ceri di pinggir bandarCeri tumbuh di hampir setiap taman, walaupun tidak ada taman – sekurang-kurangnya satu atau dua pokok semestinya hadir berhampiran rumah atau di tengah-tengah katil bunga. Tidak juga wilayah utara negara kita pengecualian, bagaimanapun, tidak semua orang boleh memilih pelbagai ceri terbaik untuk wilayah Moscow. Pertama sekali, ini disebabkan oleh keadaan cuaca khas di rantau Moscow, kerana sering frosts di rantau ini mencapai 35 darjah.

Sebelum anda mengetahui apa ciri-ciri varieti ceri yang perlu ditanam di kawasan utara, dan apa yang akan diterapkan dengan ceri di sini, adalah bernilai sedikit bercakap mengenai iklim di rantau Moscow.

Musim sejuk yang teruk berhampiran Moscow

musim sejuk yang teruk di rantau MoscowSeperti yang telah dinyatakan di atas, musim sejuk di pinggir bandar Moscow agak teruk, dan sering kali bencana seperti kerapuhan berlaku. Oleh itu, varieti ceri untuk wilayah Moscow harus mempunyai:

 • rintangan fros yang baik – untuk menahan rejim suhu yang rendah;
 • ketabahan musim sejuk – untuk bertolak ansur dengan frosts tajam atau aising.

Penyakit-penyakit pokok yang paling biasa

Pokok-pokok buah-buahan yang tumbuh di wilayah rantau ini sangat sering terdedah kepada penyakit, kelebihan telapak diantaranya adalah:

 1. Cockcomicosis. Dedaunan menarik – daun secara beransur-ansur berubah warna, berubah kuning dan runtuh.coccomicosis
 2. Moniliosis. Ia memberi kesan kepada buah-buahan – ceri ditutup dengan salutan putih dan reput.moniliasis

Itulah sebabnya mengapa ceri untuk kawasan Moscow juga harus meningkatkan ketahanan terhadap penyakit ini, kerana mereka boleh menghilangkan ceri hanya dengan bantuan bahan kimia, dan ini akan menjadikan buah-buahan tidak sesuai untuk digunakan.

Membandingkan semua ciri-ciri yang diperlukan yang mesti mempunyai ceri-ceri yang terbaik untuk wilayah Moscow, di antaranya terdapat beberapa spesies yang berkelakuan baik dalam iklim tempatan dan tidak terdedah kepada penyakit:

 • Cherry Cherry;
 • Ceri apukhtinskaya;
 • Turgenevka;
 • Ceri belia.

Pelbagai Cherry Lubskaja

Cherry LubskáSalah satu kelebihan varieti ini ialah ketinggian kecil pada usia dewasa – ceri tumbuh tidak lebih dari 3 meter, yang sangat memudahkan penuaian.

Penting adalah hakikat bahawa Cherub Lyubov membentuk ketumpatan sederhana mahkota, walaupun merebak. Ini memudahkan perjalanan semasa pemangkasan. Cawangan sampingan berbentuk busur dan terletak pada sudut akut ke batang utama. Warna ceri ceri berwarna coklat dengan warna kelabu, permukaan kulit itu sendiri ditutup dengan retak.

Beri berwarna merah jenuh yang indah, rasa dikuasai oleh keasidan. Atas sebab ini, ceri pelbagai ini paling kerap digunakan apabila menggulung kompot atau jem, di mana nota asid boleh disetrika dengan menambahkan gula.

buah-buahan pelbagai LubskaKultivar Lubsky merujuk kepada jenis ceri buah-buahan untuk rantau Moscow, dan membuahkan hasil semata-mata. Mengumpul hasil tuaian boleh dari tahun kedua kehidupan pokok itu, selepas mencapai umur 9 tahun, ceri itu berkuat kuasa penuh dan melimpah-limpah, sementara buah-buahan tahan terhadap pengangkutan. Walau bagaimanapun, selepas 20 tahun kitaran hayatnya berakhir dan pokok itu habis.

Kelemahan kultivar Cherry Lubskaya termasuk ciri-ciri kulit. Melalui retakan yang terdapat di dalam fros yang teruk, ceri boleh dibakar, jadi trunk, serta akar, memerlukan perlindungan tambahan.

Apabila menanam ceri Ljublska pada tanah berasid sebelum menanam benih, adalah perlu untuk kapur tanah, kerana varieti ini tidak tumbuh dengan baik dengan keasidan yang meningkat.

Juga, varieti Cherubskaya Cherry bereaksi dengan kurang kerap membaja kimia, tetapi dengan rasa terima kasih akan mengambil organik. Di dalam penjagaan varieti itu bersahaja, tidak memerlukan pemangkasan (kecuali untuk pemotongan pucuk kering) dan penyiraman yang banyak (harus disiram dengan sederhana, supaya tidak ada genangan air berhampiran sistem akar).

Pelbagai Cherry Apukhtinskaya

Pelbagai Cherry ApukhtinskayaVariasi ini juga tidak dibezakan dengan ketinggian besar (2.5-3 m), dalam bentuk menyerupai semak belukar. Abundantly membuahkan hasil pada tahun kedua ceri merah gelap besar, sedikit seperti hati. Buah-buahan sedikit pahit.

Apukhtinskaya ceri tergolong dalam varieti subur sendiri yang subur, mekar pada bulan Jun, hasil panen dikumpul pada akhir musim panas. Terima kasih kepada ceri bunga larut yang agak musim sejuk, tetapi pada masa yang sama kerana ini ia tidak sesuai untuk digunakan dalam penyebaran silang. Di samping itu, dalam musim gugur awal dan penyejukan tajam, ceri mungkin tidak mempunyai masa untuk matang dan jatuh. Tetapi pelbagai hampir tidak tertakluk kepada coccomicosis.

ceri masakApabila menanam ceri Apukhtinskaya untuk rantau Moscow, anda perlu memilih anak benih berusia dua tahun. Tempat yang paling sesuai untuk pokok itu ialah bahagian selatan taman, di mana anak benih akan mendapatkan sinar matahari yang cukup, yang diperlukan untuk pembangunan normal.

Ceri tumbuhan lebih baik pada musim luruh, ketika memilih lokasi dari air bawah tanah (tidak lebih dari 2,5 m ke permukaan bumi).

Pelbagai ini boleh dikaitkan dengan ceri terbaik untuk rantau Moscow, kerana ia benar-benar tidak bersahaja dalam penjagaan. Ia cukup untuk menyuburkan dan memangkas pokok dalam masa. Makan pertama dibuat semasa penanaman (superfosfat, kalium dan baja organik), pembajaan berikutnya dilakukan sekali setiap tiga tahun. Apabila pemangkasan pada pokok, anda perlu meninggalkan hanya 5 pucuk setiap mahkota. Pemangkasan pertama dilakukan selepas penanaman. Kemudian setiap musim luruh, mahkota hanya dipotong untuk mengekalkan bentuk dan menghasilkan panen yang berlimpah.

Bagi penyiraman, ia hanya wajib apabila anak benih ditanam dan semasa musim kemarau. Pada masa akan datang, ceri dikendalikan dengan baik oleh hujan semulajadi.

Cherry Turgenevskaya

jenis ceri TurgenevskayaCherry Turgenevskaya berasal atas dasar Cherry Zhukovskaya. Pokoknya juga tidak tinggi, tidak lebih dari tiga meter, mahkota itu adalah dalam bentuk piramid terbalik. Pematangan buah bermula pada awal bulan Julai, dengan musim panas yang cerah dengan jumlah curah hujan yang mencukupi dalam ceri-ceri yang berair, ada praktikalnya tidak ada sayuran.

Tidak seperti dua jenis terdahulu, Turgenevka mempunyai rendah diri, jadi ia memerlukan penyuap. Jiran terbaik dalam kes ini akan menjadi ceri Lyubskaya.

Dan pada umumnya Turgenevka adalah jenis ceri terbaik untuk wilayah Moscow. Ia juga musim sejuk pada suhu rendah, mempunyai ketahanan terhadap penyakit. Juga, varieti ini dicirikan oleh hasil yang tinggi, buah-buahan yang besar diangkut dengan baik.

Turgenevskaya di pinggir bandarApabila merawat pelbagai ceri ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

 1. Apabila mendarat, elakkan tempat yang rendah.
 2. Setiap tahun memangkas pokok, memberi perhatian kepada cawangan yang lebih rendah, untuk mencairkan mahkota.
 3. Semasa tempoh masak, penyiraman tambahan dilakukan.
 4. Untuk melindungi pokok daripada perosak, lebih baik menyembunyikannya untuk musim sejuk.

Apabila memilih varieti ceri Turgenevka untuk penanaman di pinggir bandar, adalah bernilai mengingati bahawa ceri mula berbuah hanya dari 5 tahun selepas penanaman, dan tunas bunga takut frosts musim bunga.

Pelbagai Cherry Molodyozhnaya

bunga ceriBelia ceri – hibrid, berasal dari penyeberangan dua jenis – Lubsky dan Vladimir. Ceri pelbagai ini boleh tumbuh dalam bentuk pokok dan semak. Pokok ini tumbuh sehingga maksimum 2.5 m, hasil panen dikumpulkan pada akhir bulan Julai.

Buahnya kaya merah, mempunyai pulpa berair dan rasa manis dan masam. Selalunya ceri daripada jenama Molodezhny dimakan segar, dan ia juga baik dalam pemuliharaan.

bunga beliaRumput ceri setiap tahun dan dengan banyaknya, bertolak ansur dengan frosts musim sejuk. Tetapi, serta di Turgenevka, tunas berbunga tidak mempunyai daya tahan terhadap beku pada musim bunga. Di samping itu, dengan musim panas yang lembap, yang disertai dengan suhu tinggi, mereka sering terkena penyakit kulat.

Untuk menanam ceri ini, anda perlu memilih tempat yang terang, lebih baik jika di atas bukit. Ceri belia suka tanah berpasir berpasir dan penyiraman sederhana, dan juga memerlukan pemangkasan untuk membentuk mahkota dan mengeluarkan cawangan kering. Anak benih muda memerlukan perlindungan tambahan untuk musim sejuk.

Jenis-jenis ceri yang disenaraikan sangat selamat dalam keadaan iklim di rantau Moscow. Mereka akan menghasilkan banyak buah dengan penjagaan yang betul dan penciptaan syarat-syarat yang diperlukan untuk pembangunan mereka.

Kajian semula video mengenai varieti terbaik ceri untuk tali pinggang tengah dan pinggir bandar