Benih tembikai mempunyai sifat penyembuhanSemangka adalah produk bukan sisa. Dari kerak menyediakan buah-buahan manisan yang lazat, dan benih adalah terapi yang berguna. Di semua bahagian berry berjalur mengandungi sebilangan besar komponen yang unik, tetapi biji juga mewakili nilai pemakanan. Dalam 100 gram benih mengandungi lebih daripada separuh keperluan harian protein dan 85% lemak. Untuk masa yang panjang faedah benih tembikai telah dipelajari. Baca tentang: penggunaan biji labu untuk tubuh manusia!

Komposisi benih tembikai

Untuk menggunakan semangka dengan biji ia tidak diinginiSebarang benih ditujukan oleh alam semula jadi untuk mencipta kehidupan baru. Nukleus membawa stok unsur vital yang akan memberi makan janin pada peringkat pertama pembangunan. Oleh itu, dalam benih, seperti dalam pantri, bahan aktif dikumpulkan dalam kepekatan yang tinggi. Di bawah sekam tembikai pepejal, kedai runcit ditutup.

Sebelum mendapat manfaat daripada biji tembikai, mereka harus dibebaskan dari sekamnya. Oleh itu, makan daging tembikai dan benih menelan serentak tidak akan digunakan. Adakah mungkin untuk memakan semangka dengan biji? Ia tidak perlu, anda boleh mendapat penyumbatan dan sakit perut.

Nilai tenaga produk ditentukan oleh kandungan bahan asas, dan ini adalah protein, lemak dan karbohidrat. Adalah ditentukan bahawa dalam bahagian standard benih air-melon mereka dibentangkan dalam perkadaran berikut.

 1. Komponen protein adalah 30.6 g.Ini adalah asid amino yang diperlukan untuk pembinaan jisim otot, iaitu 61% daripada keperluan harian badan. Masukkan arginine, asid glutamat, lisin, tryptophan. Kandungan kalori protein 117 kcal.
 2. Lemak sebanyak 51 gram, termasuk 11 gram tepu, poli dan tanpa mono tak tepu, termasuk Omega-6, yang merangkumi 84.6% daripada keperluan harian dan 426 Kcal.
 3. Karbohidrat dalam benih sedikit, hanya 15.31 gram, ini adalah 61kkal dan 6.1% daripada keperluan harian badan.

Dalam biji tembikai banyak mineral, vitaminAngka-angka menunjukkan bahawa biji tembikai adalah produk kalori tinggi, 600 Kcal adalah sepertiga tenaga untuk seseorang yang tidak terlibat dalam sukan dan buruh fizikal berat. Walau bagaimanapun, biji air melon dihargai untuk sifat-sifat berguna vitamin, mineral dan unsur-unsur aktif secara biologi.

Sejumlah vitamin B meningkatkan metabolisme, menjejaskan aktiviti metabolisme, pembiakan dan otak badan. Mereka adalah sedikit, pecahan miligram, tetapi pemangkin adalah berkesan dalam jumlah yang kecil:

 • asid nikotinik – 3.55 mg – 17.8% keperluan harian;
 • Asid folik – 0.058 mg – 14.5%;
 • pyrodioxin – 0.089 – 4.5%;
 • Asid Pantothenik – 0.346 mg – 6.9%;
 • riboflavin – 0.145 mg – 8.1%;
 • thiamine 0.19 mg – 12.7%.

Setiap vitamin ini berfungsi pada fungsi tertentu badan. Pada dasarnya, mereka membantu untuk menerjemahkan komponen tenaga makanan ke dalam proses fisiologi. Vitamin meningkatkan fungsi sistem saraf. Tindakan niasin mempunyai kesan yang baik pada kulit, rambut dan kuku.

Dalam benih, kombinasi mikroelen yang unikTetapi benih air-melon sangat dihargai untuk kombinasi mikroelement, yang dalam kuantiti tersebut tidak ada dalam mana-mana produk. Beberapa logam menyediakan sebahagian standard keperluan harian badan. Oleh itu mineral terkandung dalam kot benih, jadi penting untuk makan tidak hanya inti, tetapi juga kulit. Ini adalah jawapan kepada soalan sama ada ia boleh dimakan biji tembikai.

Elemen Berat mg Harian% Elemen Berat mg Harian%
mangan 1,614 80.7 magnesium 556 139
natrium 99 7.6 kalium 648 25.9
fosforus 755 94.4 besi 7.28 40.4
zink 10.24 85.3 tembaga 6.86 68.6

Sherbet biji tembikaiZink sangat berguna untuk badan lelaki. Dia juga menyimpan sistem imun dalam nada. Sekiranya rambut mula jatuh, keletihan dan cirit-birit muncul, dan makanan yang mengandungi zink perlu dimasukkan ke dalam diet. Besi dalam produk tumbuhan tidak mencukupi. Anda boleh mendapatkannya dari biji tembikai dan daging dan makanan ikan. Anda memerlukan besi untuk pengeluaran sel darah merah dalam sistem hematopoiesis.

Adalah diketahui bahawa konstituen berserat untuk sistem pencernaan kita seperti penyapu untuk janitor. Dalam biji tembikai, pembersih adalah hemiselulosa, yang bertindak lebih lembut pada mukus daripada serat biasa.

Kepentingan citrulline dalam biji tembikai

Tepung dari biji tembikaiFaedah dan bahaya biji tembikai bergantung kepada sebahagian besar kandungan citrulline asid amino dalam produk. Bahan ini terkandung dalam semua komponen tembikai, tetapi ia disintesis dalam badan itu sendiri. Bahan ini sangat diperlukan untuk badan. Oleh itu, bioadditives digunakan untuk merangsang aktiviti jantung para atlet, untuk meningkatkan potensi pada lelaki. Telah terbukti bahawa penggunaan citrulin dalam makanan atau suplemen:

 • mengurangkan tekanan hipertensi;
 • menindas anemia sel sabit;
 • menormalkan gula darah.

Walau bagaimanapun, bersama-sama dengan manfaat untuk orang yang sihat, penggunaan benih untuk warga individu boleh menjadi masalah. Ada orang yang badannya tidak menghasilkan citrulline. Penyakit ini dipanggil citrullineemia dan disebabkan oleh gangguan metabolik. Metabolisme bahan masuk melibatkan penukaran kepada arginin dengan produk penguraian yang mengandungi ammonia. Ia dikumuhkan dalam air kencing dan menjengkelkan. Ini adalah asas untuk membahayakan citrulline.

Di Afrika Barat, biji tembikai adalah satu kemestian untuk sup. Di China, biji tembikai goreng adalah sebahagian daripada banyak bumbu.

Berdasarkan kesan kompleks pada tubuh manusia, sifat berguna biji tembikai tidak disahkan untuk orang:

 • pesakit dengan citrullineemia;
 • wanita hamil kerana kehadiran protein dan citrulline;
 • ibu dan kanak-kanak yang menyusu sehingga tiga tahun;
 • Orang yang mempunyai penyakit pankreas;
 • orang dengan obesiti dan diabetes jenis 2.

Sekiranya asid amino ini terdapat dalam darah pesakit, maka benih air-melon adalah kontraindikasi. Bagi orang yang menderita penyakit dari lingkungan genitourinary, penggunaan benih dalam makanan haruslah terhad.

Bagaimana dengan betul benih goreng?

Benih Tembikai FriedBasuh dan keringkan benih kering pada kuali berdinding tebal kering selama beberapa minit sebelum gelap. Cairkan garam garam dalam 50 ml air dan laraskan benih dalam larutan ini sehingga ia mendidih. Terdapat biji yang anda perlukan dengan cangkang.

Gunakan biji bunga matahari goreng sebagai vermifuge untuk tujuan prophylactic, dan semasa sakit.

Anda boleh menggunakan biji kering sebagai bahan tambahan berguna dalam menu, atau sebagai merawat. Walau bagaimanapun, wanita telah menemui produk ini sebagai aplikasi yang berbeza. Terlibat dalam komposisi tepung, bercampur dengan tanah liat perubatan, menghasilkan prosedur pemurnian yang berkesan. Gosok itu menjadi mudah, tidak traumatik, tetapi berkesan.

Video mengenai manfaat biji tembikai