Seperti tumbuhan lain, gooseberries boleh terdedah kepada serangga perosak. Terdapat juga pelbagai penyakit gooseberry. Adalah sangat penting untuk bertindak balas dalam masa ke mana-mana manifestasi mereka dan untuk mengelakkan kesan negatif ke atas tumbuhan.

Keadaan kilang itu penting untuk mengawal sepanjang hayatnya. Jika penyakit berlaku atau jika serangga muncul di atasnya, langkah-langkah perubatan perlu diambil dengan serta-merta. Sekiranya anda mengabaikan faktor negatif ini, anda boleh kehilangan tanaman, dan kemudian pada belukar itu sendiri. Penyakit gooseberries cepat menyebar, kerana mereka semua mempunyai sifat kulat.

ulatBagi serangga – mereka tidak membahayakan penyakit kulat. Mereka kebanyakannya ulat dan aphids kecil. Penyebaran tumbuhan juga sangat cepat. Keadaan ini merosakkan kilang.

Terdapat situasi apabila pengaruh serangga dikaitkan dengan kehadiran penyakit. Simpan semak dengan segera. Penyakit gooseberries dan rawatan mereka perlu ditentukan terlebih dahulu.

Penyakit utama gooseberry adalah:

 • septoriosisSeptoria. Penyakit ini disifatkan oleh penyebaran daun tumbuhan secara pesat dalam bentuk bintik-bintik. Tempoh yang paling berbahaya bagi jangkitan ialah permulaan bulan Jun. Pada permulaan perkembangan penyakit terdapat tanda-tanda bintik abu-abu dengan sempadan coklat gelap. Dengan perkembangan lanjut di tempat-tempat kelihatan titik-titik hitam. Cara semacam itu menyebabkan pengeringan pramatang dan jatuh dedaunan. Walaupun selepas musim gugur, kulat terus hidup di daun yang jatuh. Kerana mereka perlu dibersihkan dan dibakar dengan segera. Anda boleh melihat foto penyakit gooseberry.
 • SpherotekaSpheroteka (cendawan serbuk). Ini adalah salah satu penyakit paling berbahaya untuk tumbuhan. Ketidaksuburannya terletak pada hakikat bahawa ia tidak menjejaskan organ-organ individu, tetapi seluruh tumbuhan. Tempoh baik perkembangan penyakit adalah akhir musim bunga – permulaan musim panas. Tanda pertama perkembangan penyakit muncul dari bahagian bawah kepingan dalam bentuk salutan putih kecil. Dari masa ke masa, jika penyakit itu tidak dirawat, ia menjadi fasa yang lebih terabaikan, yang dicirikan oleh rupa anjing laut kasar. Pada permulaan fasa sedemikian, sangat sukar untuk menyelamatkan tumbuhan. Di samping itu, tidak disyorkan untuk meninggalkannya dalam bentuk ini, kerana spora mudah disebarkan oleh serangga dan angin.
 • karatKarat adalah kolumnar atau piala. Ia adalah penyakit daun tumbuhan. Kemajuan di akhir Mei – awal bulan Jun. Penyakit gooseberry ini ditunjukkan oleh gejala luar – rupa spora kuning dalam bentuk bintik-bintik bentuk yang tidak teratur. Dengan perkembangan penyakit itu, tempat-tempat jangkitan berubah menjadi bentuk berbunga pada dedaunan. Penyakit ini boleh menjejaskan pertumbuhan dan kecacatan buah, akibatnya mereka masih boleh menjadi hijau. Jika anda tidak memulakan rawatan, anda boleh kehilangan keseluruhan tanaman.
 • AnthracnoseAnthracnose. Ia juga merupakan penyakit yang menampakkan dirinya pada daun tumbuhan. Mengurangi kawasan dedaunan, penyakit itu menimbulkan kejatuhan mereka. Muncul dalam bentuk bintik hitam gelap. Pada peringkat akhir penyakit ini, daun-daunnya ditutup dengan kerak kasar dan kering warna coklat. Jika anda tidak memulakan rawatan tepat pada masanya, dedaunan jatuh, dan pertumbuhan tumbuhan berhenti.

Kehadiran penyakit gooseberry bukan satu-satunya bahaya dalam pertumbuhan dan perkembangan mereka. Terdapat juga serangga – perosak gooseberry, yang boleh merosakkan keseluruhan tuaian. Mereka menjejaskan dedaunan, sistem akar dan buah-buahan.

Anak benih Gooseberry pucatAnak benih Gooseberry pucat. Ini adalah serangga kecil dalam bentuk larva hijau. Individu dewasa mencapai saiz 6-satimeter, mempunyai warna gelap dengan bintik-bintik cahaya. Mereka boleh menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki kepada kilang. Larva sawfly berkembang dengan pesat. Mereka mampu memusnahkan semak belukar dalam satu atau dua hari. Selepas pengaruh jahat mereka, hanya satu struktur yang sinewy tetap dari daun, seluruh permukaan daun dimusnahkan dan tumbuhan terhenti berkembang.

Anak benih Gooseberry pucatGooseberry bercambah kuning. Larva mempunyai warna hijau kebiruan. Tubuhnya ditutup dengan ketuat kecil. Individu dewasa berwarna merah-kuning. Kerosakan yang besar dilakukan oleh mereka, menggigit daun sepenuhnya. Jika perosak ini dijumpai, langkah-langkah perlu diambil.

Kawalan perosak gooseberries:

 • Pada mulanya, adalah perlu untuk menyembur tumbuhan dengan tinctures berdasarkan pahit pahit, yarrow, tembakau atau makhorka.
 • Juga cara yang berkesan untuk memusnahkan larva adalah penyelesaian sabun dan abu kayu. Gunakannya yang anda perlukan kira-kira 0.5 kg / belukar.
 • Kesan yang baik ialah penggunaan racun serangga.

Pada musim gugur, selepas menuai, anda perlu melonggarkan tanah di sekeliling belukar. Anda boleh menggunakan garpu. Untuk menggali ia adalah perlu untuk kedalaman sekurang-kurangnya 10 cm Ini akan memusnahkan semua serangga yang bersembunyi untuk musim sejuk.

OgnevkaGooseberries. Tanda pertama kehadiran serangga di dalam tumbuhan adalah buah dan labu. Dalam bunga, orang dewasa bertelur, dari mana menangkap ulat hijau terang dengan kepala hitam. Dalam kes ini, buah-buahan masih dijangkiti pada peringkat pertumbuhan dan pembentukan, dan tidak masak. Mereka mula reput dan kering.

Untuk mengelakkan keadaan tidak baik ini, perlu:

 • Untuk memusnahkan kepompong serangga, anda perlu berhati-hati menggali tanah pada musim gugur.
 • Di bawah semak anda perlu membuat gambut atau kompos (mulsa).
 • Pada akhir musim gugur, gooseberries perlu dibelenggu.
 • Semasa berbunga, diperlukan untuk menyembur gooseberries dengan campuran makhorka, bawang, tansy, mustard, abu kayu. Langkah yang sama diulang dua kali dengan selang 14 hari.
 • Selepas proses berbunga, pada peringkat pembentukan janin, adalah perlu untuk merawat gooseberry dengan lepidocid atau bitoxybacillin.

Sekiranya terdapat tanda-tanda cobwebbing, anda perlu mengeluarkan bahagian-bahagian tumbuhan dan memusnahkannya.

Perisai WillowPerisai Willow. Serangga berbahaya ini dalam kebanyakan kes berlaku di kawasan yang mempunyai iklim sejuk. Perisai serangga seperti semburan larutan kapur. Di bawah tabir pembentukan ini adalah perempuan dan telur warna merah-ungu. Untuk musim sejuk, larva mati, tetapi hidup pada masa berbunga gooseberries. Mereka makan dari jus tumbuhan melalui jangkamasa panjang.

Untuk menghilangkan parasit ini, anda perlu:

 • Potong pucuk yang rosak dengan kemusnahan lebih lanjut (boleh dibakar).
 • Untuk mencincang kulit belukar itu dengan kapur sirap pada awal musim bunga.
 • Selepas tempoh berbunga gooseberry, perlu menyemburkan semak dengan komposisi sabun tembaga.
 • Berus harus digunakan untuk membersihkan kulit cawangan dari larva.

Berlari aphid gooseberryBerlari aphid gooseberry. Mereka ditunjukkan terutamanya pada pucuk muda. Mereka mempunyai rupa kecil pepijat hijau, hitam dan kelabu, yang meliputi banyak cabang, memusnahkan tumbuhan. Pucuk, di bawah pengaruh makhluk parasit, berubah bentuk, dan daun menjadi berpusing dan membosankan.

Cara utama untuk memerangi aphids adalah penyelesaian sabun cuci, air dan soda abu. Perkadaran harus disimpan seperti berikut: untuk 10 liter air anda memerlukan 0.7% soda abu dan sekitar 40 gram sabun cuci. Sapukan penyelesaian dengan penyiraman atau penyemburan tanaman yang banyak.

Dadah yang paling boleh dipercayai untuk menyemburkan tumbuhan gooseberry adalah Iskra, Fitoverm, Karbofos.

Penyakit dan perosak gooseberries ditunjukkan pada masa pertumbuhan aktif dan perkembangan gooseberry. Gardener perlu berhati-hati dalam tempoh ini (awal musim bunga dan sempadan Mei / Jun).

Bagaimana menangani penyakit gooseberry?

Penyakit gooseberries perlu dirawat dengan cepat, sebaliknya semak belukar boleh hilang sepenuhnya, dan semua usaha yang dilakukan untuk berkembang akan sia-sia. Bagaimana menangani penyakit gooseberry?

Sekiranya tanda-tanda awal penyakit dijumpai, bahan-bahan berikut harus digunakan:
Sulfat mangan

 • Tembaga dan besi klorida, serta cecair Bordeaux. Akibat penyemburan gooseberries, gejala-gejala penyakit menjadi membosankan, dan penyakit itu berkurangan.
 • Untuk memerangi septoriosis, perlu menggunakan mangan sulfat, zink dan boron. Bahan-bahan ini meningkatkan ketahanan terhadap permulaan penyakit.
 • Untuk mengubati gooseberry dari anthracnose, perlu, pada tanda pertama, untuk merawat daun dengan larutan sulfat tembaga. Ia boleh disediakan dari 10 liter air dan 40 gram bahan. Risalah yang sangat terjejas perlu dipotong lebih baik.
 • Mengalahkan karat goblet yang boleh cecair Bordeaux. Ia adalah perlu untuk merawat daun sekali sebelum pembukaan tunas, kemudian 8-10 hari untuk kedua kalinya.
 • Untuk menghilangkan cendawan serbuk, perlu diperkenalkan ke dalam tanah di sekitar penyelesaian belon boron, zink, mangan sulfat dan tembaga.

Penyakit gooseberry dalam gambar boleh dilihat di bahagian sebelumnya artikel.

Video: perlindungan gooseberry dari aphids dan api currant

Bagaimana untuk mengembangkan gooseberry yang sihat (melawan aphids, cendawan serbuk, dan lain-lain) video