, mari lihat apa jenis ubat.

Penerangan mengenai persediaan dan kesannya terhadap tumbuhan

Tembaga sulfat dan urea mempunyai kesan yang berbeza terhadap tumbuh-tumbuhan. Ia bergantung kepada komposisi kimia mereka.

vitriol tembagaTembaga sulfat dipanggil tembaga sulfat, setiap molekul yang menambah kepada dirinya sendiri lima molekul air. Dalam berkebun, ia digunakan dalam bentuk penyelesaian berair sebagai antiseptik dan fungisida – bahan yang digunakan untuk memerangi penyakit kulat tumbuhan. Ubat ini bersentuhan, iaitu, tidak menembusi tisu, tetapi bertindak hanya di permukaan.

Sulfat tembaga tergolong dalam kelas bahan berbahaya rendah, tetapi apabila bekerja dengannya, perlu memerhatikan langkah keselamatan: memakai alat pernafasan, pakaian pelindung dan kacamata.

urea untuk tamanUrea (urea) adalah sebatian kimia yang mengandungi 46% nitrogen, dan digunakan sebagai baja nitrogen. Bakteria tanah menguraikannya kepada ammonia dan nitrat. Dalam bentuk ini ia diserap oleh tumbuh-tumbuhan. Nitrogen adalah salah satu unsur utama pemakanan tumbuhan. Penggunaan baja nitrogen secara mendadak meningkatkan hasil semua tanaman. Tetapi lebihan nitrogen membahayakan kedua-dua manusia dan alam, oleh itu, tidak perlu melebihi dos.

Sapukan baja ini dalam bentuk kering, membajak ke dalam tanah, dan dalam bentuk larutan berair. Penyemprotan dengan penyelesaian urea adalah persenyawaan yang popular di kalangan tukang kebun, kerana nitrogen dalam bentuk cair diserap oleh tanaman lebih cepat daripada kering dan praktikal tidak memasuki tanah, sehingga tidak menghasilkan nitrat berlebihan.

Related  Apakah sulfat tembaga yang digunakan dan cara menggunakannya dalam berkebun?

Kenapa percikan diperlukan pada awal musim bunga

pemprosesan urea dengan tembaga sulfatAhli biologi dan ahli agronomi membezakan beberapa sebab mengapa rawatan taman dengan urea dan vitriol tembaga harus dijalankan pada awal musim bunga:

 1. Di taman, keperluan untuk nitrogen dalam pepohonan berlaku pada awal permulaan musim tumbuh dan berlangsung hingga pertengahan musim panas. Tetapi tanah pada musim bunga awal belum lagi menghangatkan dan proses alami pembentukan mikrobiologi nitrat di dalamnya ditindas. Oleh itu, penyemburan dengan baja nitrogen untuk mengisi semula rizab nitrogen diperlukan dalam tempoh ini.
 2. Menyemburkan taman dengan urea membantu menghilangkan banyak perosak di musim sejuk di kulit kayu – aphids, tunas epal merah, rama-rama, bunga, kuali kaca, penggulung daun dan lain-lain. Untuk melakukan ini, gunakan penyelesaian urea pekat – sekurang-kurangnya 700 gram setiap baldi air. Sehingga daun mekar kepekatan ini benar-benar tidak berbahaya kepada pokok itu.
 3. Dengan bermulanya penyakit kulat haba pokok buah-buahan diaktifkan – cendawan bubuk, kudung, moniliosis dan lain-lain. Penyakit ini lebih mudah untuk mencegah daripada merawat pokok yang lemah. Penyemburan awal musim bunga dengan larutan sulfat tembaga 5% akan membantu menindas spora cendawan.

Kepekatan tinggi sulfat tembaga dan urea untuk pokok hanya boleh digunakan sehingga rupa daun.

Taburkan taman dengan larutan sulfat tembaga sehingga tunas dibubarkan untuk mengelakkan terbakar. Selepas permulaan tumbuhan menggunakan campuran Bordeaux.

Bagaimana untuk menyediakan taman untuk menyembur

menyediakan taman untuk diprosesSebelum rawatan musim bunga urea taman dengan vitriol tembaga adalah perlu untuk menyediakan pokok-pokok:

 • memotong cawangan kering dan sakit;
 • bahagian jelas korteks mati;
 • Spatter tapak pemotongan dan penyapu;
 • mengumpul dan membakar dedaunan tahun lepas.

Semua tempat yang dibersihkan disingkirkan dengan larutan tembaga sulfat, dan spili oleh pokok kebun.

Related  Cara menanam mawar dari benih – tips yang dialami!

Untuk prosedur ini, anda perlu memilih hari yang kering dan tanpa angin apabila udara menghangatkan sehingga 5 darjah Celcius. Dalam cuaca hujan, penyemburan tidak akan digunakan.

Cara membuat campuran

penyediaan penyelesaian sulfat tembagaPenyelesaian urea dan sulfat sulfat untuk rawatan pokok disediakan seperti berikut:

 • 700 gram urea dituangkan ke dalam baldi 10 liter bersih;
 • tuangkan air ke dalam baldi dan kacau sehingga dibubarkan sepenuhnya;
 • dalam mangkuk yang berasingan, 50 gram sulfat tembaga dicairkan dalam sedikit air panas;
 • Vitriol yang dibubarkan dicurahkan ke dalam baldi dan dicampur semula.

pencampuran dua penyelesaianSembur pokok-pokok pada musim semi dengan urea dan tembaga vitriol harus banyak, merendam batang, cawangan dan tanah bulatan dekat-mandul.

Campuran siap digunakan segera. Sebelum permulaan kerja memakai peralatan perlindungan – gelas, pernafasan dan sarung tangan.

Ubat-ubatan ini boleh ditanam hanya dalam bekas kaca, kayu atau plastik.

Dijalankan oleh semua peraturan musim bunga pemprosesan taman dengan urea dengan vitriol tembaga adalah jaminan bahawa taman anda akan lebih sihat dan akan menyenangkan dengan tuaian yang ramah. Tetapi jangan lupa bahawa untuk mendapatkan hasil yang baik di taman anda memerlukan pelbagai langkah. Dalam pelbagai baja dan perlindungan daripada penyakit dan perosak, pokok perlu sepanjang tahun.

Penyemburan pertama taman – video